Kocovina se paracetamolem neléčí, jsou tu jiné fígle

0
10234
paracetamolem
Foto: ČLnK

Léčit kocovinu paracetamolem a jinými přípravky na bolest není dobrý nápad, varují lékárníci. Tyto léky mohou ve spojení s alkoholem poškodit játra. Nevolnost a bolesti hlavy při kocovině mírní pití vody, spánek a trocha tučného jídla.

Při silných bolestech hlavy, žaludku a celého těla po oslavách příchodu nového roku alkoholem sahá většina lidí po léku na tlumení bolesti. A to je chyba. Lékárníci varují, že při užití této skupiny léků, které má většina domácností i v lékárničce, je třeba být velmi opatrný. Především pak při užití léků s obsahem paracetamolu.

„Při jeho eliminaci se v organismu vytváří metabolit, který naše játra stačí za normálních okolností likvidovat. To však neplatí, pokud konzumujeme alkohol, kdy tento metabolit může působit hepatotoxicky a játra závažně poškodit,“ vysvětlují zástupci České lékárnické komory [ČLnK].

Podle jejich doporučení je namístě se takovým léčivým přípravkům vyhnout před pitím alkoholu stejně jako i po jeho konzumaci. A léčit kocovinu, nejen tu po oslavách příchodu nového roku, není podle lékárníků vhodné ani ostatními léky na bolest. Kyselina acetylsalicylová, ibuprofen a ostatní nesteroidní antiflogistika obvykle ještě více “rozhází” alkoholem podrážděný žaludek, dodávají zástupci ČLnK.

Od bolesti hlavy, nevolnosti a celkové únavy po probdělé silvestrovské noci a pití alkoholu pomůže především doplnění tekutin, ideálně vody a spánek.

Zvlášť opatrní v pití alkoholu mají být podle lékárníků lidé užívající léky na akutní potíže, například antibiotika. Ti by měli po dobu jejich užívání abstinovat. Pití alkoholu se podle ČLnK vylučuje s užíváním léků na ředění krve, na tlak, u sedativ a dalších léků na psychické potíže.

Jak zvládnout novoroční kocovinu

Při odbourávání alkoholu spotřebuje organismus velké množství vody, minerálních látek a vitamínů [převážně vitamínu C]. Proto je třeba následující den zvýšit jejich obvyklý přísun. A jsou tu i další tipy, jak zmírnit kocovinu.

  • Sprcha: Krátká a vlažná sprcha je příjemná. Vyvarujte se však vodní lázni ve vaně. Horká nebo jen teplá vana organismu jen přitíží.
  • Voda: Vypijte dvě a více sklenic teplé/vlažné vody. Pravděpodobně vám pomůžou se vyprázdnit a částečně se vám i uleví. Ostatně tento rituál si můžete dopřávat každé ráno [třeba s kapkou citronu]. Po několika týdnech uvidíte pozitivní výsledky, jako je zlepšení pleti a snížení tělesné hmotnosti.
  • Polévka: Velkým pomocníkem v boji s kocovinou je hovězí nebo slepičí vývar či známá česnečka. Takovou polévkou si doplníte tekutiny a minerály do oslabeného těla.
  • Spánek: Nesnažte se v kocovině dělat složité věci. Raději si dopřejte klid a dospěte probdělou noc. Často se stává, že se po dalším probuzení následky kocoviny zmírní, nebo dokonce vymizí.
  • Cukr: Regeneraci těla podpoříte nejenom přísunem vody, ale i cukrů. Podle odborníků ideálně medem. Například v lehce bylinném čaji nebo jen rozpuštěném v teplé vodě s vymačkaným citronem.
  • Čerstvý vzduch: Krátká procházka ještě nikomu neublížila. Naopak unavenému tělu zajistí dostatečný přísun kyslíku a pomůže s odbouráváním alkoholu. Jste-li „těžký případ“ a vycházku mimo domov nezvládnete, tak si doma po probuzení vyvětrejte.
  • Káva, cigarety a další alkohol: Vyvarujte se jich! Káva vás zbytečně znovu dehydratuje. V případě takzvaného “vyprošťováku” vyčerpáte rezervy organismu a zároveň dáte vzniknout kombinované otravě v těle [ethanol + acetaldehyd].
  • Přípravky na kocovinu: Máte-li pocit, že svůj stav nezvládnete, zkuste některý z přípravků na kocovinu. Jsou ale pouze podpůrným prostředkem. Zklidní žaludek, který je alkoholem podrážděný a dodají tělu potřebné minerální látky. Zmírnit následky kocoviny pomůžou třeba multivitamínové preparáty ve formě šumivých tablet nebo kapslí. Musíte se jimi ale předzásobit, protože na Nový rok jsou obchody zavřené.

Kocovina nebo také kočičina se paracetamolem neléčí

Pití alkoholu přes míru má za následek únavu organismu, lidově řečeno kocovinu. Ta o sobě dá naplno vědět po odeznění euforizujících a tlumivých účinků alkoholu. Ten jako osmoticky působící látka zapříčiňuje natahování vody do buněk v lidském těle. To včetně buněk v mozku. Ty se pak vlivem vody roztahují, což vede k rozpínání mozku. A společně s dalšími symptomy se pak tento proces projevuje oním známým třeštěním hlavy.

Zdravé pití alkoholu neexistuje, staré pravdy už neplatí

Slovo kocovina původně znamenalo výtržnost a vzniklo obměnou slova kočičina. Jím se označovaly výtržnosti proti mladoboleslavskému hejtmanovi Kotzovi v roce 1848. Ve druhé polovině 19. století začalo slovo kocovina nabývat dnešního významu. To pod vlivem německého výrazu Kater, který označuje kocoura i stav po alkoholovém opojení. Dříve se také říkalo Katzenjammer [kočičí nářek].

Pár užitečných rad, jak pít alkohol a nemít kocovinu

Před každou konzumací alkoholu odborníci doporučují dobře se najíst a nemíchat několik druhů alkoholických nápojů. Za nezbytné považují v průběhu konzumace i po ní pít čistou vodu. Každý by si měl také uvědomit svůj aktuální fyzický a psychický stav, zdraví a věk.

Infarktu a rakovině zabráni i 11 minut rychlé chůze denně

Obecně platí, že s přibývajícím věkem ztrácí organismus schopnost vyrovnávat se s alkoholem. To je způsobeno fyziologickými změnami, kdy s přibývajícím věkem dochází k poklesu množství vody v těle a současně k nárůstu množství tuků. Při pití alkoholických nápojů se dále doporučuje vyvarovat se sladkým pokrmům. Spojení alkoholu a sladkého jídla totiž zhoršuje ranní kocovinu.

VRN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here