Francouzská vláda sdělila, že starší lidé mohou být za určitých podmínek očkováni vakcínou od firmy AstraZeneca. Tím Francie změnila svůj dosavadní postoj. Ještě minulý měsíc byla totiž tato vakcína vyhrazena pouze pro očkování lidí mladších 65 let. Naočkovat se jí budou moci Francouzi dokonce i v lékárnách.

„Lidé postižení chronickým onemocněním mohou být očkováni vakcínou AstraZeneca, včetně pacientů ve věkové skupině mezi 65 až 74 roky,“ prohlásil v televizním vystoupení francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran.

Jako příklad chronických nemocí uvedl vysoký krevní tlak a cukrovku. Upřesnil, že pacienti mohou být vakcínou AstraZeneca očkováni v nemocnicích a v několika dnech i v lékárnách.

„Týká se to lidí ve věku nad 50 let, včetně věkové skupiny 65 až 75 let. Lidem starším 75 let bude stále ještě v očkovacích centrech aplikována vakcína Pfizer/BioNTech nebo Moderna,“ upřesnil francouzský ministr.

AstraZeneku některé země seniorům nepodají

Vakcína AstraZeneca se ve Velké Británii aplikuje většině populace, včetně té nejstarší. Některé země Evropské unie však její použití pro starší ročníky nedoporučují a využívají ji k očkování lidí mladších 65 let, včetně Německa. Na rozdíl od vakcíny Comirnaty od firem Pfizer/BioNTech postrádají studie ohledně jejího působení na tuto věkovou skupinu. A to i přesto, že ji Evropská léková agentura [EMA] schválila pro použití ve všech věkových kategoriích nad 18 let. Je však na každé zemi, jestli toto doporučení dodrží.

S nedůvěrou u starších ročníků se britsko-švédská vakcína nepotýká jen v Evropě, ale třeba i v Kanadě. Tam vakcínu AstraZeneca lidem nad 65 let nedávají, protože podle tamějších úřadů klinické studie pro její podávání těmto lidem nejsou dostatečně reprezentativní.

Chlíbek: AstraZeneca 100% sníží vážný průběh covidu

AstraZeneca vyvolává ve Francii protichůdná vyjádření

Francouzský prezident Emmanuel Macron v lednu oznámil, že vakcína AstraZeneca je pro starší věkové skupiny neefektivní. Avšak poté, kdy britské a francouzské oficiální úřady i vědci takové tvrzení popřeli, svůj názor změnil.

„Pokud mi tuto vakcínu nabídnou, nechám se jí samozřejmě oočkovat,“ řekl.

Francouzská lékařská asociace si stěžovala, že negativní vyjádření o této vakcíně způsobují, že se hromadí její nevyužité zásoby a viní z toho jak politiky, tak média. Snaží se veřejnost přesvědčit, že vakcína AstraZeneca je stejně bezpečná a efektivní jako ostatní vakcíny proti covidu-19. Na druhé straně někteří tamní lékaři se podávání této látky brání s odkazem na její vedlejší účinky, které se projevily v několika případech. Navíc argumentují také tím, že poskytuje pouze malou ochranu proti jihoafrické variantě viru.

Výsledek? Z celkem dodaných 1,7 milionu dávek vakcíny AstraZeneca do Francie bylo do konce února vyočkováno pouze 273 tisíc z nich, jak ostatně potvrdilo i francouzské ministerstvo zdravotnictví.

Očkování: Francie vs. Británie

Zatímco ve Francii byly doposud proti covidu-19 naočkovány alespoň první dávkou tři miliony lidí, ve Velké Británii ji dostalo více než 20 milionů Britů, přičemž obě země mají zhruba stejný počet obyvatel. Britové považují naočkování “svou” vakcínou AstraZeneca za národní čest a zároveň jejich lékové úřady schválily britskou vakcínu takřka o dva měsíce dříve než evropská EMA. Dříve vakcínu schválily ještě USA. Velká Británie tak začala očkovat s velkým náskokem. Což v podcastu pro ZdraveZpravy.cz potvrdil i výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu [AIFP] Jakub Dvořáček.

Vakcín bude brzy dost! Říká šéf AIFP Jakub Dvořáček

Británie podle něj navíc přijala striktní opatření ohledně toho, koho naočkovat a kdy. V zemi jsou však toho názoru, že čím více ohrožených lidí jí naočkují, tím lépe. A jak ukazují výsledky, vyplatilo se to. Nebezpečí onemocnění lidí starších 80 let nákazou koronavirem se po první dávce během několika týdnů snižuje o 80 procent.

–AM–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here