Náměstek Šedo dnes končí na ministerstvu zdravotnictví

0
435
Sedo
Foto: Redakce Zdravé Zprávy

ksi Šedo končí ve funkci náměstka ministra pro zdravotní péči. Na twitteru to ráno oznámil ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO]. Důvodem jsou neshody o fungování zdravotní péče v Česku. Ve funkci Šedo setrval necelých pět měsíců.

„Dohodli jsme se s panem náměstkem Aleksi Šedem, že dnes skončí ve funkci. Pana profesora si velmi vážím, ale bohužel se nesetkaly naše představy o fungování sekce zdravotní péče,“ ohlásil ministr Blatný na sociální síti odchod náměstka Šeda.

„Na rozdíl od předchozích ministrů jsem s docentem Blatným měl, ne vlastní vinou, možnost kromě velkých porad osobně hovořit cirka 15 minut. Což pro autentickou spolupráci ministra s náměstkem nestačí. A to ani v komunikaci s lidmi uvažujícími ano=ano, ne=ne, nevím=nevím a nepodepsal jsem=nepodepsal jsem,“ uvedl pro Lidovky.cz sám Šedo.

Ve funkci necelých pět měsíců

Funkci náměstka pro zdravotní péči zastával Šedo na ministerstvu od loňského 1. září, kdy si ho do svého týmu vybral exministr Adam Vojtěch [za ANO]. O několik týdnů dříve si ho do nově ustanovené Národní zdravotní rady [NAZRV] vybral i předseda vlády Andrej Babiš [ANO]. O tom, jestli v této pozici nadále zůstane zatím nejsou informace.

Aleksi Šedo z 1. LF UK míří na ministerstvo zdravotnictví

Šedo ve funkci náměstka vystřídal Romana Prymulu, který kvůli neshodám s Adamem Vojtěchem k poslednímu květnu loňského roku odešel na Úřad vlády, kde mu premiér Babiš od 1. června zřídil funkci vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví.

Nečekané personální změny nejsou překvapením

V posledním půlroce nejsou náhlé personální změny ve vysokých funkcích na ministerstvu zdravotnictví ničím výjimečným. Loni v říjnu skončil po pěti týdnech ve funkci ministra zdravotnictví Roman Prymula, po něm nastupující Jan Blatný odvolal Prymulou jmenovaného politického náměstka Lubomíra Chudobu. Ten ve funkci nesetrval ani dva týdny. Na jeho místo nastoupil dosavadní národní koordinátor lůžkové péče Vladimír Černý.

Náměstkem ministra Blatného bude Vladimír Černý

V minulém a předminulém týdnu otřásla úřadem i kauza přednostního očkování proti covidu, která skončila rezignací ředitele Státního zdravotního ústavu [SZÚ] Pavla Březovského. O týden později Blatný odvolal ze stejného důvodu svou náměstkyni Alenu Šteflovou, která se i se svým manželem nechala přednostně naočkovat právě ve SZÚ.

Šteflová končí jako náměstkyně ministra. Kvůli očkování

Loni v prosinci oznámil rezignaci národní koordinátor testování na covid-19 a vedoucí laboratorní skupiny při MZ ČR Marián Hajdúch. Svůj odchod zdůvodnil tím, že odmítá poskytovat odborné krytí pro politická rozhodnutí, se kterými nesouhlasí.

M. Hajdúch rezignuje na funkci, důvodů k tomu má více

K odchodu Šeda se na twitteru vyjádřil následovně: „Prof. Šeda znám mnoho let jako kultivovaného, vzdělaného a pracovitého odborníka i schopného manažera. Zaslouží si poděkováni za odvedenou práci a zejména odvahu odejít, kterou projevil nesouhlas s děním na MZ. Za mne osobně i obdiv, ze vydržel dost dlouho, vím o čem mluvím,“ uvedl Hajdúch.

Včera oznámil svůj odchod z pozice národního koordinátora očkování proti covidu-19 také Zdeněk Blahuta, údajně kvůli zdravotním důvodům. Přesto ale řekl: „Nebudu to komentovat a jsem strašně rád, že je to za mnou.“

Zdeněk Blahuta končí jako národní koordinátor očkování

Na místo národního koordinátora pro vakcinaci nastoupí ředitelka odboru mezinárodních věcí a EU na MZ ČR Kateřina Baťhová.

Prof. MUDr. Aleksi Šedo, DrSc., FCMA

Prof. MUDr. Aleksi Šedo, DrSc., FCMA byl před svým nástupem na ministerstvo děkanem 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a to po dvě volební období. Loni mu mandát skončil, znovu kandidovat nemohl, a tak využil nabídky ministerského náměstka.

Aleksi Šedo, který je ženatý a má jednu dceru, se narodil v roce 1961 v Helsinkách. V roce 1986 promoval na Fakultě všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Praze. Čtyři roky poté získal titul kandidáta věd v oboru lékařská biochemie. O dva roky později byl jmenován profesorem v oboru biochemie a patobiochemie.

Profesní kariéru začal jako vědecký pracovník Výzkumného ústavu tuberkulosy a respiračních onemocnění Praha. V letech 1992–1993 hostoval jako profesor v italské Pise. Pracoval [1994 až 1995] jako vědecký pracovník Institutu Curie v Paříži.

V letech 2005 až 2012 působil jako proděkan 1. LF UK pro grantovou problematiku a rozvoj. V roce 2012 byl zvolen děkanem 1. LF UK, svojí funkci v dubnu roku 2016 obhájil. Je také přednostou Ústavu biochemie a experimentální onkologie 1. LF UK a v jeho rámci Laboratoře biologie nádorové buňky, společného pracoviště 1. LF UK a Fyziologického ústavu AV ČR. V Národní zdravotní radě vlády má na starosti preklinické obory.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here