Vakcín proti covidu je v Německu dost, půjdou na chudé

0
328
vakcin_v
Foto: Pixabay.com

Proticovidové vakcíny začne německá vláda nově přerozdělovat podle reálných objednávek daných spolkových zemí. Vakcín v zemi je totiž nadbytek a ty nespotřebované zamíří do chudých regionů. Začne se také podávat třetí dávka.

Od poloviny srpna dostanou jednotlivé spolkové země Německa tolik vakcín, o kolik si u vlády požádají. Vedení zemí o tom [2.8. 2021] informoval německý ministr zdravotnictví Jens Spahn. Dosud tamní vláda, která má přerozdělování vakcín na starosti, vycházela při rozdělování očkovacích látek z konkrétního počtu obyvatel každé spolkové země.

Vakcín proti covidu-19 už je dost i v Německu

Přerozdělování vakcín je už od počátku jejich dodávek v plné kompetenci německé vlády. Spolkové země už řeší pouze jejich redistribuci, organizaci a zřizování očkovacích míst.

Některé ze spolkových zemí s vysokým rizikem šíření nákazy tak dostávaly více vakcín, než by jim náleželo podle jejich počtu obyvatel již dříve. V minulých měsících tak putovaly vyšší závozy dávek například do Saska, Bavorska a Durynska. Právě tyto regiony německá vláda vyhodnotila letos na jaře jako velmi rizikové kvůli jejich blízkosti k České republice.

Obdobně dodatečné vakcíny obdržely i Sársko a Porýní-Falc. Důvod navýšení objemu vakcín u těchto zemí byly často detekované mutace koronaviru ve francouzském pohraničí.

Nespotřebované vakcíny zamíří do chudých zemí

Pokud se rozvezené vakcíny v jednotlivých zemí nespotřebují, na řadu přichází opět vláda, která je sváží zpět co centrálních skladů. Aktuálně tak německý kabinet má přes 850 tisíc přebývajících vakcín od britsko-švédského výrobce AstraZeneca.

Avšak právě o tuto látku totiž v zemi dlouhodobě upadá zájem. Zřejmě kvůli nežádoucímu účinku v podobě mozkové žilní trombóze. Tu již před několika týdny prošetřila Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA]. Závěrem potvrdila, že se skutečně může u některých očkovaných taková reakce dostavit. Avšak velmi vzácně.

Německá vláda se bude snažit podle informací magazínu Der Spiegel přebytkové dávky nabídnout zdarma třetím zemím. Těm se totiž očkovacích látek proti covidu-19 stále nedostává. A to i přes proklamovanou a zprvu slibně vypadající iniciativu COVAX.

Stejně jako u AIDS doplácí na covid ty nejchudší země

Vakcín je dost, Německo začne přeočkovávat

Spolkový ministři v čele s německým ministrem zdravotnictví Jensem Spahnem včera [2.8.] v podvečer jednomyslně rozhodli o očkování třetí dávkou. Ještě v létě se tak mohou k přeočkování registrovat zájemci ve vyšším riziku těžkého průběhu nemoci covid-19. A také všechny děti nad 12 let věku.

„Jsme přesvědčeni, že v rámci zdravotní prevence to je smysluplné a správné,“ řekl Klaus Holetschek, který společnému ministerskému grémiu nyní předsedá.

„Každý, kdo chce, může být v létě naočkován. Máme dostatek očkovací látky pro všechny věkové skupiny,“ potvrdil novinářům po jednání ministr Spahn.

Dodal, že i mládež od 12 let, která se po konzultaci s lékařem rozhodne pro vakcínu, může přispět k ochraně společnosti.

Plošné očkování dětí odborníci v Německu nedoporučují

Dohoda není nikterak překvapivá. Spahn i jeho zemští kolegové o nezbytnosti třetí dávky a o podpoře plošného očkování dětí hovoří dlouhodobě. Německá média avšak připomínají, že rozhodnutí ministrů jde proti doporučení německé Stálé očkovací komise [Stiko]. Ta již v červnu uvedla, že upřednostňuje imunizovat děti a mladistvé ve věku 12 až 17 let jen tehdy, pokud mají zdravotní problémy.

Rozvinutější část Německa se očkuje rychleji

Aktuálně podle dat Institutu Roberta Kocha [RKI] dostalo alespoň první dávku očkovací látky bezmála 62 procent obyvatel žijících v Německu. Plně očkovaných je pak podle RKI 43,5 milionu ze zhruba 83 milionů lidí žijících v Německu. Což odpovídá více než 52 procentům populace.

Zajímavý je i trend vývoje očkování v zemi. Nejrychleji totiž podle statistik postupuje na západě země. V Sársku dostalo nejméně jednu dávku skoro 68 procent lidí. Naopak na východě je podle RKI zájem menší. Kupříkladu v Sasku dostalo alespoň jednu dávku 52 procent lidí.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here