WHO: Duševní zdraví je globální priorita

1
842
dusevni
Foto: Pixabay.com

Před covidem sužovala každého osmého člověka na světě nějaká duševní porucha. S pandemií lidí s úzkostmi a depresemi přibylo minimálně o čtvrtinu. Zhoršila se i dostupnost zdravotní péče. Podle odborníků nastal čas k nápravě.

Na problém upozorňuje letošní Světový den duševního zdraví [10.10.] s mottem „Udělejte z duševního zdraví a pohody pro všechny globální prioritu“.

„Pandemie covidu-19 vyvolala celosvětovou krizi duševního zdraví, podnítila krátkodobý a dlouhodobý stres a zhoršila duševní zdraví milionů lidí,“ uvádí k příležitosti Světového dne duševního zdraví Světová zdravotnická organizace [WHO].

Podle ní je načase zase zapracovat na zlepšení duševního zdraví lidí po celém světě stejně jako zajistit pro ně dostupnou zdravotní péči.

Deprese děti přivádí i k sebevraždě, chybí pomoc

WHO dále uvádí, že za poslední dva roky došlo ke zhoršení dostupnosti služeb v oblasti duševního zdraví. Sociální a hospodářské nerovnosti, letité konflikty po celém světě, násilí a mimořádné události v oblasti veřejného zdraví navíc zhoršily životní úroveň lidí, kteří i dříve žili často bez přístupu k základním zdravotním službám, podotýká WHO.

„Navzdory rozsahu duševních onemocnění má jen málo lidí na zemi přístup ke kvalitním službám v oblasti duševního zdraví,“ uvádí zástupci WHO a vyzývají, aby se duševní zdraví a pohoda staly pro všechny jednou z globálních priorit.

Duševní potíže pacienti ještě stále potlačují

Nedobrovolné a násilné vysídlení se podle WHO jenom v roce 2021 dotklo více než 84 milionů lidí. To vše vede ke zhoršení duševního zdraví milionů lidí po celém světě. Proto právě zástupci WHO vyzývají mezinárodní, národní organizace, jednotlivé vlády, aby se zapojily do zlepšení psychického zdraví všech lidí na zemi.

„Musíme posílit péči o duševní zdraví, aby bylo pokryto celé spektrum potřeb duševního zdraví pomocí komunitní sítě dostupných a kvalitních služeb a podpory,“ tvrdí WHO.

Co je třeba vědět o depresi podle WHO
  • Deprese může potkat kohokoli.
  • Deprese je onemocnění, nikoli známka slabosti.
  • Deprese se dá léčit.

Jako jednu ze zásadních překážek bránící zlepšení situace v oblasti péče o duševní zdraví lidí WHO zmiňuje přetrvávající stigmatizaci a diskriminaci lidí, kteří se potýkají s duševní chorobou.

„Navzdory pokroku v některých zemích se lidé s duševním onemocněním často setkávají s vážným porušováním lidských práv, diskriminací a stigmatizací,“ tvrdí WHO.

Česko má jen 25 soudních znalců v dětské psychiatrii

Výsledkem pak bohužel je, že deprese se v celosvětovém měřítku řadí k jedné z hlavních příčin invalidity. Sebevražda je čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí u lidí ve věku od 15 do 29 let. A lidé s duševní poruchou umírají předčasně, to až o dvě desetiletí dříve. Přitom mnoho z psychických onemocnění se dá účinně a s relativně nízkými náklady léčit.

„Ale rozdíl mezi lidmi, kteří péči potřebují, a těmi, kteří mají přístup k péči, zůstává značný. Účinné pokrytí zdravotních služeb zůstává dále extrémně nízké,“ uzavírá WHO.

–VRN–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here