S očkováním v lékárnách nemám problém, říká šéf Dr.Maxe

1
1170
lekarnach
Generální ředitel lékárenské sítě Dr.Max Daniel Horák / Foto: Česká lékárna Holding

Očkování proti covidu-19 v lékárnách je podle ředitele lékárenské sítě Dr.Max Daniela Horáka krok správným směrem. Třeba už jen proto, že lékárny nemusí nutně sloužit pouze a jen k výdeji léků.

Podle něj se už v minulosti uvažovalo o tom, že by tuzemské lékárny očkovaly své klienty a pacienty proti chřipce. Záměr ale narazil na odpor lékařů, kteří se obávali, že se lidé raději nechají naočkovat v lékárnách než v ordinacích.

„Zkušenosti ze západních zemí ale ukázaly, že je to nesmysl. Tam, kde se v lékárnách očkuje, se lékárny staly pouze vhodným doplňkem pro ty, kteří jednoduše nemají čas navštívit lékaře. Anebo se bojí, aby se u něj nenakazili některou z nemocí, čímž nemyslím jenom covid-19,“ říká v podcastu ZdraveZpravy.cz Daniel Horák, generální ředitel společnosti Česká lékárna holding [ČLH], která provozuje síť lékáren Dr.Max.

O očkování proti covidu-19 v lékárnách se pak v Česku podle něj diskutuje už minimálně rok. Za tu dobu se dle jeho názoru jasně ukázalo, že je mnoho lidí, kteří se chtějí naočkovat, ale je pro ně pohodlnější se nikde neregistrovat, nikam nevolat a ideálně se jít naočkovat tam, kde to mají po ruce.

„To může být obchodní centrum, kde lékárny často jsou. Myslím, že očkování proti covidu-19 je logický krok. A z naší strany má podporu,“ tvrdí.

Služby v lékárnách limituje zastaralá legislativa

V podcastu ZdraveZpravy.cz odkazuje i na zkušenosti v devíti evropských zemích, kde se v lékárnách proti covidu-19 běžně očkuje. V žádné z nich se do očkování podle jeho slov nikdy nezapojí všechny lékárny, protože ne každá lékárna očkovací proces zvládne nebo k tomu má vhodné prostory. A stejně tak tomu bude, pokud budou tuzemské lékárny očkovat proti covidu-19, podle něj i v Česku. Hlavní překážku z hlediska lékáren spatřuje v zajištění odděleného prostoru pro očkování.

„Tuzemská legislativa je zastaralá. Počítá se službami lékáren, jak byly známy v 70. letech. To znamená, že vyžaduje po lékárnách velké prostory pro jejich zázemí na úkor prostor pro pacienty a klienty. […] V západních zemích je to právě naopak,“ vysvětluje.

Dle něj je to právě legislativně vymezený prostor pro zázemí lékáren spolu s častou neochotou lékařů přenechat některé své úkony lékárníkům hlavním limitem pro poskytování jiných lékárenských služeb, než je jen výdej léků.

Proti covidu by příští rok mohli očkovat zubaři a lékárníci

Avšak bude-li v Česku očkování v lékárnách schváleno, jak navrhuje dosluhující vláda, do očkování proti covidu-19 se dle jeho odhadu v Česku zapojí ze začátku pět až deset procent lékáren [při celkovém počtu cca 2 700 veřejných lékáren, pozn. red.]. Zde vychází ze zkušeností z Polska, kde se v lékárnách proti covidu-19 očkuje od letošního července.

„Co se týče úhrad od zdravotních pojišťoven za očkování v lékárnách, k tomu žádné informace nejsou. Jednání na toto téma se zdravotními pojišťovnami neproběhla. Byť si myslím, že to je to jednodušší na celé věci. Složitější jsou ty změny vyhlášek a další legislativy,“ říká.

V obecné rovině pak podotýká, že očkování proti covidu-19 by mohlo přispět k tomu přestat vnímat lékárny pouze jako výdejny léků. Podle něj lékárny v Česku totiž zdaleka nenabízejí všechny služby, které by klientům a pacientům nabízet mohly, pokud by k tomu byla ze strany státu vůle.

„Určitá potíž i je, že v našem parlamentu mají lékaři silné zastoupení. […] Tím ale nechci říci, že by měly lékárny suplovat lékaře. To vůbec ne. Jisté ale je, že lékárny mohou českému zdravotnictví prospět mnohem víc, než se v tuto chvíli děje,“ upozorňuje.

Odměňování lékáren není třeba měnit, říká Daniel Horák

Daniel Horák se v podcastu ZdraveZpravy.cz vyjadřuje i k současným snahám České lékárnické komory [ČLnK] změnit systém odměňování lékáren. Ta chce prosadit nové nastavení kombinovaného odměňování lékáren. Chce navýšit fixní částky za službu, výdej a zbytkové marže za skladování a obchodní činnost.

ČLnK zvedla příspěvky a zvažuje nákup sídla od ČLK

Zde Daniel Horák nevidí žádný důvod pro změny. To proto, jak říká, že již před sedmi lety u nás bylo kombinované odměňování lékáren zavedeno.

„ČLnK hovoří o zvýšení pevné částky, ale zároveň navrhuje změny v přirážkách, ale nevím, co by to mělo přinést. Pokud by to mělo přinést dodatečné peníze do lékárenství, tak je to chvályhodné. Já se ale obávám, že teď na to není vhodná doba. Zdravotní pojišťovny s ohledem na své výdaje s covidem asi nebudou chtít, myslím si, skokově navyšovat peníze pro lékárny,“ tvrdí.

Také má za to, že pravidelná valorizace úhrad pro lékárny je v posledních letech solidní – „mluví za vše“. Odmítá i argument, že by změna odměňování lékáren pomohla udržet malé lékárny v odlehlých oblastech. Zde odkazuje na speciální fond, který už tyto lékárny finančně podporuje.

„Tedy, abych to shrnul, skokové změny v odměňování lékáren nejsou něco, co by dalo lékárnám jistotu financování,“ myslí si.

Peníze pro lékárny i peníze v lékárnách

Šéf lékáren Dr.Max obecně hodnotí i příjmy lékáren. Podle něj byly lékárny v minulosti mylně viděny jako segment, kam putují „velké“ peníze. Pravda to ale nebyla.

„Ano, ony se sice zvyšují výdaje za léky, ale to se týká centrové péče, která se lékáren s výjimkou těch nemocničních vůbec netýká. Takže lékárny byly v tomhle směru v minulosti hodně bity,“ vysvětluje.

Situace se podle něj ale velice změnila zkultivováním každoročních dohodovacích řízení mezi poskytovateli zdravotní péče a zdravotními pojišťovnami. Za to dle jeho slov patří velký dík ministrovi zdravotnictví v demisi Adamu Vojtěchovi [za ANO].

„Dohodovací řízení měla v posledních letech snahu najít dohodu napříč všemi segmenty. To je zásadně nezvýhodňovat jeden konkrétní segment, pokud se tedy neřešily nějaké strukturální záležitosti. Takže si myslím, že v tomhle směru můžeme být jako lékárníci spokojení,“ říká s dovětkem, že fakt ale je i to, že náklady se zejména v poslední době velice rychle zvedají všem lékárnám.

Lékárníci jsou srdcaři, ale myslet by měli i na byznys

Finanční kondice lékáren je pak podle jeho názoru hodně individuální. Říká, že všechny lékárny zaznamenaly propad tržeb loni při první vlně covidu-19. To proto, že ordinace zavřelo mnoho lékařů a lidé se i báli chodit do těch ordinací, které zůstaly otevřeny. Tvrdou ránu pak dostaly lékárny v obchodních centrech v době, kdy došlo na lockdowny. Měsíční propady tržeb byly i 70 až 80 procent.

„Na druhé straně situace se od loňského podzimu začala stabilizovat. Lidé znovu objevili lékárny pro samoléčbu a lékárny jim mohly a stále mohou nabízet i covidový sortiment,“ říká s důrazem na raketový nástup online prodeje volně dostupných léků zejména v období striktních lockdownů.

Daniel Horák: Dr.Max je dominantní jednička na trhu

podcastu ZdraveZpravy.cz Daniel Horák přibližuje i příběh lékáren Dr.Max. Ty letos slaví 15 let své existence. Podle jeho slov to na začátku byla sázka na to, že je vhodné oslovit klienty a pacienty i v lékárnách zřízených v obchodních centrech. Tedy tam, kam si lidé jezdí nakupovat potraviny. Což se potvrdilo jako správná úvaha. Navíc za situace, kdy dle jeho názoru mnoho lékárníků „zaspalo“ změnu preferencí svých pacientů a klientů třeba už jen kvůli tehdy velice štědře nastavenému systému odměňování lékáren.

Značka Dr.Max slaví 15 let a vyhlásila soutěž o ceny

„Po expanzi jsme se pak zaměřili na kvalitu pro naše klienty, pacienty, ale i zaměstnance. Což je klíčové, protože kvalitních farmaceutů je u nás oproti jiným zemím málo. Otevřeli jsme tak třeba i vlastní akademii, kde vzděláváme své pracovníky,“ vysvětluje.

Přitom se vyjadřuje také k zahraničím aktivitám značky Dr.Max, pod kterou se v Evropě provozuje asi 2 300 lékáren.

„V Česku jsme jasná dominantní jednička na trhu. Co se týče Evropy, tak jsme, co do velikosti, evropskou třetí největší lékárenskou sítí. A to do toho počítám i Velkou Británii. Přitom máme chuť dál růst a jednou se na kontinentu třeba stát i lékárenskou jedničkou,“ uzavírá Daniel Horák, šéf lékáren Dr.Max, v podcastu ZdraveZpravy.cz.

Daniel Tácha

Daniel Horák, Dr.MaxIng. Daniel Horák [48] před svým nástupem do společnosti Česká lékárna Holding, lékárenské sítě Dr.Max, působil jako country manažer společnosti Johnson & Johnson pro Českou a Slovenskou republiku. Předtím pracoval ve vedoucích pozicích společností Pfizer PCH, Boots Healthcare International a Procter & Gamble, Czech Republic.

1 komentář

  1. Je to odporné a velice divné jak se někdo moc snaží to do nás narvat..na Hl nádraží,na parkovišti,klidně i na záchodě nebo v obchodě mezi regálama…je to fakt hnus jak se očkování prezentuje za každou cenu.Ani se nedivím že to lidi odrazuje a ten nabubřelej a sebestřední pán Kubek tomu moc nepřidává..je vidět že v tom má prsty a jede v tomto velkém kšeftu.Já se ale očkovat nenechám ani za milion..nejsem majetkem státu a o svém těle rozhoduju jen já sám a nikdo jiný.Vakcína je nic než podvod na lidi..a ti co chtšjí veřejně říci pravdu tak hsou dehonestováni…

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here