Omikron mění léčbu covidu-19 jako takového

2
10806
lecbu
Ilustrační foto: Pixabay.com

Na vlnu omikronu, přesněji na léčbu jím nakažených pacientů, se připravují i odborné společnosti. Podle jejích zástupců se ustoupí od podávání monoklonálních protilátek, které nahradí hlavně antivirové léky.

Nyní, kdy v Česku zatím ještě převládá delta mutace koronaviru, lékaři podají monoklonální protilátky zhruba čtyřem tisícům nakaženým týdně. Ty dokáží podle odborných studií u varianty delta asi ze 70 procent zabránit vážnému průběhu onemocnění covid-19. To se dle lékařů změní v nadcházejících týdnech, kdy se Českem prožene vlna omikronu. Podle nových studií totiž v případě omikronu monoklonální protilátky nefungují.

„U pacientů s potvrzenou variantou omikron se tedy nebudou podávat. Jakmile varianta omikron v ČR převládne, vyřadíme je z používání úplně,” uvedl předseda Společnosti infekčního lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Pavel Dlouhý.

EMA vydala doporučení k užívání tobolky na covid-19

Podle něj se nyní otázkou účinnosti léčebných postupů na variantu omikron odborná společnost intenzivně zabývá. Hlavní léčebný nástroj dle něj letos budou antivirové léky.

Česko změní léčbu omikronem nakažených pacientů

V prvním čtvrtletí letošního roku by měla dorazit dodávka protilátkového léku evusheld. Ten je určený pro lidi s těžkou poruchou imunity nebo po transplantaci. Pacienty by měl při preventivním podání chránit po dobu až devíti měsíců. Další protilátkový lék sotrovimab očekávají lékaři ve druhé polovině roku, kdy má dorazit hromadná objednávka zemí EU.

Antivirová léčiva, jako jsou remdesivir, nově schválený molnupiravir nebo paxlovid od firmy Pfizer, mají účinnost zachovanou na omikron.

„Zatímco remdesivir a molnupiravir máme k dispozici již nyní, o nákupu přípravku paxlovid vyjednává s výrobcem intenzivně ministerstvo zdravotnictví,“ upřesnil Pavel Dlouhý.

Přípravek se očekává také v prvním čtvrtletí letošního roku. Jeho účinnost by měla být podle Dlouhého ještě vyšší než u monoklonálních protilátek, proti závažnému průběhu až 85 procent. Výhodou antivirových léčiv je také způsob jejich podání. Na rozdíl od monoklonálních protilátek, které se podávají infuzí, jde totiž o léky ve formě tablety.

Pfizer žádá o schválení tablety paxlovid proti covidu-19

O hospitalizované nakažené omikronem budou lékaři pečovat stejnými metodami jako dosud. Budou dostávat kyslík ať už maskou či brýlemi u lehčích průběhů. U vážných stavů připojením na plicní ventilátor nebo přístroj HFNO s vysokým průtokem kyslíku.

„Standardní součástí léčby zůstanou léky na ředění krve a léky proti přestřelené imunitní reakci respektive cytokinové bouři, tedy dexametazon, případně jiné imunomodulační léky,“ popsal Dlouhý.

Omikron si Česko podmaní již koncem ledna

V současné době u nás tvoří omikron podle dat z laboratoří asi 15 procent případů, v některých krajích i více. Ústav zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] předpokládá, že zhruba poloviny dosáhne v prvních deseti až 15 dnech nového roku. Do konce měsíce ledna pak podle předpovědí ÚZIS omikron v populaci zcela převládne.

Omikron se dál rychle šíří EU. Mnoho lidí uzavře doma

Svého vrcholu dosáhne vlna epidemie omikronu zřejmě v posledním lednovém a prvním týdnu v únoru, kdy odborníci očekávají až 50 000 nových případů nákazy za den. Menší podíl nakažených pravděpodobně bude potřebovat hospitalizaci, z většího počtu nakažených to ale bude stále velké množství. Léčbu v nemocnicích tak může vyžadovat až 7 000 pacientů s covidem-19 najednou a denně může přibývat až 900 nových.

–ČTK/VRN–

2 KOMENTÁŘE

  1. Doufám, že aktéry Tečky dá někdo k soudu za neuvěřitelnou lež a podvod! Veřejně hlásali a lživě “motivovali” lidi, kteří jim věřili a nechali se naočkovat v domnění, že se jim Covid vyhne. Mám Tečku a dnes mám potvrzený pozitivní PCR Test. Všichni odborníci na Covid jsou diletanti a hrají s veřejností pouze Covidový pokr. Tito pseudo-odborníci mají bohužel silnější karty a tak si s lidmi dělají co chtějí. Doufám, že je spravedlnost dožene.

  2. Já se naopak chtěl očkovat, ale předně se informovat u vzp. Nezájem, bez odpovědi kamkoliv jsem psal, nebo volal. Nikdo mi info nechtěl dát. Tak jsem si řekl strčte si vakcínu……… V lednu jsem po dvou letech dostal kovid, kterej sem doma vyležel, celkem nic zvláštního tpl. Zimnice, a teď už vím že nikdy se očkovat nebudu. Kašlu jim na to.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here