Skvělá zpráva! Léky budou! Říká ministr zdravotnictví Válek

0
533
leky
Foto: Archiv ZdraveZpravy.cz

Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] včera informovalo, že nedostatkové léky, jako jsou antibiotika, budou v lékárnách v několika dnech. To díky urychlení dodávky 20 tisíc balení penicilinových antibiotik pro děti ve formě suspenze.

Dodávku v objemu téměř dvou desítek tisíc balení aktuálně nedostatkových dětských penicilinových antibiotik se podařilo urychlit o čtrnáct dní. Na jednání s výrobcem se podíleli zástupci MZ ČR a Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL].

„Skvělá zpráva! Díky jednáním s výrobcem se podařilo urychlit dodávku téměř 20 tisíc balení aktuálně nedostatkových dětských penicilinových antibiotik ve formě suspenze,“ potvrdil na Twitteru ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

Léčivý přípravek má být v lékárnách pacientům dostupný během několika dnů.

„Děláme absolutní maximum pro zlepšení situace v dostupnosti antibiotik, kdy mimo jiné extrémní nárůst spotřeby vedl k nedostatku některých léčivých přípravků. To se postupně daří a situace se oproti minulým týdnům zlepšuje,“ dodal mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Ministerská pracovní skupina pro zajištění dostupnosti léčiv za účasti zástupců lékárníků, SÚKL a velkodistributorů spadá pod vedení náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka. Resort aktuálně přistoupil i k zákazu reexportu některých léků, u nichž hrozí výpadky.

Jak si stojí český trh s léky

„Vezměte si, že jedno espresso v Čechách stojí přibližně 49 Kč, den léčby přípravky Zentivy vychází v průměru na 4,20 koruny,“ uvedl v nedávném rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz na téma nedostatek léků v ČR generální ředitel společnosti Zentiva Boris Sananes.

Zentiva jen ve svém pražském závodě ročně vyrobí přes 125 milionů balení léků. Z toho přes 25 milionů směřuje na český trh. Výroba běží přesně podle našich dlouhodobých plánů. I jí se ale dotýkají současné problémy.

„Současná situace je výsledkem souhry mnoha faktorů a podmínky pro ni se vytvářely celá desetiletí. […] Pandemie narušila dodavatelské řetězce a ukázala na zranitelnost Evropy. Výroba většiny farmaceutických surovin a účinných látek se nachází v Asii. Pokud se tam něco stane, což jsme viděli na lockdownech, ovlivní to celý dodavatelský řetězec. Krizi dále prohloubil konflikt na Ukrajině, inflace a vysoké ceny energií. Dochází k velkým zpožděním v dodávkách základních surovin a obalových materiálů,“ popsal současnou situaci na globálním lékovém trhu Boris Sananes.

Důvodů, proč chybějí léky, je více, říká šéf Zentivy Sananes

A dodal: „Z našeho pohledu je nutné hledat systémová řešení. To značí podporu farmaceutické výrobě v Evropské unii a nastavení nových principů cenotvorby.“

Mimořádné úhrady stíhají mimořádné dodávky

Koncem ledna zavezli výrobci a distributoři do lékáren mimořádně stovky tisíc balení antibiotik různých skupin. Vláda schválila jejich dočasnou úhradu z veřejného zdravotního pojištění s platností od 1. února. Opatření zatím přijala na následujících dvanáct měsíců.

Spolu s náměstkem Dvořáčkem pravidelně jednáme se zástupci distributorů, výrobců léčiv i lékáren. Což vede nejen k mimořádným dodávkám a urychlení těch plánovaných, ale v dlouhodobém horizontu i posílení dodávek léků tak, abychom v budoucnu případným výpadkům mohli lépe předcházet nebo dopady minimalizovat,” řekl ministr Válek.

MZ ČR: Trh s léky se do několika týdnů stabilizuje

Mimořádně dovezené léky ze zahraničí a hrazené z veřejného zdravotního pojištění nebudou podle Válka výrazně dražší proti těm, které se do Česka dodávají za běžně sjednaných smluvních podmínek. V Německu problémy s léky řeší navýšením peněz ze zdravotního pojištění na jejich nákupy. „Nějaké léky v Evropě ještě jsou,“ uvedl nedávno v této věci například německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach [SPD].

–DNA–

Pozn. red.: Na úvodní fotografii je lékárna U zlatého hada v Praze. Vznik vybavení lékárny se datuje do roku 1834, dům na Národní [tehdy Ferdinandově] třídě je o 78 let starší. Více zde.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here