ČLnK varuje před svéhlavým užitím léků i doplňků stravy

0
22200
stravy
Foto: ČLnK

Česká lékárnická komora [ČLnK] varuje před přílišnou důvěřivostí k reklamě na léčivé přípravky a doplňky stravy. Spíše než věřit „zaručeným receptům“ je podle ní lepší přeptat se na daný přípravek přímo v lékárně.

Požádat v lékárně o radu je podle ČLnK vhodné nejen s receptem v ruce, ale hlavně u léků bez předpisu. A platí to i pro doplňky stravy či zdravotnické prostředky.

I v rámci samoléčby mohou lékárníci pacientům doporučit jiný lék než ten, pro který si původně do lékárny přišli. Pacientem požadovaný lék může být pro daného pacienta například nevhodný s ohledem na jiné užívané léky nebo další onemocnění,“ vysvětluje prezident ČLnK Aleš Krebs.

Lékové interakce v ČR ročně zabijí více než 200 lidí

Upřesňuje, že ve všech případech se lidem v lékárně dostane erudované pomoci od univerzitně vzdělaného zdravotníka. To podle jeho slov může být v některých případech doslova k nezaplacení. Nevhodně užitý lék proti akutní bolesti, po kterém lidé často bezmyšlenkovitě sáhnou, totiž může způsobit i vážnější zdravotní komplikace.

Je tady chřipková, ale i covidová sezóna

Apel na pacienty, aby bez přemýšlení neužívali léky, na které vidí reklamu, je podle ČLnK více než aktuální. Ve svých lékárnách nyní mají podstatně více pacientů s respiračním onemocněním nebo covidem-19.

„Pacienti se snaží nejprve svůj stav řešit samoléčbou a vyhledají odbornou pomoc v nejbližší lékárně. K praktickému lékaři se často vydají až při závažnějších komplikacích nebo na doporučení lékárníka,“ tvrdí Aleš Krebs.

Příznaky covidu-19 zmírní i běžně dostupná léčiva

To potvrzuje viceprezident ČLnK Martin Kopecký. Podle něj by si lidé měli dát například pozor na užívání léků s obsahem paracetamolu, jež jsou dostupné i mimo lékárny.

„Jeho široká dostupnost může vyvolávat falešný pocit o jeho absolutní bezpečnosti. Lidé ho navíc užívají, i když to není potřeba. Přitom je právě tento lék poměrně častou příčinou jaterních poškození, či dokonce otrav,“ říká.

Následky covidu-19 zmírní tymián, břečťan a levandule

Dodává, že nejčastěji lidé při jeho užívání chybují kombinováním více přípravků s jeho obsahem nebo zkrácením intervalů mezi dávkami.

Léky na předpis a léky bez předpisu

Zástupci ČLnK pak upozorňují na chyby v užívání doplňků stravy. Podle nich v jejich případě mnoho lidí mylně očekává stejný účinek jako u léků, ale tak tomu není. Mezi registrovanými léky – na předpis i bez něj – a doplňky stravy jsou totiž zásadní rozdíly.

„Registrované léky podléhají povinné přísné kontrole během výroby i po ní a musí mít prokázaný účinek. Taková povinnost pro výrobce doplňků stravy neexistuje. Pokud se některé přípravky vyskytují jak ve formě doplňku stravy, tak i ve formě léku bez předpisu, pro bezpečnost a účinnost je vhodnější zvolit lék,“ upozorňuje ČLnK.

Lidem v ČR chybí minerální látky. Kvůli špatné stravě…

Do skupiny léků na předpis patří přípravky registrované Státním ústavem pro kontrolu léčiv [SÚKL] nebo Evropskou agenturou pro léčivé přípravky [EMA]. Registrace přípravku je přitom podmínka vstupu na trh a zároveň potvrzení jeho složení, bezpečnosti a účinnosti.

„Jsou to vysoce účinná léčiva, jejichž výdej musí být omezen na konkrétního pacienta a pacient musí být lékárníkem dostatečně poučen o jejich správném užívání, aby se předešlo zbytečným nežádoucím účinkům,“ vysvětluje ČLnK.

Naopak léky bez předpisu se užívají k samoléčbě některých lehčích onemocnění, jako jsou rýma, kašel, bolest v krku, nachlazení, bolest a podobně. Avšak i tyto léky bez předpisu musejí být registrovány SÚKL. Jejich výdej pacientovi musí být řádný podle zákona o léčivech, s odborným poradenstvím lékárníka a tak, aby se předešlo případným interakcím s léčivy, která pacient užívá.

Jak je to u doplňků stravy

A pak jsou tu doplňky stravy. Ty se od běžných potravin odlišují zvýšeným obsahem vitamínů, minerálních a jiných látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem. Byly vyrobeny za účelem doplnění běžné stravy spotřebitele tak, aby příznivě ovlivnily jeho zdravotní stav.

„Přestože jsou častým předmětem reklamy, není účinek a ověření obsahu látek uvedených výrobcem legislativou požadováno,“ uvádí zástupci ČLnK.

Češi jsou přeborníci v online nákupech doplňků stravy

Upozorňují dále na to, že u doplňků stravy se neposuzuje jejich účinnost. A taktéž nejsou určeny k léčbě ani předcházení nemoci.

Nespornou výhodou pořízení léku bez předpisu i doplňku stravy v lékárně je tak jistota, že přípravky pochází z důvěryhodného zdroje. To je od ověřených distributorů a výrobců. S padělky se tak v lékárně pacienti na rozdíl od různých webových prodejců nesetkají,“ říká prezident ČLnK Krebs.

Doplnil, že i při koupi těchto přípravků v lékárně obdrží pacient všechny informace o správném užívání. A to včetně možných interakcí s dlouhodobě užívanými léky, třeba antikoncepcí nebo léky na ředění krve. K čemuž dopomáhá i lékový záznam pacienta.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here