Marihuanou v potravinách se v Kanadě předávkují hlavně senioři

1
262
v_Kanade
Ilustrační foto: Freepik.com

Po legalizaci marihuany v Kanadě na konci roku 2018 vzrostl počet předávkování u seniorních lidí až trojnásobně. Při spotřebě marihuany hlavně v potravinách lidé špatně odhadují užité množství. A navíc THC nevědomě často kombinují s léky.

Mezi uživatele produktů s psychoaktivní látkou THC, která je obsažena v konopí, nepatří v Kanadě jenom mladí lidé. Po zlegalizování marihuany v zemi v říjnu roku 2018 významně vzrostla její spotřeba zejména mezi staršími lidmi. Problém ale je, že ti často špatně odhadují dávku přijímané látky, předávkují se a skončí na urgentním příjmu v nemocnici.

Na trend posledních let v Kanadě upozorňuje v článku “Cannabis poisoning among older adults have tripled, study finds australský server 9News.

Jeho autoři se odvolávají na studii publikovanou v časopise JAMA Internal Medicine. Podle ní počet urgentních příjmů kvůli otravě marihuanou v případě starších dospělých po její legalizaci v Kanadě, v období od října 2018 do prosince 2022, podstatně vzrostl ve srovnání s obdobím, kdy bylo užívání marihuany v Kanadě nelegální.

Marihuanou v potravinách se v Kanadě předávkují senioři

Podle spoluautora studie a lékaře se specializací v geriatrii a klinického vědce ze Sinai Health v Ontariu Nathana Stalla v Kanadě navíc stále roste popularita potravin „obohacených“ marihuanou. Včetně pečených výrobků, sladkostí a nápojů. Někteří starší dospělí si podle něj ale neuvědomují, jak je silná marihuana. Jen hrstka z jejích uživatelů dobře zná vlivy potravin s marihuanou na jejich organismus.

„A právě v této věkové skupině vzrostla spotřeba marihuany po její legalizaci vůbec nejvíce. Panuje přesvědčení, jak mezi zdravotníky, tak u široké veřejnosti, že starší lidé drogy neužívají. Ale není to pravda,“ řekl Stall.

Konopí stojí za 30 procenty závislostí v EU, tvrdí OSN

Data v jeho studii ukázala, že podstatně přibylo seniorů na urgentních příjmech právě kvůli otravě marihuanou. Prokazatelně pak od ledna 2020, kdy se začala psychoaktivní látka přidávat do potravin, nápojů a poživatin.

Po otravě marihuanou jsou lidé podle zkušeností Stalla zmatení, trpí psychózou, mají halucinace a ataky úzkosti či paniky. Pociťují silný a prudký tlukot srdce, bolí je záda, zvedá se jim žaludek a často i zvrací.

Do potravin se dnes přidává silnější THC než v 90. letech

Autoři studie ve své práci využili údajů kanadského ministerstva zdravotnictví, aby zjistili četnost urgentních příjmů starších dospělých v důsledku požití marihuany v období před její legalizací. Tedy v letech od ledna 2015 do září 2018. A údaje z tohoto období porovnali s prvním obdobím od října 2018 do ledna 2020, kdy byla legalizována jen sušená marihuana s druhým obdobím od ledna 2020 do prosince 2022, kdy se začala marihuana legálně přidávat do potravin.

Během osmileté práce na studii lékaři vykázali 2 322 případů urgentního příjmu starších dospělých v průměrném věku 69 let kvůli otravě marihuanou. Téměř 17 procent z těchto pacientů současně užilo i alkohol, přibližně 38 procent z nich mělo rakovinu a 6,5 procenta trpělo demencí. Ve srovnání s obdobím před legalizací marihuany byl v prvním období počet urgentních příjmů dvakrát vyšší. Ve druhém období, tedy po zlegalizování přidávání THC do potravin, počet urgentních příjmů vzrostl až třikrát, ukázala studie.

„Studie podává varovný příběh legalizace omamných látek bez příslušného výzkumu, osvěty a poradenství uživatelům ohledně vedlejších příznaků a poučení o bezpečném užívání. Zvlášť v případě starších uživatelů,“ shrnují závěry práce její autorky Lona Modyová a Sheron K. Inouyeová.

Legalizace konopí prohloubí krizi v psychiatrii, varují odborníci

Nad rostoucími počty otrav po užití potravin s marihuanou, jak těch úmyslných, tak těch neúmyslných, se musí podle nich zamyslet především odborníci.

„Potraviny s marihuanou mohou být hodně nebezpečné, protože je často podle chutě nelze od normálních potravin ani rozeznat. Navíc mohou obsahovat vysokou dávku THC, hlavní aktivní látku v medicinální i rekreační marihuaně,“ vysvětlují lékařky.

Kombinace marihuany s užívanými léky

Ve své praxi se specialista na geriatrii Stall často setkal se zdravotními problémy z užití marihuany, k nimž došlo právě z neznalosti a nedostatečné informovanosti jejího uživatele.

„Lékař na urgentním příjmu ani není schopný pomocí obvyklých testů zjistit, proč má pacient neurologické problémy. Pozitivitu na marihuanu odhalí jen toxikologický test. To mnohdy k velkému překvapení pacienta,“ vysvětluje Stall.

Další problém spatřuje v tom, že dnes používaná marihuana je v porovnání s marihuanou dostupnou v 80. a 90. letech podstatně silnější. Podle Stalla dnešní výtažky z rostliny obsahují až 30krát víc psychoaktivní látky THC. A starší dospělí, kteří nejsou zvyklí konzumovat marihuanu po celá desetiletí, a nyní, když je zlegalizovaná, ji zkouší znovu užívat, to nevědí. Tím se dostávají do nebezpečí intoxikace, tedy předávkování.

Reakci těla po užití marihuany i v potravinách podle Stalla významně ovlivňují fyziologické změny organismu, ke kterým dochází s přibývajícím věkem. Dále samotný zdravotní stav daného uživatele. A také léky, které užívá, například na vysoký krevní tlak či na deprese. Proto musí být především starší lidé v užívání produktů s obsahem marihuany obezřetnější.

Adiktologové i dětští praktici odmítají komercializaci konopí

A je tu i další rozdíl, který souvisí s předávkováním marihuanou obsaženou v potravinách. Někteří lidé, kteří vědomě požívají marihuanu v potravinách, nevědí, že v této formě je nástup účinků ve srovnání s její inhalací opožděný. Mohou se pak domnívat, že droga nepůsobí a vezmou si další dávku a vše skončí předávkováním.

Stall dále varuje, že se lidem užívajícím léky proti bolesti, nespavosti nebo příznakům demence někdy může zdát, že marihuana na jejich organismus vůbec nepůsobí. Proto konzumují marihuanu v potravinách bez konzultace s lékařem.

S potravinami s marihuanou vždy jen opatrně

Zabránit se tomu podle něj dá třeba tím, že potraviny, pochutiny a nápoje „obohacené“ marihuanou se skladují odděleně. Nejlépe pod zámkem a zřetelně označené. Na obalech produktů, které senioři vědomě požívají, by měly být uvedeny informace o dávkování.

„Musí si být vědomi, že množství drogy, které mohou požít, je značně nižší než pro mladé uživatele,“ upozorňuje Stall.

Karel Nešpor: Alkohol v pivu se nedaní. A to je chyba

„V geriatrické medicíně máme mantru – vystartuj pomalu a jdi pomalu. To platí i zde,“ přidává radu doktor Stall.

„Množství, kdy se může marihuana stát nebezpečnou, závisí na mnoha faktorech. Některé studie ukázaly, že by lidé měli počkat nejméně tři hodiny, než si vezmou druhou dávku,“ přidává další doporučení.

O užívání marihuany by podle něj měl s geriatrickým pacienty otevřeně hovořit zdravotní personál. Sdělit jim přínosy i rizika jejího užívání.

Michal Achremenko

Aktualizace: Zajímavé jsou i aktuální data ze studie v USA. Z nich vyplynulo, že ve Spojených státech je poprvé více lidí, kteří skoro každý den užívají marihuanu, než těch, kteří stejně často sáhnou po alkoholických nápojích. Minulý týden o tom informovala agentura AP. Ta připomněla, že se z rekreačního užívání marihuany stala běžnější věc i díky tomu, že v USA jde skoro v polovině států o legální činnost. Podle studie v roce 2022 zhruba 17,7 milionu lidí uvedlo, že marihuanu užívá každý nebo skoro každý den. Alkohol stejně často pilo 14,7 milionu lidí. V USA žije téměř 341 milionů lidí. V roce 1992 byl počet každodenních uživatelů marihuany nižší než milion.

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here