MZ ČR: Trh s léky se do několika týdnů stabilizuje

0
424
s_leky
Ilustrační foto: FN Bulovka

Výrobci a distributoři do lékáren zavážejí mimořádné dodávky antibiotik. Podle Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] se situace na trhu s léky uklidní do několika týdnů. Resort přistoupil i k zákazu reexportu některých léků.

Do Česka tento týden dorazila zrychlená dodávka stovky tisíc balení antibiotik různých skupin. Distributoři je do lékáren rozvezou příští týden. Jde o léčiva zajištěná nad rámec standardně dohodnutých objemů dodávek s registrací v některé ze zemí Evropské unie. Vláda už minulý týden schválila jejich dočasnou úhradu z veřejného zdravotního pojištění s platností od 1. února. Opatření zatím přijala na následujících dvanáct měsíců.

Spolu s náměstkem Dvořáčkem pravidelně jednáme se zástupci distributorů, výrobců léčiv i lékáren. Což vede nejen k mimořádným dodávkám a urychlení těch plánovaných, ale v dlouhodobém horizontu i posílení dodávek léků tak, abychom v budoucnu případným výpadkům mohli lépe předcházet nebo jejich dopady minimalizovat, řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

Mimořádně dovezené léky ze zahraničí a hrazené z veřejného zdravotního pojištění nebudou podle Válka výrazně dražší proti těm, které se do Česka dodávají za běžně sjednaných smluvních podmínek.

„Byl jsem příjemně překvapený, že cena v rozdílu s tím, co je na českém trhu, je plus čtyři pět korun. Jsou to korunové rozdíly,“ uvedl ministr minulý týden.

Důvodů, proč chybějí léky, je více, říká šéf Zentivy Sananes

Veřejnost zároveň upozornil, že léčiva dodávaná z unijních zemí budou mít zahraničí obal. Opatřena ale budou českým příbalovým letákem.

Situace s léky se brzy uklidní, opakuje ministerstvo

Právě náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček vede pracovní skupinu, která řeší mimořádné dodávky na tuzemském trhu nedostatkových léků. I podle jeho slov se začíná situace na lékovém trhu postupně zlepšovat.

Podařilo se výrazně, asi o měsíc, urychlit dodávku některých léků, především antibiotik s obsahem amoxicilinu a kyseliny klavulánové. Více než sto tisíc balení z těchto plánovaných dodávek je již v Česku v distribuci a do konce týdne by měly být tyto léky v lékárnách,” zhodnotil situaci Jakub Dvořáček.

Neléčíme tím, čím je potřeba, uvedl šéf praktiků

Podle něj se situace na trhu s léky uklidní v několika týdnech. Do té doby budou, jak říká, pro pacienty i v případě chybějícího určitého antibiotika dostupné jeho alternativy z dané antibiotické skupiny.

Vývoz léků do zahraničí je český evergreen

Výpadky léků už začalo ministerstvo řešit i pomocí zákazu vývozu některých léčiv do zahraničí. To u těch léků, u kterých se tenčí jejich zásoby na skladech. Ministerstvo zdravotnictví ale připravuje i systémové řešení. Podle něj by měli výrobci vybrané léky udržovat v takovém objemu zásob, aby pokryly dvouměsíční potřebu dodávek. Což ale například výrobci odmítají. Zároveň úřad v chystané novele zákona o léčivech navrhne zpřísnění trestů za neúplnou a neprůkaznou evidenci léčivých přípravků v lékárnách. Zákon chce resort k projednání vládě předložit v březnu.

Česko opět řeší reexporty léků do zahraničí

Současně ministerstvo upozorňuje na nelegální obchody s léky na internetu. Státní ústav pro kontrolu léčiv vede na webu seznam serverů, které nelegálně nabízejí léky. Poskytovatel připojení k internetu má už od ledna 2022 povinnost zamezit přístup k internetovým stránkám uvedeným v tomto seznamu.

Půl milionu balení antibiotik do konce února

Podle ministerstva do Česka do konce února do Česka dorazí celkem půl milionu balení různých antibiotik v různých formách. Tedy jak pro dětské, tak dospělé pacienty a seniory. V součtu má úřad předjednané dodávky v objemu zhruba 800 tisíc balení antibiotických léků.

„Z každé skupiny antibiotik, ve které jich je třeba deset, bude vždycky nějaký lék k dispozici,“ ubezpečil veřejnost Válek.

Situaci na trhu s léky by podle něj mohly v budoucnu zlepšit společné nákupy na unijní úrovni. I nyní podle něj probíhají v Bruselu jednání o strategii společných nákupů léků. Diskuze o ní vedlo dle Válka ministerstvo za doby svého loňského předsednictví Radě EU a nyní na ně navazuje aktuálně předsedající Švédsko.

Podle ministra centrální nákupy léků v EU přímo od výrobců přinášejí mnohé výhody, počínaje nižší pořizovací cenou. Stejným způsobem už Evropská komise v minulosti nakupovala a rozdělovala vakcíny proti covidu-19. A loni i očkovací látky proti opičím neštovicím.

VRN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here