Exprezidenti USA Barack Obama, George Bush mladší a Bill Clinton by byli ochotni se nechat naočkovat některou z nových vakcín proti covidu-19 před kamerami. To kvůli tomu, aby pomohli rozptýlit obavy veřejnosti ohledně bezpečnosti těchto látek. Uvedla to stanice CNN.

Podle průzkumů si mnoho lidí v USA nechce nechat aplikovat nové vakcíny. Mají obavy z rychlosti jejich vývoje či jsou obecně nedůvěřiví. Podle průzkumu společnosti Gallup z poloviny listopadu by se dobrovolně nechalo naočkovat jen necelých 60 procent Američanů. Před prvními zprávami o vysoké účinnosti látek vyjádřila ochotu nechat si aplikovat vakcínu jen polovina z dotazovaných.

Bývalí prezidenti USA se přitom čas od času spojují, aby přitáhli pozornost k zásadním společenským záležitostem. George Bush starší se svou ženou Barbarou, kteří jsou již oba po smrti, například krátce po teroristických útocích 11. září 2001 v New Yorku nasedli na komerční let. Chtěli u Američanů znovu vzbudit důvěru v létání. Bush starší s Clintonem také společně vybírali prostředky na likvidaci následků hurikánu Katrina z roku 2005 i na další charitativní účely.

Clinton, Obama i Bush

„Prezident Clinton se rozhodně nechá naočkovat hned, jak pro něj bude vakcína dostupná, což určí priority stanovené zdravotnickými úřady. A udělá to veřejně, pokud to pomůže pobídnout všechny Američany, aby udělali to samé,” řekl Clintonův mluvčí Angel Urena.

Obama pak v rozhlasovém rozhovoru ve čtvrtek prohlásil, že pokud by vakcínu považoval za bezpečnou právě expert Fauci, tak by mu věřil.

„Pokud mi Anthony řekne, že je vakcína bezpečná a může vám dát imunitu proti covidu-19, tak bych si ji rozhodně nechal dát. […] Možná si ji nakonec nechám dát v televizi, nebo to nechám natočit, aby lidé věděli, že téhle vědě věřím a že to, čemu nevěřím, je nakazit se covidem-19,” řekl Barack Obama.

„Prezident Bush mě před několika týdny požádal, abych dal doktorům Faucimu a Birxové vědět, až nastane čas. Chce udělat co bude moci, aby povzbudil svoje spoluobčany k naočkování,” řekl Bushův personální šéf Freddy Ford s odkazem na dva odborné členy krizového štábu Bílého domu pro boj s koronavirem.

„Vakcíny se musí nejdříve prohlásit za bezpečné a musí je dostat ti, u nichž jsou nejvíce potřeba. Poté si Bush stoupne do fronty na tu svou a rád to udělá před kamerou,” dodal.

Situace v USA se zhoršuje

USA v současné chvíli zažívají zatím nejhorší vlnu pandemie od letošního jara. Odborníci přitom varují, že zemi čeká několik těžkých zimních měsíců. Maják naděje pro mnoho lidí je několik vakcín, které podle závěrečných testů prokázaly vysokou účinnost v prevenci onemocnění covid-19. Nyní ještě přípravky musí schválit americké regulační úřady, následně by mohla začít jejich distribuce mezi většinovou společnost. Významného proočkování velké části populace se podle odborníků docílí nejdříve za několik měsíců.

To za situace, kdy do statistik úmrtí spojených s covidem-19 v USA přibylo za tuto středu dalších 3 157 lidí. Což je nejvyšší denní nárůst od začátku pandemie. Počet lidí s covidem v nemocnicích rovněž poprvé přesáhl hranici 100 000, nově infikovaných bylo teprve podruhé přes 200 000 za den.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here