Školní inspekce otestuje tělesnou zdatnost žáků

0
1615
telesnou_zdatnost
Ilustrační foto: Pixabay.com

Česká školní inspekce [ČŠI] spolu s dalšími institucemi letos na podzim otestuje tělesnou zdatnost žáků českých základních a středních škol. Testem projde cca 250 tisíc dětí a bude to poprvé po 30 letech. 

Do testů tělesné zdatnosti se zapojí žáci z šesti tisíc základních a středních škol v Česku. Informaci zveřejnili zástupci ČŠI v tiskové zprávě.

„V měsících říjnu a listopadu 2022 provede Česká školní inspekce testování tělesné zdatnosti žáků 3. a 7. ročníků základních škol a 2. ročníků středních škol,“ uvádí školní inspekce ve zprávě.

Získaná data dle ní poslouží k vytvoření doporučení pro všechny školy. V něm odborníci pedagogům poradí, jak dětem správně „ordinovat“ pohybové aktivity a rozvíjet jejich pohybové dovednosti.

Obezitu u dětí již diskutují i poslanci zdravotního výboru

Výsledky testů ČŠI oznámí na začátku příštího roku. Podle jejích zástupců testem projde asi 250 000 žáků. Přičemž každý z nich absolvuje čtyři motorické testy. Žáci základních škol udělají sedy-lehy, skok z místa, vytrvalostní běh a běh na 80 metrů. Žáci středních škol nepoběží 80 metrů, ale provedou shyby, dívky předvedou výdrž ve shybu. Pro každý sportovní úkon jsou dány časové parametry, které musejí žáci v ideálním případě splnit.

České děti se málo hýbou, to není žádná novina

Podle zástupců ČŠI je důvodem testů zjistit, jaké jsou pohybové dovednosti české mládeže. Ze statistik a vyjádření lékařů totiž jasně vyplývá, že české děti se málo hýbou a čím dál více trpí nadváhou a obezitou. Důvod je nezdravý životní styl, nezdravá strava a nedostatek pohybu. Podle lékařů by dětem postačilo 60 minut aktivního pohybu denně. To však splní jen málokteré z českých dětí. Stále více se jich navíc omlouvá z tělocviku ve škole. Což potvrdily i výsledky studie Univerzity Palackého v Olomouci mezi 13 tisíci dětmi.

České děti se málo hýbou a přibývají na váze

Podle nich každé páté dítě v Česku má určité omezení v hodinách tělesné výchovy ve škole. Úplně je z hodin tělocviku omluveno pět procent školou povinných dětí. Nějaké omezení v hodinách tělocviku dále má až třináct procent českých žáků. Přičemž počet žáků s nějakým omezením v hodinách tělesné výchovy roste s přibývajícím věkem. Například u 11letých má něčím limitovanou účast na tělocviku každý čtvrtý žák.

Na dětech se podepsaly i dva roky covidu

Fyzickou i duševní kondici českých dětí zhoršily i dva roky covidu. Česko patřilo k zemím, které v reakci na pandemii uzavřelo školy na vůbec nejdelší dobu. Vysoce znepokojující fakt je, že druhá nejčastější příčina úmrtí dětí v Česku je sebevražda. A sebevražedných pokusů a dokonaných dětských sebevražd přibývá. Podle psychiatrů za tím často stojí neléčená deprese. Česku ale chybí dětští psychiatři, stejně jako psychologové na školách.

Ministr Gazdík chce psychology do škol. Ti ale nejsou

Podle odborníků se počet dětí s depresivními poruchami za poslední rok zvýšil o deset procent. Příčin je samozřejmě více. Avšak z hlediska opatření proti covidu k nim patřilo například odříznutí dětí a mládeže od vrstevníků. Absence tělocviku i nejednotná kvalita distanční výuky a po jejím konci rychlá snaha učitelů dohnat s žáky zameškané učivo.

Dětem jsme při pandemii ublížili nejvíc, říká psycholog

„Žáci, kteří byli pozadu, se začali školy víc bát, někteří mohli začít být depresivní, nebo dokonce vykazovali sebevražedné sklony. Objevilo se také více případů dětí s poruchou příjmu potravy. Právě v této době výrazně přibylo dokonaných sebevražd,“ popsala pro ZdraveZpravy.cz své zkušenosti z praxe pedopsychiatrička Jana Schmidtová.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here