Remdesivir dostanou pacienti s covidem i ambulantně

1
2417
pacienti
Foto: EMA

Remdesivir podle odborníků funguje i na omikron. Nově se jím proto budou léčit pacienti i ambulantně. Protivirový lék paxlovid od Pfizeru dorazí k českým pacientům zhruba do měsíce.

Schválení antivirotika remdesivir k ambulantní léčbě pacientů s covidem-19 potvrdil předseda České společnosti infekčního lékařství Jana Evangelisty Purkyně Pavel Dlouhý. Remdesivir podle něj vykazuje až 85% účinnost na omikron. Lékaři jej tak budou podávat pacientům obdobně, jako tomu bylo u monoklonálních protilátek, a to formou tří infuzí. Pro úplnost dodejme, že od léčby monoklonálními protilátkami se nyní ustupuje. Ukázalo se totiž, že nefungují na variantu koronaviru omikron.

„U pacientů s potvrzenou variantou omikron se tedy nebudou podávat. Jakmile varianta omikron v ČR převládne, vyřadíme je z používání úplně,” uvedl Pavel Dlouhý.

Omikron mění léčbu covidu-19 jako takového

Dodal, že otázkou účinnosti léčebných postupů na omikron se nyní odborná společnost intenzivně zabývá. Hlavní léčebný nástroj podle něj letos budou antivirové léky.

Čeští pacienti se paxlovidu dočkají v únoru

Jedním z antivirotik, které si Česko objednalo na léčbu pacientů s covidem, je paxlovid amerického výrobce léčiv Pfizer. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] česká strana dokončila jednání o dodávce paxlovidu v objemu 50 tisíc balení přípravku.

„Dneska [7.1.2022] jsme vyřešili způsob distribuce toho léku. Dali jsme firmě Pfizer parametry a teď čekáme, až dostanu z New Yorku smlouvu. Ve chvíli, kdy ji budu mít, tak mám právo ji za vládu podepsat,“ uvedl.

Pfizer žádá o schválení tablety paxlovid proti covidu-19

Podle neformálního příslibu od výrobce by měl první závoz paxlovidu v objemu čtvrtiny z celkového počtu pro první čtvrtletí dorazit do Česka do 30 dnů. Původně Válek hovořil o objednávce 100 tisíc dávek paxlovidu za téměř dvě miliardy korun.

Na omikron platí hlavně antivirotika

Nakažení pacienti omikronem se podle odborníků léčí převážně protivirovými léky. Na novou mutaci totiž zřejmě jako prevence před vážným průběhem nefungují v současné době podávané monoklonální protilátky. Farmaceutické firmy proto musejí vyvinout zcela nové nebo jejich složení upravit tak, aby působily i proti omikronu.

Mimo paxlovid, na které Česko čeká, se u nás pacienti v riziku léčí přípravkem molnupiravir od firmy Merck. Toho vláda zřejmě nakoupí ještě víc. Lék molnupiravir zvaný Lagevrio vyvinula americká společnost Merck Sharp & Dohme [zkráceně MSD, v USA a Kanadě nesoucí jméno Merck & Co., Inc., pozn. red.] ve spolupráci s Ridgeback Biotherapeutics.

EMA vydala doporučení k užívání tobolky na covid-19

O hospitalizované pacienty nakažené omikronem pečují lékaři stejnými metodami jako dosud. Tedy dostávají kyslík ať už maskou či brýlemi u lehčích průběhů. U vážných stavů se připojují na plicní ventilátor nebo přístroj HFNO s vysokým průtokem kyslíku.

„Standardní součástí léčby zůstanou léky na ředění krve a léky proti přestřelené imunitní reakci respektive cytokinové bouři, tedy dexametazon, případně jiné imunomodulační léky,“ popsal Dlouhý.

–ČTK/VRN–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here