Zdravotnictví potřebuje apizaci, říká Jiří Pecina

0
1111
jiri_pecina
Jiří Pecina, šéf softwarové společnosti Meddi hub / Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

„Česko nutně potřebuje jeden zákon. Aby všichni výrobci zdravotnického zařízení, softwaru, povinně umožňovali výměnu informací všem ostatním výrobcům zdravotnických zařízení,“ říká v podcastu ZdraveZpravy.cz Jiří Pecina.

„Trh, lékaři a pacienti už se pak postarají o zbytek,“ dodává šéf softwarové firmy Meddi hub, která nabízí telemedicínské řešeni Meddi.

To využívá brněnský Masarykův onkologický ústav [MOÚ], aktuálně ho do praxe zavádějí zdravotnická zařízení skupiny Agel a letité zkušenosti s ním má společnost Veolia. Mezi další firmy a subjekty, které aplikaci Meddi využívají, patří například Visa, Hospodářská komora ČR nebo Policie ČR. Aplikaci Meddi ale široce využívají i lékaři a pacienti v Latinské Americe.

„Co se týče Česka, covid zničil spoustu věcí ve vnímání telemedicíny tím, že tu vznikly brutálně komerční a na koleni dělané projekty, ale na druhé straně lékaři i pacienti zjistili, že to na ´tu dálku´ dělat lze,“ vysvětluje v podcastu ZdraveZpravy.cz Jiří Pecina.

Telemedicína u nás podle něj stále naráží na mnoho překážek. Tou první je rozdílnost a nekompatibilita IT systémů, které se v Česku využívají. Tou další je skutečnost, že za telemedicínu dnes vydává kdekdo kdeco. Často přitom jde jen o poradny na internetu.

„Kde vám řeknou, vypadá to, že máte diabetes, ruku do ohně bychom za to ale nedali, takže ho možná nemáte,“ vysvětluje na příkladu.

Jiří Pecina říká, co je telemedicína

Podle Jiřího Peciny telemedicína je, když lékař s pomocí zabezpečeného připojení, ať už videem, chatem, telefonem, nebo pouhou výměnou dat, ze kterého nikdo nečerpá údaje a dodržuje zákon o zdravotnických informacích, pacientovi vydá e-recept, lékařskou zprávu, doporučení ke specialistovi nebo s ním pokračuje v léčbě.

„Technologické možnosti jsou přitom neomezené. My vám z čelní strany telefonu už dnes změříme jednoduché EKG, saturaci kyslíkem, krevní tlak i to, jakou máte hladinu stresu. To nabízíme už teď. A během dvou, tří měsíců k tomu přidáme stanovení hemoglobinu v krvi a na přelomu roku okamžitou hladinu cukru. To vše bez jakýchkoli odběrů krve, pouze za pomoci fotopletysmografie,“ vysvětluje.

Česká medicínská aplikace Meddi získala cenu SIISDET

Fotopletysmografie je technologie, která pracuje s odrazem světelného signálu z kůže a podkoží, díky němuž dokáže změřit parametry krevního žilního systému.

Obrovské možnosti telemedicína podle Jiřího Peciny nabízí v prevenci. Tvrdí, že mnoho lidí dnes ani neví, že si zdravotně škodí. Každý přitom vlastní telefon a každý na něm hledá radu „doktora Googla“.

„My ale chceme, aby vám přes ten telefon chodily celé léčebné plány,“ vysvětluje.

Příkladem uvádí aplikaci pro potomky pacientů s prodělaným onkologickým onemocněním. Ti jsou totiž ve vyšším riziku rozvoje stejného onemocnění. Aplikace nejenže ohlídá jejich zdravotní stav, ale i jim doporučí, jak se vyhnout rizikovému chování. Na projektu firma nyní pracuje s MOÚ v Brně a také pražskou Všeobecnou fakultní nemocnicí.

Přínos telemedicíny je neoddiskutovatelný

Přínos telemedicíny je podle něj jednoznačný i pro samotné zdravotnictví. Telemedicína, jak říká, „stahuje pacienty“ z emergentních lůžek. A tak šetří práci lékařům a zdravotnickému personálu. Čímž nešetří jen peníze, ale uvolňuje kapacity celého systému. Zkušenosti firmy z nemocnic v Latinské Americe ukazují, že díky správnému využívání aplikace se daří snížit počty diabetiků na urgentních lůžkách o 70 procent.

Meddi hub uspěl se svou aplikací v Latinské Americe

„To znamená, že pokud se nám prostřednictvím telemedicíny podaří šetřit kapacity urgentní medicíny, vy nebudete čekat na výměnu kyčelního kloubu nebo chlopně dva roky, ale třeba jen pár měsíců nebo týdnů. A to proto, že lékaři na vás budou mít čas,“ popisuje optimální stav Jiří Pecina.

Bez využívání telemedicíny se české zdravotnictví podle něj neobejde. Už kvůli tomu, že v několika málo letech přijde o značnou část lékařů, kteří zamíří do penze.

Telemedicína v Česku své právní ukotvení teprve hledá

V podcastu ZdraveZpravy.cz Jiří Pecina popisuje i fungování systému Meddi v nemocničních zařízeních poskytovatele Agel.

„První viditelná změna je, že sestřičkám přestanou zvonit telefony. Pacient, který má jít například na operaci, si veškerou předoperační dokumentaci obstará přes telefon. A v momentě, kdy třeba neudělá vše, co má, tak jeho termín dostane ten, kdo už má všechno nachystáno. A to, aniž by někdo musel zvednout telefon a někam telefonovat, složitě zjišťovat, kopírovat a někam nosit,“ vysvětluje Jiří Pecina.

Než se telemedicína v českém zdravotnictví rozšíří naplno, uběhne podle něj ještě dlouhá doba. Jako důvod uvádí roztříštěnost počítačových systémů a nekvalitní systémy, které užívá většina českých nemocnic. Podle něj jsou totiž zastaralé a uživatelsky nepřátelské. Jediný přínos spočívá v tom, že jejich dodavatelé inkasují vysoké zisky.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here