Podstatné nejsou denní počty nově covid pozitivních případů, daleko důležitější je skladba pacientů nakažených covidem. A to je současný problém. Rostou počty infikovaných seniorů a nemocnice se blíží svým limitům,” uvedl dnes ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] Ladislav Dušek.

Poslední dny se covid-19 potvrdí u zhruba 17 tisíců otestovaných osob. To jsou vůbec nejvyšší dosažené hodnoty od jara 2020. Odběrová místa denně podle Ladislava Duška provedou 60 až 70 tisíc testů [součet antigenních i PCR testů, pozn. red.]. Upozorňuje ale i na to, že nejsou tak důležité součty denních pozitivit jako to, které osoby se nakazí nemocí covid-19. Potíže dle něj nastávají hlavně ve chvílích, kdy se nemoc komunitně šíří mezi staršími a nemocnými lidmi. A to se právě děje.  

„V posledních třech dnech máme více než tři tisíce nově diagnostikovaných pacientů denně ve věku 65+,“ říká Dušek.

Dodává, že riziko těžkého průběhu nemoci covid a nutnosti hospitalizace je u osob nad 65 let více než 30%. Zdravotní stav třetiny z nich vyžaduje dokonce intenzivní péči. Lidé starší 75 let mají riziko vážného průběhu covidu až 45%.

Nemocnice v regionech dosahují svých limitů

Strmé nárůsty hospitalizovaných covid pacientů v porovnání s předchozími týdny potvrzuje také náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Vladimír Černý. Nejhůře je na tom v těchto dnech Moravskoslezský kraj.

„Situace je tam skutečně riziková, kapacitní možnosti nemocnic se tam blíží limitům a možnosti navýšení jsou velmi omezené,“ uvádí.

Kapacity lůžek sledují denně krajští koordinátoři, ti uvádějí, že jsou co do personálního obsazení na svých maximech. Náměstek Černý přitom upozorňuje, že vyčerpány začínají být i možnosti jejich navyšování, například od Armády ČR, mediků z lékařských fakult a studentů zdravotnických škol. Otevírat se dle něj zatím kvůli tomu neplánují ani záložní nemocnice v pražských Letňanech a v Brně.

Snížení počtů nakažených se zřejmě dočkáme

Poslední protiepidemická opatření vláda přijala 27. prosince, což by se mohlo v denních počtech nakažených a především v těch zranitelných skupinách podle odhadů Ladislava Duška projevit kolem 10. ledna.

„Ta opatření mají potenciál za předpokladu jejich dodržování zabrat,“ tvrdí.

V nemocnicích je ale dle jeho slov brzdná dráha pomalejší. Snižování počtů hospitalizovaných očekává kolem 15. ledna. Zklidnit situaci v nemocnicích by dle něj pomohlo především snížení počtů nakažených seniorů a také znovuotevření škol. Mnoho zdravotních sester totiž zůstává doma kvůli péči o své děti.

Antigenní testy zdarma i po 15. lednu

Zdravotními pojišťovnami hrazené antigenní testování bude podle ministra zdravotnictví Jana Blatného [za ANO] pokračovat i po 15. lednu. Podle něj plošné testování významně přispívá k záchytu nakažených osob bez příznaků nemoci covid-19.

Antigenní testy oproti PCR reagují jen na živé viry

Odběrová místa doposud provedla už více než 1 milion testů. Procento pozitivity se u testovaných pohybuje kolem pěti procent. Tři procenta pozitivních lidí jsou bez příznaků nemoci. Na antigenní test se může objednat každý zdravotně pojištěný občan a to i opakovaně v maximálním intervalu pěti dnů. Stěr z nosohltanu a test jsou plně hrazeny z veřejného zdravotního pojištění.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here