Nově se před vstupem do Česka testují i očkovaní cizinci

0
631
cizinci
Foto: Pixabay.com

Kvůli omikronu se před vstupem do Česka od pondělí 31. ledna nově testují i očkovaní cizinci bez povolení k pobytu. Novinka je i 30denní absence testování ve škole a práci po PCR pozitivitě. Riziko nákazy je v této době minimální.

V reakci na rychlé šíření omikron varianty koronaviru přistoupilo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] ke zpřísnění příjezdových podmínek do Česka. S platností od pondělí 31. ledna se tak musejí ještě před vstupem na české území otestovat i cizinci bez povolení k pobytu, kteří již dostali základní očkování proti covidu-19 nebo onemocnění v posledních šesti měsících prodělali.

„Cizinci, kteří na území České republiky nemají povolení k pobytu, budou povinni před vstupem na území ČR disponovat negativním výsledkem PCR testu. A to včetně cizinců, kteří mají dokončené očkování nebo prodělali onemocnění covid-19,“ upozorňuje MZ ČR ve své zprávě.

Podstatně přísnější podmínky pak ode dneška platí pro cizince bez očkování a potvrzení o prodělaném onemocnění. Ty podstupují mimo test před příjezdem ještě další PCR test v době od pátého do sedmého dne od vstupu na české území. Přičemž do doby výsledku nosí všude ochranný respirátor.

Očkovaní cizinci a booster dávka

I novinka platná pro očkované cizince bez povolení k pobytu má své výjimky. Negativním PCR testem se neprokazují cizinci s posilovací [booster] dávkou očkování. Ovšem jen za podmínky, že jsou očkovaní v zemi, jejíž certifikáty česká strana uznává. Jejich seznam je k nahlédnutí zde.

Testovat se před příjezdem do Česka nemusí ani děti do dvanácti let věku. Stejně jako mládež od dvanácti do 18 let. Za předpokladu, že mají dokončené základní očkovací schéma, po nich pak není vyžadována ani booster dávka vakcíny proti covidu. V opačném případě se prokazují taktéž čerstvým PCR testem.

Děti nad dvanáct let se mohou registrovat ke třetí dávce

Podle MZ ČR se občanům třetích zemí uznává očkování látkou, kterou schválila Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA]. Nebo i jí odpovídající vakcínou schválenou Světovou zdravotnickou organizací [WHO] pro nouzové použití.

„Tyto osoby zároveň musejí mít vystavený ověřitelný certifikát, který je zveřejněný v seznamu certifikátů na webu ministerstva zdravotnictví,“ upozorňuje úřad.

Uznatelný je i doklad o očkování ze zemí s uzavřeným implementačním aktem. To je zemí, které vydávají certifikát podle EU covid nařízení. Česká strana akceptuje certifikáty i z těch zemí, ve kterých se očkuje vakcínou schválenou EMA a zároveň, kde je proočkovanost vyšší než v Česku. Dle MZ ČR ale daná země musí zveřejňovat věrohodné a ověřitelné údaje k pandemii. Zároveň musí spolupracovat s mezinárodními organizacemi v boji s pandemií.

30denní klid od testování a karantény po PCR+

Další změna je, že od pondělí 31. ledna mají pozitivně testovaní v Česku klid na 30 dní od pracovních a školních testů a preventivních karantén. Po pozitivním výsledku PCR se totiž nemusejí po dobu 30 dnů testovat jak v zaměstnání, tak i na školách. Stejně tak se jich po tuto dobu netýká ani povinnost pětidenní karantény. Změnu v nařízení minulý týden schválila vláda. Novinka se od 31. ledna vztahuje i na ty, kteří byli kvůli covidu v izolaci.

Pojišťovny uhradí víc PCR testů. Kratší je izolace i karanténa

„Ten, který prodělal omikron, byl v izolaci a měl pozitivní PCR test, tak od data odebrání testu je 30 dní de facto bez rizika, že se nakazí nebo je toto riziko velmi malé,“ uvedl ke změně ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] s tím, že při takovém scénáři je navíc nulové riziko vážného průběhu onemocnění.

Zároveň naznačil, že plošné testování ve firmách a školách skončí zhruba v polovině února. Přesný termín se bude dle něj odvíjet od aktuální situace v zemi.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here