Nejvíce Čechů umírá na onemocnění srdce a rakovinu

0
2100
umírá na onemocnění
Foto: Pixabay.com

Více než polovina Čechů umírá na onemocnění srdce [32 %] a zhoubný nádor [25 %]. Vyplývá to z loňských dat Českého statistického úřadu [ČSÚ]. Třetí nejčastější příčinou úmrtí jsou cévní nemoci mozku [7 %]. I přes vysoká čísla celková úmrtnost v Česku v posledních letech mírně klesá. 

Loni v ČR zemřelo 112 920 osob. V posledních deseti letech se příčiny úmrtí Čechů nijak výrazně nezměnily. Onemocnění srdce, zhoubné nádory a cévní nemoci mozku patří mezi tři nejčastější příčiny smrti v posledních deseti letech. Ke změně došlo pouze u cukrovky, která byla důvodem smrti u čtyř procent všech úmrtí a vyměnila si tak v roce 2018 čtvrté místo s nehodami. Ty byly v loňském roce pátou nejčastější příčinou úmrtí s 3,5% podílem na všech úmrtích českého obyvatelstva.

Na ischemické choroby umírají muži i ženy

Ze srdečních onemocnění nejvíce mužů i žen umírá na onemocnění chronickou ischemickou chorobu srdeční. Ta tvoří polovinu úmrtnosti na nemoci srdce. Druhým důvodem úmrtí z onemocnění srdce je srdeční selhání v 15 % případů a třetí příčinnou jsou pak akutní infarkty myokardu v jedenácti procentech a hypertenzní nemoci srdce ve výši šesti procent ze všech onemocnění srdce.

„Mezi nádorovými onemocněními je u mužů a žen nejvyšší úmrtnost na nádor průdušky a plíce, přičemž v případě mužů dochází u tohoto nádoru k poklesu úmrtnosti,“ říká Terezie Štyglerová, vedoucí oddělení demografické statistiky České statistického úřadu.

U obou pohlaví také mírně klesá úmrtnost na zhoubný novotvar tlustého střeva a konečníku. Další častou příčinou úmrtí jsou nádory prostaty u mužů. U žen je zhoubný nádor prsu.

Nehody, sebevraždy a singles

V 60 až 64 % celkové úmrtnosti u mužů ve věkovém rozpětí 15 až 29 let byla příčinou úmrtí dopravní nehoda nebo sebevražda. U sebevražd je velmi specifická jejich sezónnost.

„Z pohledu sezónnosti lidé nejvíce umírají v zimních měsících a v březnu. Nejméně v teplejší části roku od května do září. Počty úmrtí v důsledku dopravní nehody narůstají k maximům během června až září a v podzimním a zimním období zase klesají,“ vysvětluje Markéta Šafusová z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Podle statistik si nejvíce lidí sahá na život v jarních obdobích a na začátku léta, nejméně pak v prosinci. V posledním měsíci roku si v letech 2014 až 2018 vzalo život průměrně 92 osob, což je o 21 % méně, než je průměr pro sebevražednost.

Z hlediska rodinného stavu jsou na tom podle statistik lépe ženatí muži a vdané ženy. Nejvyšší intenzitou úmrtnosti jsou totiž více poznamenáni svobodní lidé.

Období letních prázdnin je dominantní v případě úmrtí na náhodné utonutí. V červenci mezi lety 2014 a 2018 zemřelo průměrně 24 osob, což je o 96 % více než celoroční průměr.

Úmrtnost v Česku mírně klesá

Onemocnění srdce G2Celková úmrtnost u českých obyvatel za posledních deset let klesla o zhruba jednu sedminu. Nejvýraznější pokles vykazující úmrtí nastal právě u nemocí srdce, zhoubných novotvarů a cévních onemocnění mozku.

„V případě úmrtí na cévní nemoci mozku došlo mezi roky 2009 až 2018 k velkému poklesu, kdy se jejich počet snížil o  jednu polovinu,“ upozorňuje Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Pokles v úmrtnosti na nemoci srdce byl v loňském roce u mužů desetiprocentní a u žen patnáctiprocentní. K výraznému snížení úmrtnosti za posledních deset let došlo i u zhoubných novotvarů. U mužů se počty úmrtí na toto onemocnění snížily o 18 %, u žen pak o 12 %.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here