Pekarová s Válkem reformují české zdravotnictví

21
29088
zdravotnictvi
Čelní představitelé TOP 09 na konferenci TOP 09. / Foto: TOP 09

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] vrátí do hry nadstandardy v českém zdravotnictví. To samé chce jeho stranická šéfka Markéta Adamová Pekarová. Podle ní “to“ ale musejí lidem zejména „dobře vysvětlit”.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek představoval své plány na fungování zdravotnictví už v době, kdy „sám sebe pasoval“ do role ministra zdravotnictví, jak Válkovo stání se ministrem charakterizoval pro ZdraveZpravy.cz předseda senátního Výboru pro zdravotnictví Roman Kraus [ODS]. Přičemž ten už v té době hovořil o změnách v systému aktivní spoluúčastí pacientů na zdravotní péči.

Roman Kraus: V plánu je doplňkové zdravotní pojištění

Fakticky toho ministr Válek s výjimkou valorizačního mechanismu plateb za státní pojištěnce, avšak se spornými přínosy ve zdravotnictví, příliš neprosadil. Většina z toho, co řekl, že udělá, prozatím končí v rovině proklamací. Navíc bytostným zájmem ministra Válka, jak se zdá z jeho veřejných projevů, je válka s Putinem než reforma zdravotnictví. Nyní ovšem ministr Válek přichází s těžkým kalibrem.

Válek s Pekarovou vracejí nadstandardy do hry

„Chtěl bych zákon o připojištění nadstandardu vrátit do hry,” řekl Válek na víkendové konferenci TOP 09.

Zároveň podotkl, že ve zdravotnictví neexistuje nic, kde by nadstandard nevedl ke zvýšení kvality péče.

„Ve chvíli, kdy řekneme, že jsou nadstandardy, říkáme, že prostě budou dvě skupiny kvality péče,” řekl Válek.

Spoluúčast na péči přijde dřív, než jsme si mysleli

Není podle něj možné ale říkat, že jde o asociální záležitost. Pokud v současnosti stát tvrdí, že bezdomovec má stejnou péči jako miliardář, je to absurdní, dodal. Předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová na následné tiskové konferenci řekla, že jde o dlouhodobou prioritu strany. Uvedla, že je potřeba se zaměřit i na udržitelnost zdravotnictví, což souvisí s udržitelností rozpočtu. Podotkla, že dle Válkova odůvodnění to přinese zkvalitnění pro všechny. Zdůraznila, že je potřeba nadstandardy dobře vysvětlit veřejnosti.

„Ale zároveň je to jedna z těch věcí, které bychom měli začít řešit,” uvedla.

Nadstandardy už tu jednou byly. Odbory jsou proti

Nadstandardy v Česku skončily v roce 2013. Někdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger [TOP 09], jenž tehdy nadstandardy v Parlamentu prosadil, připomněl, že problém tkvěl v tom, že kvůli pružnosti byly uvedeny ve vyhlášce, nikoli v zákonu.

„Politicky je to smrtelná záležitost, se kterou se musí zacházet velmi opatrně,” podotkl Heger obecně k nadstandardům.

Skutečností je, že na aktuální Válkova slova již zareagoval Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR [OSZSP ČR]. Jeho zástupce ministrova slova šokovala, jak uvedli v tiskovém prohlášení.

„Ministr Válek tvrdí, že jeho návrh není asociální. Podle odborového svazu tento návrh asociální je. Navíc je velmi bezohledné přijít s ním v nynější ekonomické krizi, kdy se mnoho lidí obává o svoji budoucnost. A kdy strmě roste počet lidí, kteří už se propadají do chudoby a pro které je problém vyjít s financemi od výplaty k výplatě,” uvádějí zástupci odborů.

Vláda dala facku všem zdravotníkům, tvrdí odbory

Odborový svaz připomíná, že tato vláda letos vzala zdravotnictví 14 miliard korun, když rozhodla o snížení plateb za státní pojištěnce. Odbory pak upozorňují: „Nyní předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová záměr svého stranického kolegy Válka obhajuje tím, žeje potřeba se zaměřit i na udržitelnost zdravotnictví. Což souvisí s udržitelností rozpočtu“.

Odboráři nesouhlasí s dělením občanů na dvě kategorie. Jak říkají na ty, kteří mají peníze a budou mít zabezpečenou kvalitní zdravotní péči. A na ty, kteří zůstanou bez potřebné péče.

„Mnozí občané navíc žijí v přesvědčení, že by placením připojištění přicházely tyto jejich peníze do zdravotnictví. To ale není pravda, peníze by šly do pojišťoven a do zdravotnictví by se dostaly teprve tehdy, až dojde k pojistné události a až ji pojišťovna bude ochotna proplatit,“ říká předsedkyně odborového svazu Dagmar Žitníková.

Doktoři budou, tvrdí ministr zdravotnictví Válek

Ministr Válek se na konferenci strany TOP 09 vyjádřil i k dalším otázkám, jež trápí poplatníky zdravotního pojištění. Válek vyjasnil své cíle. Podle jeho slov je to zvýšení dostupnosti zejména praktických lékařů, pediatrů, dětských neurologů, psychologů, psychiatrů a zubařů. Ministr uvedl, že zjišťuje, jak by se mohli stát praktičtí lékaři z ambulantních internistů. Uvažuje také o otevírání ambulancí dětských lékařů u nemocnic.

U zubařů je podle něho potíž s tím, že absolventi příslušného vzdělání nemají zájem o smlouvy s pojišťovnami. Za implantáty nebo korunky by mohli lidé platit ze svého [ostatně jako nyní, pozn. red.]. Válek promluvil o pojízdných zubařských ambulancích. Ty by zajišťovaly mobilní péči v regionech.

Ukrajinu napadl blázen. Musíme pomoci, říká ministr Válek

Kvalitu péče chce ministr zajistit úpravou úhrad. U každého akutního výkonu s vymezenou kvalitou bude vždy stejná úhrada bez ohledu na pojišťovnu pacienta a nemocnici. Zařízení, která parametry nesplňují, dostanou nižší úhradu. Příští rok pojišťovny budou podle Válka takto postupovat až u čtvrtiny výkonů a do příštích sněmovních voleb u poloviny výkonů.

A peníze na hory také budou…

Vzhledem k rostoucím nákladům na péči a nesystémovost některých úhrad ministr překvapil další revoluční novinkou. Z fondů prevence zdravotních pojišťoven podpoří hoteliéry a další podnikatele na horách.

Válek totiž chce mimo jiné posílit prevenci. Jedním z kroků podle něj bude zavedení úhrady 6 tisíc až 7 tisíc korun od zdravotních pojišťoven na povinný pobyt dětí ze sedmých a osmých tříd základních škol na českých horách.

„Hory a sportování je prevence a chceme podpořit turistický ruch a tuto oblast průmyslu, protože cítíme, že tam bude problém,” řekl ministr.

Lázně na pojišťovnu nejspíš skončí už v lednu

Program úhrad zavede od ledna 2023. Zdůraznil, že zdravotní pojišťovny skutečně použijí fondy prevence k tomu účelu, tedy ke zlepšení zdravotního stavu lidí. Plánuje například, že dospělí, kteří splní preventivní programy, načerpají jednou za dva roky dvoutýdenní pobyt v lázních.

Novelu zákona, která umožnila dělit zdravotní péči na standard a nadstandard, zrušil před zhruba devíti lety Ústavní soud. Norma umožňovala rozdělení péče na “základní” a “ekonomicky náročnější”. Pojišťovny hradily vždy levnější variantu, rozdíl v nákladech si platil pacient ze svých prostředků.

–ČTK/DNA–

Aktualizace: Politici koaličních ODS a STAN se staví rezervovaně k případnému zavedení nadstandardů ve zdravotnictví. Ministr kultury Martin Baxa [ODS] v dnešní [6.11.] Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News zdůraznil, že dostupnou kvalitní péči musí dostat všichni lidé, kteří odvádějí zdravotní pojištění. Podle poslance hnutí STAN Ondřeje Lochmana nesmí nastat snížení kvality u standardní péče. Opoziční hnutí ANO podle poslance Martina Kolovratníka se zavedením nadstandardů jednoznačně nesouhlasí.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek dnes uvedl, že konkrétní návrh nadstandardů ve zdravotnictví nyní nepřipravuje. Svým příspěvkem na toto téma na sobotní programové konferenci TOP 09 chtěl vyvolat diskusi ve straně, sdělila TOP 09 v dnešní tiskové zprávě.

21 KOMENTÁŘE

  1. Myslíte,že se dá reformovat v pekle do kterého se s Vámi řítíme. Nejdříve by se měla reformovat Vaše partaj,která má pouze čtyři procentní body volitelnosti a až potom až se dostanete na bodu deset nebo nejméně na dvanáct tak by jste se měli pokusit něco měnit ale Pekarovou by jste mohli vyměnit ihned.

  2. … Pekarová Adam je odborník na všechno, zahraničí, finance, sociální věci, teď zdravotnictví, jen do holínek se jí nechce, zemědělství je dřina a ještě ne voňavá…

  3. Vystudovat za státní peníze, tak ať po studiích jdou na místa kam by je měl stát poslat ,jako to bylo dříve a pracovat tam alespoň pět až sedm let to by měla být podmínka. Hned by bylo zubařů dost v každém městě a praktických a dětských lékařů také. Na to by se měl udělat zákon, ne vyhrožovat , že si studie budou platit z půjčky, to je nesmysl. Udělat systém do každého města, aby přišel lékař a zubař. Nesouhlasím s nadstandartní péčí to je nesmysl, oni můžou vykřikovat oni na tu péči nadstandartní mají, ale obyčejní lidé ne. Ať si Pekarová nechá 13.000,- Kč a zkusí z toho žít ne měsíc, ale celý rok a ostatní peníze ať pošle na Ukrajinu. Matky samoživitelky musí s tímto platem vyjít i s dvěma dětmi + mají přídavky na děti a něco od bývalého manžela výživné na děti což není každý měsíc. Ona děti nemá tak by to měla o to snažší. Ještě si všichni ve vládě od ledna 2023 přidají několik tisíc, ale důchodcům by vzali valorizaci, že se nestydíte, běžte do pekla ,ať je od vás klid. Pustě k veslu schopnější ti by byli pro obyčejné lidi. Pořád tato vláda vykřikuje šetřit se vším , tak ať šetří vláda na sobě a nepřidávají si na platech horentí sumy. To dělá pro tolik lidí a za celý rok mnoho peněz, to by se ušetřilo a hned by bylo na chudé domácnosti. Tato vláda přivede stát do pekla. Pekarka akorát vykřikuje jak všemu rozumí, ale jenom pusou. Pryč s touto vládou, nejhorší co kdy byla.

    • Napsala jste to přesně! Každé studium ať středoškolské nebo vysokoškolské by mělo mít nějakou cenu. Každý absolvent by musel v ČR odpracovat tolik let, kolik studium trvalo. Pokud ne, tak by studium zaplatil. Pak by neutíkaly zdravotní sestry ani lékaři hned po ukončení studia do zahraničí. Nadstandardní péče je nesmysl. Kdyby raději řešily záležitosti běžného života a nevymýšleli další věci. Asi nemají co dělat a nebo to co je potřeba řešit tak neumí. Všichni jsou odborníci, ale práce pro lidi, kteří je volili není žádná vidět. Když to neumí, ať jdou od toho. Mohou se vystěhovat na Ukrajinu, tam mohou radit!

  4. JO PEKAROVÁ TO JE PŘEDSETKYNĚ JAKO ŘEMEN DOBRÁ TAK HLASIT PŘESTAVKY VE SNĚMOVNĚ ALE JINAK NIC ANI DOMA CO TAK NĚCO SPLODIT AT NEMUSÍME NECHÁVAT TU UKRAJINCE ABYCHOM NEVIMŘELI , AT DE DO AFRIKIY DO NEZISKOVKY

  5. Ona ještě žije … … … myslím že to má spočítano no vydle u krav ji budou slušet, [redakčně upraveno]

  6. Tak to je slušný.asi mají někde na horách hotýlek, penzionek a nebo lázně.😁🤭a já myslel,že už tady není co rozkrádat,a ejhle!!je.😉😁🤭to jsou hlavičky.pekne vysajem zdravotní pojišťovny.👍🙏😁😁

  7. Tak se pane válek dojděte podívat do vojenské nemocnice. Moji paní tam odmítli přijmout s komplikovanou zlomeninou bérce s doporučením,že to mám zkusit na úrazovce.

  8. Nejen Pekarová, ale celá vláda by se měla stydět. Lhali už před volbami a nejde mi do hlavy, jak je mohl někdo volit. Neumí mic jiného, než pomlouvat. Oni je lidé vlastně ani nezvolili jako jednotlivé strany. Možná, že si spousta lidí neuvědomovala tu zvláštní novinku, že vytvořili koalici již před volbami a málokdo tomu rozuměl. Byl to podvod na voličích, nebo nebyl? Dnes se ukazuje, že vládnout nezvládají. Pekarová je “reprezentuje” všechny. Jak je nazvat???????

  9. Ano, chce to jinou vládu, vládu odborníků. Vznikla nová strana PRO, která tyto odborníky přes právo, ekonomiku, energie atd.sdružuje. Lidi zajímejte se o to! Je několik rozumných řešení, jak z této šílené situace vybruslit. Chce to jen nečumět na bednu, ale vyhledávat si různé informace a videa na netu.

  10. Co se tíče paní Pekarové,kam se podívá tam deset let tráva neporoste.S jejíma názorama by národ brzy vymřel.Ničemu nerozumí,za ní je všude akorát pohroma.Měla by se vzít za ruku s Fialou a jít o dům dál,a už se nevracet.Je to neštěstí národa.

  11. Celá vláda je velké neštěstí,snad si nemyslí, že český člověk nemá mozek. Ale vše jen do času i na ně dojde řada a pak se budou divit.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here