Dětskou vakcínu v Česku dostala 4 % dětí od 5 do 11 let

0
2053
detskou
Ilustrační foto: Pixabay.com

Dětskou dávku vakcíny proti covidu-19 v Česku prozatím dostala asi jen čtyři procenta dětí ve věku pět až jedenáct let. To je přibližně 33 500 dětí. Uvádějí to data Ministerstva zdravotnictví ČR o očkování.

Registrace k očkování proti covidu-19 se pro děti ve věku od pěti do jedenácti let otevřela v pondělí 13. prosince 2021. Od té doby do 10. ledna u nás vakcínu dostalo 33 500 dětí. Asi 6 400 z nich již dostalo i druhou dávku vakcíny. Dalších asi 9 400 má k očkování rezervovaný termín a asi 4 900 se jich registrovalo, ale ještě čeká na přidělení termínu.

Děti od pěti let se začnou hlásit k očkování od 13.12.

Třetinu z dosud podaných vakcín dostaly děti v Praze, v ostatních krajích to bylo výrazně méně. Například ve Středočeském a Jihomoravském, stejně jako v Jihočeském kraji, dostalo vakcínu kolem 3 500 dětí. V Moravskoslezském kraji zhruba o 900 méně. Nejméně naočkovaných mladších dětí je v Libereckém a Karlovarském kraji. Jde však o kraje s nejnižším počtem obyvatel.

Děti nejsou při nákaze covidem úplně bez rizika

Zájem rodičů a ostatních zákonných zástupců o očkování nejmladší věkové skupiny, pro které je očkovací látka Comirnaty od společností Pfizer a BioNTech evropským regulátorem doporučena, tak není nikterak vysoký. Spíše naopak. Odborníci proto připomínají, že pro děti nemusí být onemocnění covid-19 zcela bez rizika. I u nich se infekce neprojevuje vždy jen za doprovodu mírných příznaků.

Na covid v ČR zemřelo 8 dětí. ČVS doporučuje očkování

Což v nedávné diskuzi Institutu pro politiku a společnost potvrdil epidemiolog a někdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula. Podle něj se i u dětí objevují vážnější průběhy nemoci. V jiné diskuzi, v pořadu Partie CNN Prima News [5.12.], také ale řekl, že plošné očkování dětí nemá zásadní význam, pokud se neproočkuje populace lidí nad 60 let.

„Já neříkám, že očkování dětí mezi pěti a 12 lety je neprospěšné, ale já si nemyslím, že je ještě doba, abychom plošně oočkovali celou tuto kategorii, když nemáme oočkované kategorie, které jsou mnohem závažnější,” uvedl.

Covid-19 a děti do 14 let

Data o nákazách ukazují, že dětí do 14 let se v Česku nakazilo více než 400 tisíc. Jinak řečeno, pozitivní test mělo dosud každé čtvrté dítě. Ve věkové skupině deset až 14 let dokonce každé třetí. Více než 1 700 dětí od narození do 14 let věku bylo kvůli covidu-19 hospitalizováno a šest dětí v této věkové skupině zemřelo.

Děti v ČR a potvrzené nákazy koronavirem
Věk Počet celkem Pozitivní Hospitalizovaní JIP Zemřelí
0 – 4 roky 456 008 66 941 [14,7 %) 921 101 3
5 – 9 let 563 395 148 418 [26,3 %] 301 34 1
10 – 14 let 577 984 189 913 [32,9 %] 500 59 2
Celkem 1 597 387 405 272 [25,4 %] 1722 194 6

[Zdroj: MZ ČR, data k 12. 1. 2021]

U dalších zhruba 250 dětí od začátku pandemie lékaři potvrdili takzvaný postcovidový syndrom [PIMS]. Jde o multisystémový zánět, který se objevuje dva až čtyři týdny po prodělání covidu. Často vyžaduje i hospitalizaci dítěte.

Dětskou vakcínou očkují pediatři i centra

Vakcínu proti covidu-19 u nás děti ve věku od pěti do jedenácti let dostanou na celkem 78 očkovacích místech. Nabízí ji i část dětských praktických lékařů. Konkrétně v Praze funguje jedenáct očkovacích míst, na většině z nich ale musí rodiče děti dopředu registrovat hlavně kvůli přítomnosti dětského lékaře.

Zástupci velkých zdravotnických zařízení uvádějí, že zájem o očkování nejmladších dětí je po prvotní velké poptávce stále menší. Byť zájem podle nich stále trvá.

„Máme aktuálně naplněnou kapacitu očkovacího místa, pár volných míst je poslední týden v lednu. Rezervace otevíráme vždy na příští čtyři týdny,“ přiblížila mluvčí Fakultní nemocnice v Motole Pavlína Danková.

Podle ní v nemocnici děti očkují denně a registrovat se mohou i děti samoplátců z ciziny.

Zájem o dětské dávky očkování přetrvává i ve Fakultní nemocnici Bulovka, jak potvrdila její mluvčí Eva Libigerová: „Registraci máme momentálně otevřenou do konce ledna s tím, že kapacita na druhé dávky je naplněna. Na první dávky je ještě pár volných míst v posledním lednovém týdnu.“

Rok 2022 přináší změny nejen v očkování, ale i testování

A obsazené termíny pro druhé dávky hlásí podle mluvčí Marie Heřmánkové také Všeobecná fakultní nemocnice, kde se děti očkují v poliklinice na Karlově náměstí. Dětské dávky vakcíny tam zdravotníci podávají v úterý a ve čtvrtek. Vyočkují zhruba 300 dávek za den.

„Vidíme, že zájem o první dávky už není takový,“ dodala s tím, že proto vedení nemocnice od února plánuje očkovat děti už jen v úterý. Pokud by se zájem opět zvedl, není podle nemocnice problém termíny opět přidat.

V kongresovém centru na Vyšehradě, které provozuje společnosti Medicon, se děti od pěti let očkují i bez předchozí registrace. Byť je lepší si termín předem rezervovat, čekací doba na termín se pohybuje většinou jeden den.

Bez registrace u nás očkuje 90 center

Dospělí se bez předchozí registrace očkují na 90 místech. Některá pro ně ale mají vyhrazené časy. V Praze je takových míst celkem 20. Osm z nich mimo běžná zdravotnická zařízení. Vakcíny se tak podávají například v kongresovém centru na Vyšehradě, na hlavním nádraží nebo obchodních domech. V červenci se očkování otevřelo v obchodním centru na Chodově, od poloviny prosince se vakcíny podávají také v Kotvě. A nově se očkuje v Arkádách na Pankráci a svůj provoz obnovilo OC Smíchov.

Příští rok do ČR dorazí dalších 14,7 mil. dávek očkování

Aktuálně si lidé chodí do očkovacích center hlavně pro posilovací dávky vakcíny. V minulém týdnu zdravotníci podali více než 100 000 dávek za den. Přes 90 000 jich bylo posilovacích.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here