Vojtěch či Válek? Prašť jako uhoď, zaznělo na sjezdu ČLK

1
676
Ministr Vlastimil Válek jako účastník roadshow ke kampani Očkujeme se pro život beze strachu. / Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Prezident České lékařské komory [ČLK] Milan Kubek na dnešním [12.11.] sjezdu ČLK v Brně označil jako arogantní přístup ministerstva zdravotnictví. Resort podle něj neodpověděl na připomínky Komory k návrhu úhradové vyhlášky.

Podle prezidenta ČLK Milana Kubka spolupráce s bývalým ministrem Adamem Vojtěchem [za ANO] byla špatná, ale spolupráce s Vlastimilem Válkem [TOP 09] není o nic lepší. Nutno dodat, že i někdejší ministr Vojtěch měl svůj názor na spolupráci se zástupci ČLK.

„To jsou lidé, kteří jsou stále takříkajíc na barikádách. Stále jsou v boji. Bojují s ministerstvem a mají negativní postoj ke všemu, co konáme. A to je něco, kde my těžko najdeme nějaký konsensus,” vyjádřil se svého času v rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz.

Aktuální spor mezi současným ministrem Válkem a ČLK běží hlavně o výši úhrad ve formě úhradové vyhlášky pro příští rok. Zatímco Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] stanovilo růst úhrad o osm procent, ČLK požadovala 13 procent.

„Osm procent nepokrývá ani současnou inflaci. Mne velmi mrzí arogantní postoj ministerstva zdravotnictví, které nám na naše připomínky ani neodpovědělo. Ne, že je neakceptovalo, ale to se stalo poprvé, že úředníci ministerstva zdravotnictví vůbec neodpověděli,” řekl na sjezdu prezident ČLK.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09], který na sjezdu ČLK promluvil dnes odpoledne, kritiku odmítl. Obdobně jako Milan Kubek se před několika týdny vyjádřili i zástupci odborů ve zdravotnictví.

„Tohle ministerstvo ten boj za zdravotníky nechce pochopit. My prosíme devět měsíců o speciální komisi v této věci, ale marně. Doteď se nenašel náměstek, který by si to vzal za své. Předtím to také nebylo ideální, ale teď je to hotová nula, zhola nic,“ uvedl pro ZdraveZpravy.cz předseda Lékařského odborového klubu-Svazu českých lékařů [LOK-SČL] Martin Engel.

Vláda dala facku všem zdravotníkům, tvrdí odbory

Obdobně se pro ZdraveZpravy.cz vyjádřila šéfka Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR [OSZSP] Dagmar Žitníková. Ta spolu s LOK-SČL kritizovala, že v příštím roce nedojde k navýšení platů a mezd ve zdravotnictví.

„Ti lidé ve zdravotnictví vůbec nechápou, jak se vláda k otázce platů a mezd mohla takto postavit. Zvlášť, když vidí, jak vláda funguje v oblasti péče o uprchlíky z Ukrajiny. A to všechno ještě v době po covidu a jeho nynějšího dalšího náporu. […] Postup vlády překvapil je a upřímně nás také,“ řekla.

Hádání se o peníze. Jak jinak…

Vedení ČLK již dříve uvedlo, že nesouhlasí s návrhem úhradové vyhlášky, která by měla příští rok zaručit podle ministerstva zdravotnickým zařízením meziroční nárůst úhrad od pojišťoven až na některé výjimky [například lázně +10 %, byť ani to nestačí, pozn. red.] o osm procent. Prezident Kubek na sjezdu upozornil na růst nákladů poskytovatelů zdravotní péče.

Lékařská komora žádá vyšší úhrady i platy

Dodal, že o setkání žádal i premiéra Petra Fialu [ODS]. Požádat ho chtěl o to, aby úhrady pokrývaly alespoň inflaci. Při růstu cen nejen energií podle něj budou mít zdravotnická zařízení příští rok značný problém.

„Odpovědí mi byl slušný, byť poměrně asertivní dopis, že úhrada osm procent je maximum možného,” řekl Kubek.

Premiér Fiala v dopise údajně argumentoval tím, že zdravotníkům pomůže zastropování cen energií. A také, že vydělali na zrušení superhrubé mzdy.

Jeho slova Kubek okomentoval následovně: „Na tom vydělal každý, akorát státní rozpočet na to ‘chcípne’.”

Ministr Válek se na sjezdu ohradil proti nařčení, že by s Komorou nekomunikoval: „Nevzpomínám si, že kdykoliv jste pořádal o schůzku, že bych odmítl. Veřejně slibuji, že kdykoliv požádáte sekretariát ministra zdravotnictví o schůzku, vždycky vám a České lékařské komoře vyjdu vstříc, vždy si najdu čas, abychom schůzku absolvovali.”

Ukrajinu napadl blázen. Musíme pomoci, říká ministr Válek

„Jsou věci, kde se neshodneme, a to je pochopitelné, neshodneme se ve všem. Jsou věci, kde se shodneme, a vždy se budu snažit, abychom tu shodu našli,” dodal ministr.

ČLK: Superhrubá mzda nemá s úhradami co dělat

Skutečnost je, že daňový balíček, který obsahoval i zrušení superhrubé mzdy, přidal zaměstnancům na mzdách a platech cca sedm procent. Pro státní rozpočet naopak znamená výpadek příjmů cca 100 miliard korun. Aby vláda snížila schodek státního rozpočtu, tak ponížila vládou Andreje Babiše [ANO] již zvýšenou platbu za státní pojištěnce, čímž ušetřila 14 miliard korun. Superhrubou mzdu ve Sněmovně prosadilo hnutí ANO, ODS a SPD.

Dalším faktem je, že zdravotníkům letos klesly mzdy a platy o bezmála 18 procent. V příštím roce se s navýšením jejich příjmů nepočítá. Úhradová vyhláška sotva pokryje zvýšené náklady poskytovatelů zdravotní péče. Ti se potýkají s růstem cen energií, potravin a dalších vstupů. Důvod, proč klesly zdravotníkům tak významně příjmy spočívá v tom, že loni a předloni dostávali významné odměny za covidovou pandemii.

Odměny zdravotníků letos klesly o 17,7 procenta

Také je třeba říci, že proti dalšímu zvyšování výdajů na zdravotnictví se ostře staví zdravotní pojišťovny. Jejich zástupci upozorňují, že už v příštím roce budou hospodařit s téměř desetimiliardovým [9,8 mld. Kč] schodkem. Ztrátu vykryjí z letošních rezerv, které odhadly na 43,2 miliardy korun. I když jde o vysokou částku, v poměru k celkovým ročním nákladům na zdravotní péči, které přesahují 400 miliard korun, až o tak významnou částku nejde. Například Nejvyšší kontrolní úřad [NKÚ] ve své letošní zprávě varuje před platební neschopností v tuzemském zdravotním systému. Nedávno se ve stejném duchu vyjádřili zástupci pojišťoven [viz níže].

Zdravotní pojišťovny predikují platební neschopnost

Důležité je dodat, že zdravotním pojišťovnám nezvyšuje výdaje jen rostoucí inflace, ale také náklady na zdravotní péči o uprchlíky z Ukrajiny. Například Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR [VZP ČR] za péči o ně vydala miliardu korun. Přičemž zdaleka nejde o částku konečnou. To vzhledem k tomu, že vláda uprchlíkům z Ukrajiny plně otevřela tuzemský systém zdravotnictví. Například u VZP ČR čerpalo zdravotní péči přes 130 tisíc běženců. Pojišťovna zaznamenala rychlý růst výdajů hlavně za léčbu TBC a HIV.

Daniel Tácha, ČTK

1 komentář

  1. […] Momentálně asi nejvíce ze všech, se klepe sedátko pod ministrem zdravotnictví pro tři nedostatky. Zaprvé léků, a zadruhé pro nedostatek mladých lékařek a lékařů ochotných sloužit přesčasové hodiny za nízké platy. A zatřetí pro neplnění slibů. Ačkoliv ministr zdravotnictví z TOP 09 od letošního února všem slibuje „jak všechno zajistí„, ministr v případě platů lékařů lže!! A navíc, ani v listopadu ještě stále nemá žádné páky a kompetence k tomu, aby do všech lékáren na celém území státu dokázal distribuovat v potřebném množství penicilin a léky další. Kdy zde /běžný ve vyspělé Evropě!/ začne fungovat web, kde pacienti zjistí, v jaké lékárně mají hledaný lék, vicepremiér (a po sobotním sněmu také i nový 1. místopředseda strany) – opravdu neví…!! Bližší údaje k tématu jsou ve třech zdrojových článcích s názvy „Komentář: Válek hraje s naštvanými doktory nebezpečnou hru„ a „Zákon, kterému věří jen ministr Válek. Co má vyřešit výpadky léků„ a „Vojtěch či Válek? Prašť jako uhoď, zaznělo na sjezdu ČLK„ na https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nazory-komentare-komentar-valek-hraje-s-nastvanymi-doktory-nebezpecnou-hru-238855 a na https://echo24.cz/a/HBDJM/zpravy-domaci-vypadky-leku-novela-o-lecivech-valek-snemovna a na https://www.zdravezpravy.cz/2022/11/12/vojtech-ci-valek-prast-jako-uhod-zaznelo-na-snemu-clk/ […]

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here