Mladí lidé se vzdávají dětí i kvůli ochraně klimatu

1
1025
deti
Jedna z demonstrací, jež má upozornit na nevratné změny klimatu. / Foto: Pixabay.com

Globální klimatické změny, obavy o přírodní zdroje a strach z budoucnosti ovlivňuje stále více mladých párů v rozhodování o založení rodiny. Zhoršující se životní prostředí tak snižuje porodnost dětí přímo i nepřímo.

Někteří lidé se rozhodnou nemít děti, protože nechtějí přispět ke globálnímu oteplování. Jiní se obávají o jejich přežití na „zpustošené planetě“ bez dostatečných zdrojů vody a vzduchu. Jejich obavy nejsou dle analytiků z Morgan Stanley úplně mimo realitu. Uvedli to na internetovém serveru televize CNBC.

„Mít dítě je pro klima v emisích CO2 ročně 7krát horší než dalších deset nejdiskutovanějších činností, jimiž mohou jednotlivci přispět ke zmírnění poškození klimatu,“ uvádějí analytici z Morgan Stanley.

A přidávají výsledky švédské studie publikované v IOPscience zhruba před čtyřmi lety. Výzkumníci v ní zjistili, že o jedno dítě na rodinu méně znamená ve vyspělých zemích úsporu přibližně 58,6 metrických tun uhlíku ročně. Jedna z autorek studie Kimberley Nicholas v rozhovoru pro Vox i přesto ujasnila, že snížení porodnosti rozhodně není způsob, jak vyřešit klimatickou krizi.

„Je pravda, že více lidí spotřebuje více zdrojů. A současně způsobí více emisí skleníkových plynů,“ nejdříve připustila, ale současně dodala, že ani snížení porodnosti dost rychle nepomůže stabilizaci globálního klimatu.

„Vzhledem k tomu, že máme v tomto desetiletí snížit emise na polovinu,“ upřesnila.

Mladá generace o budoucnosti hodně přemýšlí

Nicméně přesto se stále více mladých párů ve vyspělých zemích zabývá otázkou odpovědnosti přivést do současného světa dítě. Anebo dokonce děti. Ať již s ohledem na životní prostředí nebo jejich jistoty z bezpečné budoucnosti.

„Během posledních několika let klima rozhodně přispělo k rozhodnutí, že nechceme děti,“ uvedl pro CNBC 35letý Brit jménem Daniel.

Ten nyní žije v Dubaji ve Spojených arabských emirátech. A se svou manželkou je sezdaný téměř dvanáct let. Daniel říká, že dříve byli on i jeho partnerka otevřeni myšlence společných dětí, nyní už však takové nadšení ani jeden z nich s ohledem na zhoršující se životní prostředí nesdílí. Manželé, kteří většinu roku spoléhají na klimatizaci a rádi cestují, tak hledali způsoby, jak kompenzovat svou uhlíkovou stopu.

„Dost jsme o tom přemýšleli a rychle si uvědomili, že přivedení další lidské bytosti na svět, by mělo obrovské dopady na životní prostředí,“ vysvětlil, proč se s manželkou vzdali dětí, 35letý Daniel.

Mezi expaty je aktuálně nejatraktivnější zemí Kanada

Obdobně přemýšlí i devětatřicetiletá učitelka angličtiny Jessica Combes. Ta se pro CNBC k otázce plození dětí vyjádřila o něco ostřeji než Daniel.

„Odmítám přivádět děti do horoucího pekla, kterému říkáme planeta,“ uvedla s dodatkem, že si vlastně nikdy nebyla úplně jistá tím, že bude mít děti.

„Nyní, když se dívám na stav ekonomiky, chatrnou globální zdravotní péči a změnu klimatu, mám pocit, že všechny moje obavy byly oprávněné,“ dodala.

Z klimatické hrozby mají strach i rodiče dětí

A vážné obavy ze stále se zhoršujícího stavu životního prostředí a neřešení otázky kolem globálního oteplování mají i někteří z rodičů dětí. Například 39letý vedoucí partner reklamní a PR společnosti Havas ve Velké Británii Thom James.

„V loňském roce mě zasáhla deprese a úzkost z toho, v jakém světě budou vlastně vyrůstat moje děti,“ uvedl pro server CNBC James, který má dvě dcery ve věku tři a šest let.

Bill Gates: Znečištěné ovzduší je větší problém než covid

Starost o jejich budoucnost u něj dle jeho slov spouští úzkostné stavy stále častěji.

„Neustále přemýšlím i o tom, kdy nastane vhodná doba je odradit od myšlenky, aby měly vlastní děti. Myslím, že už jsme opravdu za hranicí, ze které není návratu,“ domnívá se.

Ochrana dětí a klimatu je žhavé téma i pro celebrity

A na špatný stav klimatu a dopady lidského chování na životní prostředí upozorňují stále častěji i slavné osobnosti. Například britský princ Harry v roce 2019 do médií uvedl, že s manželkou Meghan plánují mít nanejvýš dvě děti. To proto, že nechtějí přispět ke zhoršujícímu se životnímu prostředí.

Jeho slova je pak třeba doplnit o skutečnost, že princ Harry nyní bydlí se svou manželkou a dvěma dětmi v kalifornském sídle na několika hektarech půdy, který připomíná spíše zámek než rodinný dům.

Ella zemřela na znečištěné ovzduší, uvedly britské úřady

Jejich rezidence o devíti ložnicích, šestnácti koupelnách a s tenisovým kurtem má i vlastní kino, čajovnu, venkovní kuchyň a bazén. A tím slavný pár zřejmě přispívá ke zhoršování klimatu podstatně více než o jedno či dvě děti navíc.

K otázce mít či nemít děti s ohledem na klimatické změny přispěla téhož roku i newyorská politička Alexandria Ocasio-Cortezová. Ta v přímém přenosu na Instagramu pro 1,5 milionu sledujících uvedla:

„V podstatě existuje vědecký konsenzus, že životy dětí budou velmi obtížné. Myslím proto, že mladí lidé stojí před legitimní otázkou. Je v pořádku mít stále děti?“

Špatné klima ovlivňuje i plodnost těch, co děti chtějí

Výsledek, který dokládá i analýza zmiňované společnosti Morgan Stanley stejně jako nálady ve společnostech vyspělých zemích, tak je, že s ohledem na měnící se klimatické podmínky nabírá na síle i téma mít, či nemít děti.

„Hnutí zastávající názor nemít děti kvůli obavám ze změny klimatu roste. A ovlivňuje míru porodnosti rychleji než jakýkoli předchozí trend v oblasti poklesu plodnosti,“ uvedli analytici v poznámce pro investory.

Přičemž dále poukázali i na odborné průzkumy a data společnosti Google. Ta ukazují, že změna klimatu přímo i nepřímo urychluje pokles porodnosti po celém světě. Například výzkumníci z UCLA zjistili, že počet porodů ve Spojených státech prudce klesl během devíti měsíců po období extrémních veder. Oproti tomu v Číně rozsáhlá studie, do které se zapojilo přes 18 000 párů, ukázala, že změna klimatu zvyšuje pravděpodobnost neplodnosti o minimálně dvacet procent. Především pak znečištěné ovzduší.

Veronika Táchová

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here