USA detekují více malých autistů. Aktuální čísla ale chybí

0
762
v_USA
Foto: Pixabay.com

Pandemie covidu narušila sledování autistických poruch u malých dětí v USA. Poslední statistické údaje přitom ukazují, že autistických dětí v Americe přibývá. O situaci informuje list The New York Times [NYT].

Deník se odvolává na poslední aktuální statistiky amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí [CDC]. Podle nich případů autismu u amerických dětí v letech 2018 až 2020 přibylo a potvrzuje se tak dlouhotrvající trend. Odhady CDC hovoří o tom, že v roce 2020 trpělo autismem v USA jedno z šestatřiceti dětí ve věku osmi let. Přičemž ještě v roce 2018 tento poměr činil jedno ze 44 dětí. Výskyt nemoci byl zhruba o čtyři procenta vyšší u chlapců a o jedno procento v případě dívek. Statisticky potvrzený růst autistických dětí v USA podle NYT ale nutně neznamená, že je autismus u dětí nyní častější. Svou roli v tom sehrává i časnější diagnostika v důsledku vyššího počtu vyšetření.

„Domnívám se, že to bude spíše z tohoto důvodu,“ říká Catherine Lordová, profesorka psychiatrie z Kalifornské univerzity v Los Angeles.

A dodává: „To ale nic nemění na tom, co s těmito dětmi bude, zda se jim dostane odborné péče.“

Podle CDC roste hlavně počet autistických černých, hispánských a asijských dětí. Dále rovněž dětí původem z tichomořských ostrovů. Přičemž statistiky vůbec poprvé uvádějí větší výskyt autismu mezi osmiletými dětmi z těchto skupin než u bílých dětí, u nichž je tradičně vyšší pravděpodobnost, že jim bude autismus diagnostikován. Podle autorů studie tyto údaje zřejmě odrážejí zdokonalení screeningu, zvýšení pozornosti a zlepšení služeb pro dříve méně sledované dětské skupiny.

Pandemie ovlivnila screening autismu i v USA

Ve zmiňované analýze vědci porovnali počet zjištěných případů autismu u čtyřletých dětí v roce 2020 se stejným počtem dětí vyšetřených o čtyři roky dříve. Šest měsíců předtím, než vypukla pandemie, byl počet zjištěných případů autismu mezi čtyřletými dětmi vyšší než před čtyřmi roky.

„To je dobrá zpráva. Znamená to, že nemoc zjistíme u mladších dětí,“ říká doktorka Lordová.

Jaroslav Matýs: Všichni byli najednou autisté!

Zároveň ale dodává, že data z roku 2020 pocházejí z jedenácti států a nemusejí nutně reprezentovat rozšíření nemoci po celých Spojených státech. Teprve data z ostatních států by podle ní podala ucelený obraz.

„Musíme vzít také v úvahu, že po březnu 2020, kdy Světová zdravotnická organizace označila covid-19 za pandemii, počet zjištěných případů autismu u dětí klesl a setrval na předpandemické úrovni,“ říká.

Rodiče zřejmě v době pandemie děti nedávali vyšetřit a odkládali návštěvy lékařů. Zavřené školy a domácí výuka znemožňovala diagnostikování nových případů onemocnění.

„To narušilo včasnou diagnostiku nemocných dětí a tento odklad poskytnutí služeb a podpory potřebným dětem by mohl mít dlouhodobé následky,“ upozorňuje Karen Remleyová, lékařka z National Center on Birth Defects and Developmental Disabilities.

Autismus u dětí provází mnoho mýtů

Obě studie vycházejí z údajů Autism and Developmental Disabilities Monitoring Network. Tyto služby využívají zdravotní záznamy pro sledování autismu v různých komunitách po celých Spojených státech od roku 2000. Tehdy zaznamenávaly výskyt nemoci u jednoho ze 150 osmiletých dětí.

Dodejme, že autismus u dětí provází mnoho mýtů. Podle některých dětských psychiatrů tím vůbec nejrozšířenějším je, že autismem trpí i děti jen nevychované. Jsou tu ale i mýty, které provází děti se skutečnou poruchou autistického spektra.

Kyslíková terapie mírní autismus, zadarmo ale není

Na některé z nich upozorňuje české Občanské sdružení ProCit, které se věnuje péči o osoby s poruchami autistického spektra přes dvanáct let. Od roku 2014 nabízí sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi s hendikepem, zejména pak pro děti s autismem ve věku od 1 do 26 let.

–AM–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here