MZ ČR omezilo distribuci léku na plicní embolii

0
1722
embolii
Ilustrační foto: Pixabay.com

Výhradně na jednoho distributora omezilo dodávky léku Actilyse používaného při plicní embolii Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Hrozila totiž jeho nedostupnost v nemocnicích. Lék je v Česku v porovnání se zahraničím levnější.

Omezení distribuce léku Actilyse úřad nejprve konzultoval s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže a jednal se Státním ústavem pro kontrolu léčiv [SÚKL]. O výhradním distributorovi informovalo ministerstvo v pátek [2.9.] v tiskové zprávě. Léčivý přípravek u nás nemá v současné době jinou náhradu.

„Cílem nového distribučního modelu je zacílit distribuci jedním kanálem na pracoviště, kde je léčivý přípravek nezbytný, v čase a množství, které je pro dané zdravotnické zařízení potřeba a tím mimo jiné omezit možnosti vytvářet neúměrné zásoby v lékárnách nebo na pracovištích poskytovatelů zdravotních služeb,” vysvětluje své kroky úřad.

Výpadky léků z trhu jsou stále častější. Důvodů je více

MZ ČR postup dodávek stanovilo ve spolupráci se sekcí nemocničního lékárenství České lékárnické komory [ČLnK], SÚKL a společností Boehringer Ingelheim, která lék vyrábí.

V Česku hrozí nedostupnost léku na plicní embolii

Actilyse se používá jako takzvané trombolytikum, tedy lék na rozpouštění krevních sraženin plicních embolií, infarktů a cévních mozkových příhod. Důležité je jeho včasné podání. Používá se především v nemocnicích při hospitalizaci, převážně v síti iktových center.

„Věříme, že naše společné úsilí odvrátilo hrozbu nedostupnosti léčivých přípravků Actilyse v České republice a v případě dalšího nepříznivého vývoje jsme připraveni využít všech kompetencí, abychom ochránili české pacienty,” řekl k záležitosti ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

Dostupnost léku úřady v minulosti omezily již několikrát. Bývalá vedení resortu opakovaně zakazovala jeho vývoz do zahraničí. Jeho cena je tam totiž v porovnání s Českem vyšší. Vůbec poprvé takový zákaz podepsal ministr Martin Holcát v roce 2013, později pak Svatopluk Němeček [ČSSD].

Poslanci přerušili projednávání emergentního systému

„Vzhledem k tomu, že se jedná o přípravek, který zachraňuje lidské životy a je v současné době nenahraditelný, se souhlasem k opětovnému zákazu jeho reexportu jsem neváhal,” uvedl tehdy v tiskové zprávě.

Znovu vývoz ministerstvo zakázalo v roce 2016, od roku 2020 reexporty léků zakázala svým nařízením vláda obecně.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here