Roman Šmucler obhájil funkci prezidenta ČSK

0
391
Smucler
Foto: ČSK

Česká stomatologická komora [ČSK] na 75. jednání svého sněmu opět zvolila Romana Šmuclera svým prezidentem. O funkci se dále ucházeli majitel firmy Herbadent Pavel Smažík a majitel stomatologického centra v Příbrami Jiří Hrabák. Ti kandidovali s názorem, že komora je rozpolcena a má své rezervy ve fungování.

Roman Šmucler podle mluvčí ČSK Henriety Hajšman získal většinu hlasů členů sněmu už v prvním kole. Komoru, v jejímž čele stojí od roku 2017, tak povede dále až do roku 2025.

„Mimořádný, jindy nevídaný mandát, je výsledkem kolektivní práce ČSK, které se podařilo naplnit své cíle a zlepšit fungování české stomatologie. A to včetně situace kolem pandemie covidu-19, kdy čeští stomatologové jako jediní nezastavili svoji činnost v EU a mají nejmenší škody jak ekonomické, tak i na zanedbané péči o své pacienty,“ uvedla Hajšman.

Najít zubaře je potíž, tvrdí už i zdravotní pojišťovny

Viceprezidentem komory je Robert Houba z Plzně, kde mimo jiné působí i v tamější fakultní nemocnici. Mluvčí komory upřesnila, že silný mandát chce Roman Šmucler využít v dalším postupu k organizaci práce komory i celé stomatologie po vzoru Německa a Rakouska.

„Nic není potřeba vymýšlet. V zemích, s nimiž jsme kdysi byli v jednom státu, vše funguje dobře. Na mysli mám Rakousko a Bavorsko. Stačí tam zajet a systém převzít. Hlavně nic sami složitě nevymýšlet, protože s tím jsme neuspěli,“ uvedl v nedávném rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz sám Roman Šmucler.

Stomatologická péče se stává nedostupná pro milion lidí

Roman Šmucler umí o penězích dobře vyjednávat

Šmucler je znám svým důrazem na odměňování stomatologů. To bylo jeho téma i před volbou prezidenta ČSK. Uvedl, že komora bude muset řešit ekonomickou krizi tuzemských stomatologů s tím, že v prvním pololetí 2020 jim klesly příjmy od pojišťoven o pět procent.

„Je třeba se přichystat. Vyjednat udržení a snad navýšení plateb od pojišťoven. Je to i naděje na větší změny v systému úhrad,“ uvedl na stránkách komory.

Dodejme, že ve vyjednáváních o navýšení úhrad pro stomatology byl úspěšný i v minulých letech, kdy se mu u politiků a zdravotních pojišťoven dařilo prosazovat své požadavky. Za což byli stomatologové nejednou kritizováni do ostatních segmentů zdravotní péče.

Na stomatologickou péči půjde navíc skoro miliarda Kč

A to za situace, kdy i přes vysoký počet stomatologů v Česku byla a stále je mnohým domácnostem zubní péče nedostupná. Často kvůli tomu, že stomatologové nepřijímali pacienty takzvaně na zdravotní pojišťovnu.

„Spoléhalo se, že lékař vydělá na nadstandardních výkonech a bude sponzorovat takzvanou pojišťovenskou medicínu. Pokud ale pacienti žádají 100% bezplatnou péči, pak to nefunguje. A takových lidí je asi milion,“ vysvětlil Šmucler pro ZdraveZpravy.cz.

Revoluce v poskytování zdravotní péče, žádný marketing

To se ale změnou v úhradách od zdravotních pojišťoven pro rok 2020 významně změnilo. Stomatologové dostali peníze navíc a zároveň došlo k reorganizaci jejich výplat. Dosáhnout na ně mohli pouze ti stomatologové, kteří registrovali nové pacienty. Což svého času podrobně vysvětlil v rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR] David Šmehlík.

„My jsme to po letech vyřešili a nejde o žádný marketing. My jsme těch 14 miliard koncentrovali do zhruba 20 základních výkonů. Dá se říci, že je to revoluce v poskytování stomatologické péče. Po letech, kdy tu lidé bloudili a hledali stomatologa, jsme to konečně vyřešili,“ uvedl.

Je to revoluce v poskytování stomatologické péče

Skutečností je, že poklesl počet lidí, kteří nemohou najít stomatologa, který by je přijal takzvaně na pojišťovnu. Problémy s dostupností základní stomatologické péče pro děti a dospělé u nás i tak stále přetrvávají. Potíže mají pojištěnci i s objednáním se na ortodoncii. Opět kvůli tomu, že stávající ortodontisté většinou nové klienty nepřijímají. Nezanedbatelná je i finanční spoluúčast pacientů a plátců pojištění zároveň za výkony stomatologů.

Dotaci na vznik či udržení loni dostalo v ČR 30 ordinací

Stejně jako praktici stárnou i stomatologové

Bez diskuze je fakt, že stomatologický obor se stále potýká s tím, že do důchodu odcházejí populačně silné ročníky zubařů. Problém bude přitom dále eskalovat v budoucích letech [viz graf ČSK/2018].

Což se netýká pouze zubních lékařů, ale také praktiků. Zejména pak praktických dětských lékařů, tedy pediatrů často s praxí mimo velká města. Není výjimkou proto narazit na přesluhující lékaře, protože není, kdo by nastoupil na jejich místa.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here