Dlouhé nehty se staly módou. I ta ale má svá úskalí

0
1079
dlouhe_nehty
Foto: Pixabay.com

Prestižní ekonomický magazín The Wall Street Journal [WSJ] aktuálně zvolil pro něj netradiční téma. Všiml si nového trendu v manikúře – totiž touhy po stále delších nehtech. Dlouhé nehty podle něj celebrity převzaly od černošek.

Ať už jsou přírodní, nalakované, gelové nebo akrylové, nehty dosahují nových délek, píše americký WSJ v článku Why Long Nails Are Everywhere This Summer. Odkazuje na tradiční módní přehlídku Met Gala. Ta se dle něj nesla v duchu výstřelků seriálu Pozlacený věk, a to až po nehty účastníků.

„Byly přehnané, zdobené drahokamy, zvířecími potisky i reliéfy,“ píše WSJ a upozorňuje na další trendy.

Na přehlídce byly k vidění i nehty mléčně zbarvené. Přičemž ty se později objevily i na filmovém festivalu v Cannes. Některé byly dokonce zkroucené do tvaru vývrtky, jako je návštěvníci mohli vidět u zpěvačky Lizzo. Všechny nehty ale dosahovaly úctyhodné délky. Což je trend, jenž je dnes běžný i mimo červené koberce.

„Nehty jsou dnes stejně důležité jako váš outfit,“ říká v článku WSJ nehtová designérka Zola Ganzorigtová z Los Angeles.

Mezi její klientky patří herečky Sydney Sweeneyová, Vanessa Hudgensová nebo modelka Hailey Bieberová. Dlouhé nehty si podle ní oblíbily mladší ročníky, často proto, že nabízejí více prostoru pro kreativní vyjádření.

Dlouhé nehty jako poznávací znamení

Nehtová designérka dále upozorňuje na zpěvačku Billie Eilish, pro kterou se přehnaně dlouhé nehty staly poznávacím znakem. Své pěticentimetrové „drápy“ často lakuje černou barvou s křišťálovým akcentem. Mnohdy na nich tkví logo značky Gucci. Někdy zvolí i  neonově zelenou barvu nehtů, aby ladily s barvou, kterou nosí na vlasech.

Podle manikérky Jin Soon působí dlouhé nehty velmi žensky, což může být jedním z důvodů jejich nynější přitažlivosti. Prsty díky nim také vypadají delší a štíhlejší, dodává další manikérka a zakladatelka salonu Nails of LA Brittney Boyceová.

„Díky sociálním sítím se tyto dlouhé nehty zviditelnily a začalo se o ně zajímat více lidí,“ říká kalifornská nehtová umělkyně Canishiea Samsová ze Sacramenta.

Trendy v estetické medicíně určují i sociální sítě

Dlouhé nehty se taktéž staly součástí vzhledu, který se poprvé objevil v černošských komunitách. Ten si podle designerů barevné ženy po desetiletí široce osvojovaly. Příkladem budiž oceňovaná olympijská běžkyně Florence Griffithová-Joynerová.

„Černošky vždy nosily dlouhé nehty, a to se považovalo za ‚neprofesionální‘ nebo za ‚ghetto‘ styl. Až populární kultura se toho chytila a uznala, že je to v pořádku nebo ‚přijatelné‘, což je smutné,“ říká Samsová.

Akryl, gel nebo jen dlouhé nehty

„Lidé, kteří by nikdy dříve nezvažovali extrémní nehty, k nim nyní tíhnou,“ tvrdí Zola Ganzorigtová. Tradičním způsobem, jak je prodloužit, je dle ní akryl.

„Při každé schůzce zvětšujte délku nehtů, abyste zjistili, jaký styl a délka vám nejlépe vyhovují,“ radí pak Samsová.

Dodává, že celistvost přírodního nehtu chrání výplně, které zakryjí mezeru mezi akrylem a kůžičkou, a měly by se doplňovat každé dva až tři týdny.

„Odstranění nechte na technikovi,“ dodává.

V dnešní době dle ní ale existují i jiné možnosti prodloužení, například gelové nástavce, které jsou lehčí a pružnější.

„Procesy akrylového a gelového prodlužování jsou stejné, ale gel je mnohem měkčí a méně škodlivý než akryl. Dávám přednost gelovému prodlužování, protože vypadá přirozeněji, snáze se odstraňuje a nehtům i méně škodí,“ říká Jin Soon, která ve způsobu prodlužování nehtů gely vidí revoluční systém, který mění pravidla hry.

A podle ní zažívají opětovný nárůst popularity i nalepovací nehty.

„Od pandemie lidé tíhnou k nalepovacím nehtům. Což jim pomáhá představit si, jak by vypadali s dlouhými nehty,“ potvrzuje Boyceová.

Tvrdí, že dobré nalepovací nehty by měly vydržet zhruba dva týdny, i když jejich životnost závisí na správné aplikaci. Další možností je jít přírodní cestou.

„Lidé se nyní více než v minulosti zaměřují na pěstění přírodních nehtů,“ říká Jin Soon.

Zdůrazňuje, že existuje mnoho způsobů, jak jejich délku podpořit a udržet, například pomocí pravidelného pilování.

Každá móda si žádá i své oběti

WSJ ale upozorňuje i na oběti, které s sebou móda dlouhých nehtů přináší. Podle něj si ženy předně musejí zvyknout na život s dlouhými nehty.

„Připravte se, že se znovu budete muset naučit některé úkony, jako je zapínání zipu u džín nebo psaní na klávesnici, které by se mělo provádět polštářkem prstu, nikoli špičkou,“ píše.

Další postřehy přidává nehtová designérka Samsová: „I když se dlouhé nehty mohou zdát jako nůž, nepoužívejte je jako nástroj. Neslouží jako pomůcka k otevírání plechovky s vaší oblíbenou limonádou.“

Podle ní je ale vůbec nejdůležitější při rozhodování o délce nehtů zvážit svůj životní styl. Totiž, jak říká, dlouhé nehty nejsou pro každého. Což platí zejména pro ty, kteří nechtějí vyměnit běžné fungování za módu.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here