Proti covidu by příští rok mohli očkovat zubaři a lékárníci

0
662
mohli
Foto: BioNTech

Vakcínu proti covidu-19 by lidé mohli dostávat v lékárnách a u stomatologů. Zástupci vlády schválili změnu zákona, který by je k tomu opravňoval. Kabinet odsouhlasil i jednodušší vydávání žádanek k PCR testům.

Rozšířit místa, ve kterých by lidé mohli dostat vakcínu proti covidu-19, o ordinace zubních lékařů a lékárny má novela zákona o ochraně veřejného zdraví. Návrh na legislativní změnu předloženou Ministerstvem zdravotnictví ČR [MZ ČR] na svém jednání [13.12.] schválila vláda v demisi. Návrh ale musí projít ještě legislativním procesem.

„Nyní může očkovat jakýkoli atestovaný lékař, ať praktický lékař, tak jakýkoli ambulantní specialista. Ale nemůže podle zákona očkovat zubní lékař, potažmo lékárník,“ uvedl po jednání vlády dosluhující ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

Dodal, že v obou případech jde o zdravotníky, tedy i zákonem regulované profese. A v současné situaci je dle něj třeba zajistit dostupnost očkovacích míst co největšímu počtu obyvatel. K čemuž by mohli pomoci právě lékárníci a zubní lékaři.

Proti covidu začnou ve Francii očkovat zubaři a veterináři

Na možnost očkovat proti covidu-19 v lékárnách upozorňují zástupci farmaceutů v České republice již od počátku pandemie. Myšlenka zapojení zubních lékařů do očkování podle Vojtěcha vzešla v několika posledních dnech z jednání iniciativy Lékaři pomáhají Česku.

„V ní jsou zapojeni i zubaři, kteří by chtěli očkovat ve svých ordinacích. Tak je namístě tuto změnu zákona přijmout a umožnit očkovat proti covidu-19 i zubním lékařům a lékárníkům v lékárnách,“ dodal ministr.

Očkování u zubaře či lékárníka nemá být nijak složité

Podle Vojtěcha mají být podmínky pro očkování proti covidu-19 u zubařů a lékárníků nataveny tak, aby pro ně byly splnitelné. Přičemž při návrhu změny zákona vycházeli ministerští právníci z německé úpravy, kterou tamní zákonodárci přijali v minulém týdnu.

„Očkování by mělo být jednoduché, stačí jen oddělený prostor stěnou nebo paravánem, nemusí být separátní místnost,“ přiblížil ministr s tím, že novela řeší jen kompetenci k očkování proti covidu-19, nikoli technické požadavky. Ty se řeší později ve Věstníku MZ ČR.

Proti covidu-19 již očkují zubní lékaři a lékárníci [někde dokonce i veterináři a porodní asistentky, pozn. red.] v Německu. Téměř od počátku pandemie pak i ve Francii či Polsku.

Tržby za léky a pomůcky loni dosáhly 102 miliard korun

V Česku nyní funguje zhruba 6 800 praktických lékařů pro dospělé a 4 800 pro děti a dorost. Zubních lékařů má být kolem 7 500. Gynekologických ambulancí je zhruba 1 600 a dalších ambulantních specialistů pak 12 700. Lékáren je u nás v provozu zhruba 2 730.

Změny ve vystavování žádanek na PCR po AG+ testu

Končící vláda schválila i změnu v systému vystavování žádanek na ověřovací PCR test po pozitivním výsledku preventivního testování v zaměstnání či ve škole antigenním testem. S platností od pondělí 20. prosince bude vydávat potvrzení o pozitivním výsledku AG testu zaměstnavatel. Pracovník jej následně předá na odběrovém místě, kam se objedná ke konfirmačnímu PCR. Na základě toho jej pak zdravotní pojišťovna poskytovateli uhradí.

Dětem s pozitivním výsledkem AG testu při preventivním testování žádanku automaticky vystaví krajská hygienická stanice. Dosud jim je vystavoval registrující dětský lékař. Nicméně tato změna vejde v platnost až od pondělí 3. ledna 2022.

A se školním testování souvisí i poslední změna. Od 14. prosince už nebudou muset školy, které své žáky dobrovolně testují PCR metodou, toto testování provádět vždy jen v pondělí. Zvolit si budou moci i jiný termín. Četnost testování v sedmidenním intervalu se však ani pro tyto školy nemění.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here