Imunochemický přístroj FN Plzeň vyšetří až 700 vzorků denně

0
337
Plzen
Ilustrační foto: Pixabay.com

Moderní přístroj nové generace na imunochemickou analýzu získala jako druhá v Evropě Fakultní nemocnice Plzeň [FN Plzeň]. V laboratoři imunochemické diagnostiky ho odborníci použijí především k analýze nádorových markerů.

Oproti dosavadním přístrojům stejného typu je analyzátor DXI 9000 přesnější, rychlejší a má větší kapacitu zpracovaných vzorků s menšími požadavky na množství odebrané krve.

„Výhody proti přístrojům podobného typu, které tu máme, jsou především v rychlosti vlastního vyšetření. Většina vyšetření je zkrácena o 15 až 20 minut,“ říká náměstek FN Plzeň pro vědu a výzkum a primář Oddělení imunochemické diagnostiky Ondřej Topolčan.

K dalším výhodám nového analyzátoru podle něj patří zvýšený počet vyšetření za hodinu. A to ze čtyř set nově až na 450.

„Další obrovská výhoda je, že modení přístroj pracuje s daleko menšími objemy krve, takže bude velice výhodně použitelný především pro malé děti, kde potřeba toho vzorku krve oproti současným potřebám je desetkrát menší,” upozorňuje na další z předností diagnostického přístroje Topolčan.

Zejména u miminek se podle něj stává, že lékaři mohou odebrat jen malé množství krve na základní testy. Na imunochemické vyšetření už krev laboratořím nezbývá a testy tak nemohou udělat.

Přístroj vyhodnotí až 700 vzorků za den

Přístroj poprvé představili odborníci letos v květnu na evropském kongresu biochemie v Římě. Plzeňská nemocnice ho má zatím půjčený na půl roku ke zkoušení. Pravděpodobně i potom v její laboratoři zůstane. Za den na něm specialisté provedou 300 až 700 testů, odhadl Topolčan.

„Test běží podle typu od deseti minut do hodiny. Starší přístroj, který máme, to má od 15 minut do dvou až 2,5 hodiny,” řekl.

Pacienty s poruchou štítné žlázy nově ošetří i praktici

Kromě zrychlení a zvýšení kapacity jsou předností přístroje i jeho další technické vlastnosti. Má v sobě několik kamer, které sledují pohyb pásů se vzorky uvnitř přístroje. U starších přístrojů laboranti dovnitř neviděli. Jakmile kamera v procesu zachytí sebemenší poruchu, okamžitě upozorní na problém.

„Předcházející typy přístroje mají čtyři pipetovací hlavy, nový přístroj pracuje s pipetovacími špičkami, a každý vzorek tak má jinou špičku a nehrozí žádná kontaminace vzorků,” řekl primář.

Analyzátor pracuje i s detekčním systémem. Což mu umožňuje zachytit nestandardní situace, jako je například výskyt bubliny v testované tekutině. V budoucnu jej doplní ještě funkce detekce rozpadu červených krvinek.

Tlak na vyšetření krevních markerů roste

Tlak na imunochemická vyšetření v posledních letech strmě sílí. Roste totiž počet nádorových onemocnění, diabetu, onemocnění štítné žlázy u těhotných žen i pacientů ve starším věku. U žen nad 60 let se onemocnění štítné žlázy projeví u 30 až 40 procent, upozornil Topolčan. I plzeňští vědci z FN se proto snaží vyvíjet metodiky pro včasnou diagnostiku. Aktuálně se zaměřují na včasnou diagnostiku rakoviny jater a slinivky.

Další z oblastí, která začíná být obecnou hrozbou, je podle primáře ztukovatění jater. Onemocnění může vést až k cirhóze a vyskytuje se především v kombinaci obezity a diabetu.

„Když to zachytíme ve fázi počínajícího ztukovatění, něco se s tím dá dělat, jsou na to už léky,” doplnil Topolčan.

Zdevastovaná játra tukem má více než třetina populace

Specializovaná laboratoř FN Plzeň nyní analyzuje stovku různých typů testů. Roční objem vyšetřených vzorků se pohybuje mezi 250 000 až 300 000 ročně. Čímž se imunochemická laboratoř FN Plzeň řadí k zařízením s největším počtem analyzovaných vzorků v zemi.

„Pro srovnání FN Ostrava, která kdysi bývala naším vzorem a vždy jsme je počtem vyšetření doháněli, má teď 75 tisíc takových vyšetření za rok,” uzavřel Topolčan.

–ČTK/VRN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here