Postcovidový syndrom po omikronu se neliší od delty

0
25473
po_omikronu
Foto: Pixabay.com

Mírnější průběh nákazy omikronem dle pneumologů značí i méně pacientů s postcovidovým syndromem. Ten pacienti řeší přibližně tři měsíce po úzdravě. Jeho léčba po omikronu se podle odborníků nikterak neliší od předchozí delty.

Postcovidový syndrom se u pacientů po prodělaném onemocnění covid-19 projevuje různě. Postihuje i více tkání a orgánů v těle, častěji pak srdce a plíce. Většina pacientů s postcovidovým syndromem i několik týdnů po uzdravení pociťuje únavu, bolesti hlavy, jsou dušní, zadýchaní a často kašlou.

„Většina příznaků covidu za několik dní až týdnů odezní. U přibližně 15 procent pacientů se staršími variantami koronaviru ale problémy přetrvávají a je nutné je léčit. Stále k nám přichází velké množství lidí s rozsáhlými změnami na plicích,“ říká pneumolog z FN Olomouc Samuel Genzor.

Postcovidový syndrom má přes deset procent pacientů

Upozorňuje, že covid je mnohem častěji provázaný se vznikem plicní embolie. Dušné pacienty navíc s bolestí na hrudi má proto dle něj preventivně ještě vyšetřit pneumolog.

Postcovidový syndrom po deltě a omikronu

Podle stávajících zkušeností lékařů pacienti pociťují následky po prodělaném covidu-19 přibližně tři měsíce od úzdravy. V praxi to dle nich znamená, že pacienti po omikronu do jejich ordinací zatím ještě nedorazili.

„Nyní tedy ještě stále léčíme ty, kteří prodělali variantu delta. První pacienty po omikronu očekáváme na přelomu března a dubna,“ říká přednosta Kliniky nemocí plicních a TBC FN Brno Milan Sova.

Domnívá se, že léčba postcovidového syndromu se u varianty omikron pravděpodobně nebude nijak lišit od terapie po delta viru. Dobrá zpráva pak je, že vzhledem k často lehčímu průběhu covidu-19 po nákaze omikronem, bude jen menší část z nakažených vyžadovat odborná vyšetření a dlouhodobější léčbu.

Následky covidu-19 zmírní tymián, břečťan a levandule

„Zatím je těžké odhadnout, jak velká část těch, kteří prodělali omikron, bude mít potíže. Lze ale předpokládat, že většina pacientů s potížemi má postcovidový syndrom „typu B“ podle návrhu klasifikace České pneumologické a ftizeologické společnosti,“ říká Genzor.

Postcovidový syndrom typu B znamená, že tito pacienti po prodělaném onemocnění sice mají zdravotní obtíže, avšak nikterak měřitelné nebo zobrazované.

„Symptomy v těchto případech obvykle po dvanácti a více týdnech odezní samy nebo jim k tomu dopomůže rehabilitace plic,“ dodává lékař.

I plíce po covidu-19 se dobře zregeneruje

A výrazné změny v průběhu postcovidového syndromu stejně jako jeho léčebné terapii neočekává ani přednosta Plicní kliniky LF UK a FN v Hradci Králové Vladimír Koblížek.

„Postcovidový syndrom bude stejný nebo podobný jako byl u těch předchozích variant viru. Většina pacientů ho má tři až šest měsíců. Pak se to pomalu zlepšuje,“ uvedl Koblížek v nedávném podcastu ZdraveZpravy.cz.

Screening plic zprvu osloví jen ty nejodvážnější kuřáky

Obavy z toho, že by se o tyto pacienty nebyli schopni odborníci na plicní onemocnění postarat, nejsou dle jeho slov namístě. Dobrá zpráva pak je, že podle stávajících zkušeností lékařů se dají poškozené plíce po covidu-19 dobře léčit. U některých pacientů za doprovodu farmakoterapie, u jiných často stačí jen pravidelná rehabilitace.

„Plíce je schopná regenerace. Zejména pak plíce pacientů kolem 40 až 50 roku věku, kteří jsou jinak bez vážných nemocí, se plíce například po roce velice dobře reparuje,“ potvrzuje.

Příznaky covidu-19 zmírní i běžně dostupná léčiva

Podle jeho odhadů může pociťovat dlouhodobější změny po onemocnění jedno až dvě procenta z pacientů. To je podobné, jako tomu bylo u onemocnění SARS v roce 2003.

„Nebude tak časté, aby na tom byli pacienti po covidu ještě pět let po onemocnění špatně,“ ubezpečuje Vladimír Koblížek.

Při potížích po covidu-19

K plicnímu lékaři mají podle odborníků zajít i pacienti, kteří sice kvůli závažnému průběhu onemocnění neleželi v nemocnici, ale po dobu zhruba dvou až třech měsíců od infekce u nich přetrvávají respirační potíže. Jako jsou dušnost, zadýchanost či bolesti na hrudi. Oproti tomu pacienti po hospitalizaci přicházejí na kontrolu k pneumologovi zhruba šest až 12 týdnů od onemocnění covid-19.

Pacient, jehož po prodělání covidu-19 trápí déletrvající teploty, bolest na hrudi nebo dokonce vykašlávání krve, by měl odbornou pomoc vyhledat okamžitě a nečekat, až potíže samy odezní,“ upozorňují lékaři.

Většina těch, kteří prodělali covid, plicní problémy nemá

Navíc pacienty po covidu, především pak ty ve vyšším riziku, mají sledovat ve svých ordinacích i praktici. Pokud u nich mají podezření, že se dobře nezotavují, pak je třeba, aby je odeslali k pneumologovi.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here