Rusko hlásí rekordní počet úmrtí na deltu mutaci

0
413
Rusko
Foto: Pixabay.com

Rusko již druhý měsíc prochází vlnou pandemie covidu-19. V pátek tam na infekci zemřelo 752 lidí. Což je vůbec nejvíce od začátku pandemie. Rekordní počty úmrtí a infikovaných Rusko hlásí již druhý měsíc v řadě.

V pátek 9. července se mírně snížil počet nakažených na 25 082 z 25 766 v předchozím dnu. Zhruba pětina nově infikovaných [5 694 osob] připadá na Moskvu. Přes 20 tisíc nových nákaz koronavirem za den ale hlásí ruský operativní štáb opakovaně od konce června. Dosud nejvíce nákaz za den od počátku pandemie potvrdil loni v prosinci, kdy to bylo téměř 30 tisíc. V celé zemi s přibližně 146 miliony obyvateli se prokazatelně nakazilo téměř 5,8 milionu lidí.

Podle údajů federálního statistického úřadu zemřelo v zemi od dubna 2020 do května 2021 kvůli covidu-19 zhruba 290 000 lidí. Operativní štáb uvádí ale celkové číslo 142 253. Zatím nejvíce zemřelých za den od počátku pandemie [737 úmrtí] oznámilo Rusko 6. července.

Epidemie v Rusku sílí kvůli nakažlivější variantě delta. Očkování proti covidu-19, které tam začalo loni v prosinci s místní vakcínou Sputnik V, přitom postupuje jen pomalu. Nejméně jednu dávku vakcíny dostalo kolem 18 procent obyvatel, obě dávky má asi 13 procent lidí.

Sputnik V a delta mutace

Výrobci ruské vakcíny Sputnik V tvrdí, že tato očkovací látka je účinnější proti variantě koronaviru delta než jakákoliv jiná vakcína. Podle médií k tomu ale jako obvykle neposkytli žádné důkazy. Ruský fond přímých investic [RDIF], který se na výrobě a obchodu s touto očkovací látkou podílí, přesto uvedl, že dvě dávky vakcíny by bylo možné podávat v odstupu 180 dní. Agentuře Reuters sdělil, že prodloužení odstupu [z původních tří týdnů] nesouvisí s prodejem vakcíny do zahraničí. Naopak má zajistit lepší imunitní odpověď.

Slováci prodali Rusku zpět vakcíny Sputnik V. Za 215 Kč za kus

Tento čtvrtek společnost Pfizer zopakovala, že její vakcína Comirnaty funguje proti mutaci delta, a zejména při potenciálním přeočkování třetí dávkou. Doplnila, že by mohla zahájit testy verze své vakcíny zacílené proti této mutaci již příští měsíc.

Odvolává se na studii vakcín v reálné klinické praxi, která zanalyzovala 14 019 případů mutace delta ve Spojeném království a kterou v červnu zveřejnila vládní zdravotní agentura Public Health England [PHE]. Ta zjistila, že vakcíny Pfizer/BioNTech a Oxfordské univerzity a firmy AstraZeneca po dvou dávkách chrání před hospitalizací z 96, respektive 92 procent.

Společnost Johnson & Johnson, která vyrábí jednodávkovou látku proti covidu-19 Janssen, uvedla, že její vakcína při testech vyvolala více protilátek proti mutaci delta než mutaci beta. Ta byla prvně odhalena v Jihoafrické republice. Vycházela ze studií právě z JAR.

Vakcína Johnson & Johnson odolává delta mutaci viru

Společnost Moderna uvedla, že její vakcína proti covidu-19 vyvolala při laboratorních testech u mutace delta dvakrát nižší počet neutralizačních protilátek než u původní mutace. Závěry i tak nicméně označila za povzbudivé.

Několik čínských vědců prohlásilo, že některé čínské vakcíny jsou proti mutaci delta méně účinné než proti původní variantě viru. O těchto studiích ale bylo zveřejněno jen málo podrobností. Mluvčí čínské farmaceutické společnosti Sinovac agentuře Reuters řekl, že první výsledky z krevních vzorků lidí očkovaných vakcínou od této firmy vykázaly trojnásobně nižší neutralizační účinek proti variantě delta.

Rusko zavedlo povinné očkování ve službách

Ale zpět do Ruska. Kvůli prudkému nárůstu počtu nakažených už dvě desítky ruských regionů, tedy přibližně čtvrtina, zavedly povinné očkování některých skupiny obyvatel. Například lidí pracujících ve službách. Moskevské úřady tuto povinnost přitom nařídily již v polovině června. Epidemická situace v souvislosti s koronavirem se už tehdy v Moskvě dramaticky vyvíjela, jak uvedl starosta ruské metropole Sergej Sobjanin.

„V nemocnicích leží více než 12 tisíc lidí v různě závažném stavu. Co do nemocnosti jsme už na úrovni loňských vrcholů,” napsal na svém blogu a vyzval Moskvany, aby se nechali proti covidu-19 naočkovat. Učinilo tak dosud podle něj přes 1,8 milionu obyvatel hlavního města, ve kterém žije přibližně dvanáct milionů lidí.

Nákaza covid-19 pronikla už i na ruskou Sibiř

Povinné očkování již přitom platí pro zaměstnance v obchodech, veřejném stravování, v komunálních službách, dopravě, vzdělávání a v kultuře. Ostatní pracující Moskvané se budou moci dále očkovat dobrovolně, sdělil později agentuře TASS bývalý ruský hlavní hygienik a současný poslanec Gennadij Onisčenko. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov mezitím agentuře Ria Novosti na dotaz, zda úřady plánují povinné očkování v celé zemi, sdělil, že nikoliv.

„Povinné očkování stále není, stále se o něm nemluví,” nechal se slyšet v polovině června, od té doby debata o povinném očkováním proti covidu-19 v Rusku zesílila.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here