Na omikron zabere nejspíš až čtvrtá dávka, tvrdí Pfizer

4
4874
pfizer
Foto: Pixabay.com

Přeočkování čtvrtou dávkou vakcíny proti covidu bude možná kvůli nové variantě koronaviru omikron zapotřebí dříve, než se předpokládalo. Řekl to šéf společnosti Pfizer Albert Bourla v americké televizi CNBC.

Bourla uvedl, že se až podle reálných dat ukáže, jak dlouho bude třetí dávka vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer a BioNTech chránit před omikronem. Podle WHO varianta omikron přináší podle prvních studií vyšší riziko opětovné nákazy než varianta delta, ale mírnější průběh onemocnění covid-19.

„Myslím, že budeme potřebovat čtvrtou dávku. Řekl jsem to několikrát. U předchozí varianty jsem odhadoval, že to bude dvanáct měsíců po třetí dávce. S omikronem musíme počkat, protože máme velmi málo informací. Možná ji budeme potřebovat dříve,“ řekl Albert Bourla ve středečním rozhovoru se CNBC.

EK objednala vakcíny Pfizeru, ale už ne od AstraZeneky

Zároveň poznamenal, že třetí dávka poskytne „velmi dobrou ochranu“. Společnosti Pfizer a BioNTech přesto již oznámily slibné výsledky prvních testů své vakcíny při nasazení právě proti nové koronavirové variantě omikron. Firmy navíc mohou dle Bourly do března 2022 vyvinout vakcínu zaměřenou konkrétně na omikron, pokud se ukáže, že to bude nutné.

Ochranu poskytne 4. dávka, tvrdí šéf společnosti Pfizer

Podle prvních závěrů studie tři dávky vakcíny Comirnaty účinně chrání před omikronem. Avšak ochrana, kterou poskytují dvě dávky vakcíny, u omikronu oproti předchozím variantám znatelně klesla. Dvě dávky nicméně podle těchto závěrů i v případě omikronu pravděpodobně stále poskytují ochranu před vážným průběhem nemoci.

Zdražení mRNA vakcín od Pfizer a Moderna není finální

Bourla poznamenal, že předběžná studie Pfizeru byla založena na syntetické, v laboratoři vytvořené kopii varianty a že je zapotřebí více dat z testů proti skutečnému viru. Reálná data podle Bourly budou přesnější a očekávají se v příštích dvou týdnech. Podle něj je ale s nástupem zimy nyní třeba zajistit hlavně očkování třetí dávkou. Obavy panují z toho, že dojde k nárůstu počtu nakažených, jelikož se v zimě lidé častěji setkávají uvnitř.

Zmutovaný koronavirus odlišuje jiný spike protein

Bourla podal také informace o léku Pfizeru s názvem paxlovid, který může pomoci zabránit hospitalizacím. Zde bude mít firma kompletní výsledky z klinických studií v řádu několika dní. Firma uvádí, že se u pilulky prokáže 89procentní snížení počtu hospitalizací a úmrtí, jak ukázala průběžná data z minulého měsíce. O nouzové schválení paxlovidu společnost Pfizer v listopadu požádala americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv [FDA].

Co říká na omikron WHO či AV ČR

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus tento týden uvedl, že symptomy po nákaze variantou omikron se zdají být mírnější než po nákaze nyní dominantní variantou delta. Pro finální potvrzení je ale ještě potřeba dalších studií. Šéf WHO se k nové koronavirové variantě vyjádřil na základě studií z Jihoafrické republiky, kde tuto novou variantu poprvé identifikovali na konci listopadu. WHO ji následně označila za znepokojivou.

„Předběžné údaje z Jihoafrické republiky naznačují vyšší riziko reinfekce variantou omikron, ale k vyvození pádnějších závěrů je zapotřebí více údajů. Existují také důkazy, které naznačují, že omikron způsobuje méně závažné příznaky než delta, ale i v tomto případě je příliš brzo na to, abychom si byli jisti,“ uvedl.

Omikron je dle WHO další důvod k očkování proti covidu

Ve snaze rychle pochopit variantu omikron a její charakteristiky požádal šéf WHO všechny státy, aby organizaci poskytly národní údaje o šíření koronaviru.

„Vyzýváme všechny země, aby zvýšily dohled, testování a sekvenování. Jakákoliv nečinnost teď bude stát lidské životy,“ řekl.

ČR navzdory EK snižuje diskriminační vyšetření PCR

K omikronu se vyjádřil i molekulární genetik Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR [AV ČR]. Podle něj je omikron výrazně více infekční než ty předchozí mutace. Dále dle jeho slov platí, že imunita u lidí, kteří prodělali covid-19 některou z předcházejících variant, není proti omikronu moc dobrá. Očekává se i snížení účinnosti vakcín, pomoci může přeočkování. Zatím ale nejsou žádné údaje o tom, že by varianta omikron způsobovala horší průběh onemocnění. Upozornil na to, že některá data naznačují, že by k omikronu mohly být o něco vnímavější děti.

–ČTK/RED–

4 KOMENTÁŘE

  1. Další a další dávky do těla. Až bude omega tak se se budou přidávat k abecedám čísla, nebo je předpoklad zánik mutací? Na to vám nikdo neodpoví a budou se píchat stále stejné vakcíny.

  2. Jestli tomu dobře rozumím, Pfizer navrhuje, abychom se imunizovali proti viru, který obchází vakcínu, právě tou stejnou vakcínou, kterou virus obchází. Není to absurdní a šílené?

    Proč zvyšovat i tak dost vysoké titry protilátek, které (jak se tvrdí) mají osoby po 3. dávce této vakcíny? Nejedná se spíše o zoufalou snahu vyhnout se syndromu ADE (tzv. protilátkového zesílení – viz také horečka Dengue)? Tento jev se může objevit při nižší hladině, než je ochranná, pokud jsou protilátky vytvořeny proti jiné variantě viru než je ta, se kterou se očkovaný člověk setká.

    Omikron je již dostatečně odlišný od původní varianty viru (ale ne zase příliš) aby byl potenciálním kandidátem pro ADE – nejen u osob očkovaných Pfizerem, ale například i u těch, kteří Covid prodělali dříve. Co se nám tu vlastně tají?

    O omikronu je toho zatím známo jen málo, teoreticky by měl být méně nebezpečný než varianta delta, ale v důsledku ADE by tomu mohlo být u očkovaných osob (a možná i těch, co Covid prodělali) jinak. Jak je to ve skutečnosti, ukáže pouze čas.

    Pokud jde o pravděpodobnost nežádoucích vedlejších účinků vakcín, ta se při periodickém očkování velice podstatně zvyšuje – je to matematický důsledek zákonů pravděpodobnosti a statistiky. Záleží fakticky jen na náhodě a pořadovém čísle dávky, kdy se objeví.

    Proč je tedy takové očkování tvrdě prosazováno, může být předmětem různých spekulací. Domnívám se, že jedním z důvodů by mohla být snaha zakrýt možnost ADE právě držením titrů protilátek na takové úrovni, aby syndrom ADE nenastal. Otázkou je, jak dlouho lze něco takového úspěšně dělat. Možná, že lze – do doby, než se virus původní variantě dostatečně vzdálí. Vakcína by pak nebyla účinná vůbec, ale ani ADE by už nehrozil.

  3. Virus covid19 nikdo nikdy neviděl, nikdo nikdy neizoloval a přesto vědí, že zmutoval do omikronu ? Někdo s námi hraje falešně. A ti co tvrdí, že existuje jsou zaprodanci. Celá pandemie, která neexistuje amediální tanečky kolem ní, má úplně jiný důvod, než ochranu zdraví, Lidi, myslete

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here