Třiadvacetiletá Španělka Judit Giró Benetová přišla s nápadem, jak ženám usnadnit přístup k vyšetření prsou. Za svůj přístroj Blue Box, samovyšetřovací sadu, obdržela mezinárodní cenu Jamese Dysona pro mladé inženýry. Referovala o tom britská BBC.

Nápad dostala mladá inženýrka v době, kdy lékaři její matce diagnostikovali rakovinu prsu. Tehdy si uvědomila, že by ženy potřebovaly dostupnější testovací metodu.

„Screening vyžaduje, aby ženy navštěvovaly nemocnice nebo zdravotnická zařízení a podstoupily to, co může být pro některé nepříjemné a nákladné,“ uvedla BBC, podle které až 40 procent žen na pravidelnou mamografii nedochází a každý třetí případ rakoviny prsu je tak odhalen pozdě. Což zvyšuje riziko jejich úmrtí.

Podle Benetové má sada Blue Box potenciál učinit screening rakoviny prsou součástí každodenního života. Může významně pomoci, aby více žen předešlo pokročilé diagnóze.

Rakovina prsu v ČR ročně postihne sedm tisíc žen

Co dělá přístroj Blue Box

Zařízení se na první pohled podobá obyčejné krabičce. Provádí chemickou analýzu vzorku moči. Algoritmus reaguje na konkrétní produkty látkové přeměny a v krátkém čase dá uživateli výsledek. Zařízení je zároveň propojeno s aplikací, díky níž se žena může zkontaktovat s lékaři, pokud se test ukáže jako pozitivní.

Zhoubný nádor prsu ohrožuje i mladé ženy

Přístroj zvaný Blue Box je stále ještě daleko od toho, aby se stal spotřebitelským produktem. Dříve než ho bude možné vyvinout pro maloobchodní trh, musí podstoupit přísné zkoušky, testování a schvalovací proces od úřadů.

Benetová obdržela 665 tisíc a možnost prototypu

pristroj_dZa první místo v soutěži dostala mladá Judit Giró Benetová finanční odměnu ve výši 30 000 dolarů [cca 665 000 Kč]. V příštích letech bude společně se svým týmem pracovat na prototypech výrobku a vyvíjet odpovídající software analýzy dat na Kalifornské univerzitě v Irvine [UCI].

Dodejme, že letos byla udělena i cena Jamese Dysona za udržitelnost. Tu získala systémová technologie AuREUS. Jeho 27letý zakladatel Carvey Ehren Maigue přišel s novým materiálem vytvořeným z odpadních plodin, který přeměňuje UV světlo na obnovitelnou energii.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here