Jižní Afrikou se šíří cholera, Mauricius řeší loď s nemocnými lidmi

0
1093
cholera
Ilustrační foto: Freepik.com

Kvůli podezření z cholery na výletní lodi Norwegian Dawn s více než třemi tisíci lidmi na palubě odmítly úřady na Mauriciu její zakotvení a výstup turistů na pevninu. Cholera se šíří státy jižní Afriky.

Zakotvení lodi s pasažéry vykazujícími příznaky cholery odmítly ve svých přístavech ještě dříve úřady ostrova Réunion. Rovněž se obávaly zavlečení rychle se šířící bakterie vyvolávající choleru. Ty se často šíří právě v zemích střední a jižní Afriky a také ve státech jižní Asie, ponejvíce v Indii. Nyní čeká vedení loni na výsledky zdravotních testů některých pasažérů a jednoho člena posádky, všichni mají být v preventivní izolaci.

„Rozhodnutí neumožnit výletní lodi přístup na pobřeží bylo přijato proto, aby se předešlo zdravotním rizikům,” vysvětluje odmítnutí zakotvení přístavní úřad na Mauriciu.

Jeho zástupci zdůraznili, že na prvním místě stojí ochrana zdraví a bezpečnost cestujících a obyvatel celé země. Mluvčí výletní společnosti v prohlášení uvedl, že během plavby lodi do jižní Afriky 13. února někteří cestující vykazovali žaludeční potíže. Jako jsou nevolnosti, zvracení a průjmy. Což jsou typické příznaky cholery, která se přenáší znečištěnou vodou nebo skrze kontaminovanou vodou omytými potravinami, především zeleninou a ovocem.

Cholera prostupuje státy jižní Afriky

Výletní loď Norwegian Dawn patří společnosti Norwegian Cruise Line Holdings se sídlem ve Spojených státech. Na výletní lodi pobývá několik stovek členů posádky a přes dva tisíce pasažérů. Z nich větší část měla v neděli loď opustit. Na Mauriciu je pak mělo vystřídat přes 2 200 nových cestujících. Zatím se vylodění těch stávajících podle informací agentury Reuters odložilo na úterý. A na palubě se zpřísnila hygienická opatření.

S ohledem na situaci v zemích jižní Afriky jsou obavy přístavních úřadů docela oprávněné. Země jižní Afriky se už několik měsíců potýkají s jednou z nejhorších epidemií cholery za poslední roky. Do poloviny ledna se v nich potvrdilo přibližně 200 000 případů onemocnění a více než tři tisíce lidí na nemoc zemřelo.

Na Haiti se šíří cholera, bída a hlad

A jsou to právě země jižní Afriky, dále i jižní Asie, převážně Indie, kde se cholera mezi lidmi nejčastěji šíří. Například v roce 2016 bylo v Somálsku, Tanzanii a Jemenu hlášeno v průměru 15 000 nákaz tímto onemocněním. V zemích Evropské unie a Evropského hospodářského prostoru se cholera objevuje výjimečně. Ve většině případů jde o dovezené nákazy ze zemí s jejím častým výskytem.

„V Česku byl v roce 2017 zaznamenán jeden importovaný případ ze Zanzibaru. V bývalém Československu došlo k poslední epidemii cholery v roce 1970 na území Východního Slovenska,“ přibližují situaci na našem území zástupci Státního zdravotního ústavu [SZÚ].

I na území východního Slovenska se v 70. letech cholera dovezla z jiné země, konkrétně ze sousední Ukrajiny.

Očkování nepatří mezi standardní výbavu pro cestovatele

Onemocnění podle SZÚ obvykle probíhá s mírnými příznaky, lidé pociťují nevolnosti, mají průjem a zvrací. Někteří nakažení jsou dokonce bez příznaků, i když nemoc dál rozšiřují do svého okolí. Naopak zhruba u 20 procent nemocných s příznaky bývá průběh nemoci závažný, doprovází ji vodnaté průjmy, dehydratace a oslabení organismu.

„V případě, že onemocnění není zaléčeno, může vést k úmrtí [až do 50 % případů]. V případě včasné léčby založené především na rehydrataci je smrtnost nižší než jedno procento“ uvádí k onemocnění cholerou SZÚ.

Nemoc o sobě dá vědět již několik hodin od nákazy, nanejvýš do pěti dnů. Jejím původcem je toxin produkující bakterie Vibrio cholerae. Nemoc se přenáší nejčastěji fekálně kontaminovanou vodou a potravinami. Mezilidský přenos fekálně-orální cestou je častější v oblastech se špatným hygienickým zázemím.

Romové v Předlicích v Ústí nad Labem mají úplavici

Proti choleře existuje očkovací látka. Světová zdravotnická organizace [WHO] ji doporučuje podávat lidem ve vyšším riziku nákazy. Jimi míní nemoci přímo vystavovaným osobám, jakou jsou humanitární pracovníci a zdravotníci. Běžným cestovatelům mířících do oblastí s vyšším výskytem cholery očkování odborné společnosti nedoporučují.

Pro děti od šesti let a dospělé je vakcína, která se podává ústy, jde o roztok pro vypitý, dvoudávková. Podává se s odstupem alespoň jednoho týdne. Dětem od dvou do šesti let se pro dostatečné navození imunity podávají tři dávky.

„Účinnost očkování se po dvou základních dávkách pohybuje mezi 79 až 85 procent,“ uzavírá SZÚ.

–VRN–

Aktualizace 27.2.: Luxusní výletní loď, které mauricijské úřady nedovolily zakotvit pro podezření na výskyt cholery na palubě, mohla přistát v pondělí večer v přístavu Port Louis. Výsledky testů choleru nepotvrdily. První cestující už vystoupili a odletěli domů, informovala agentura DPA.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here