Blíží se podzim, načase je zvážit očkování proti chřipce

0
1655
proti_chripce
Foto: Pixabay.com

S blížícím se podzimem je načase zvážit očkování proti chřipce a vakcínu si předem zamluvit u svého praktického lékaře nebo v očkovacím centru. Novinka je, že letos hradí vakcíny proti chřipce všem zdravotníkům zdravotní pojišťovny.

Složení vakcíny proti chřipkovým virům se každoročně upravuje podle doporučení Světové zdravotnické organizace [WHO], která sleduje cirkulující viry v populaci. O vakcínách pro nadcházející chřipkovou sezonu 2022/2023 informuje Státní zdravotní ústav [SZÚ].

„V České republice jsou dostupné tetravalentní inaktivované vakcíny proti chřipce podávané injekční cestou, které lze použít pro očkování všech osob starších šest měsíců věku,“ uvádí ve zprávě vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Jan Kynčl.

Očkování proti chřipce se dá spojit s tím proti covidu-19

Zmiňuje i novinku. Od loňské sezony je v Česku dostupná tetravalentní živá atenuovaná neboli oslabená vakcína proti chřipce ve formě suspenze pro nosní sprej. Očkují se jí zdravé osoby ve věku od dvou do 17 let. Ideální dobou k podání vakcíny proti chřipce jsou podle Jana Kynčla měsíce říjen, listopad a prosinec.

Lidé by si podle něj měli při zvažování očkování proti chřipce uvědomit, že očkování proti chřipce nechrání proti onemocnění covid-19. Avšak přispívá k odlehčení náporu pacientů ve zdravotnických zařízeních v době očekávané vlny covidu-19.

Je načase si zamluvit vakcínu u svého praktika

Stejně jako většinu běžných očkování zajišťují i to proti chřipce hlavně praktičtí lékaři. Dále i očkovací centra a zdravotní ústavy. Pro období 2022/2023 obsahuje i v Česku dostupná čtyřvalentní vakcína připravená technologií na bázi vajec následující typy a subtypy kmenů.

  • A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09 – varianta
  • A/Darwin/9/2021 (H3N2) – varianta
  • B/Austria/1359417/2021 – varianta (patřící do linie B/Victoria/2/87)
  • B/Phuket/3073/2013 – varianta (patřící do linie B/Yamagata/16/88)

Oproti minulému roku se podle Jana Kynčla mění dva ze čtyř kmenů, které vakcína proti chřipce obsahuje. Konkrétně u viru chřipky typu A/H3N2 a viru chřipky typu B/Victoria.

„Čtyřvalentní [tetravalentní] vakcína poskytuje širší ochranu vůči cirkulujícím virům chřipky. Až do doby kompletního globálního přechodu z trivalentní na tetravalentní vakcínu je samozřejmě možné i nadále používat trivalentní vakcínu proti chřipce,“ tvrdí Kynčl.

Chřipkové viry mají na svědomí stovky milionů životů

Trivalentní vakcína podle něj zajistí nižší účinnosti v sezóně s kocirkulací obou virových linií. Trivalentní preparát totiž nemůže zajistit ochranu vůči oběma liniím chřipky typu B.

„V České republice se již několik let používá pouze čtyřvalentní vakcína,“ dodává lékař.

Očkování proti chřipce chrání děti od šesti měsíců

Proti chřipce se v Česku obecně očkují dospělí, dospívající i děti od šesti měsících věku. Podle SZÚ lékaři vakcinaci zvlášť doporučují osobám s chronickým onemocněním, u nichž onemocnění chřipkou obvykle vede ke zhoršení jejich základního onemocnění. Dále těm, u nichž existuje vysoké riziko výskytu komplikací po onemocnění chřipkou. Podle odborných analýz se v Evropě každoroční očkování proti chřipce doporučuje hlavně následujícím skupinám populace:

„Ve většině výše uvedených případů je očkování včetně očkovací látky hrazeno z prostředků zdravotního pojištění na základě znění zákona č. 48/1997 Sb., v platném znění,“ podotýkají zástupci SZÚ.

Proti chřipce se očkují i těhotné ženy

Očkování proti chřipce odborníci doporučují i těhotným ženám, to v kterékoli fázi gravidity. I ženám, které těhotenství v době chřipkové sezóny plánují. Dále lidem v kontaktu s rizikovými skupinami pacientů. Většinou sociálním pracovníkům a zdravotníkům.

„Uvedený přehled v žádném případě neznamená, že by vakcinace jiných rizikových skupin či zdravých osob neměla být zvažována nebo prováděna,“ upozorňují zástupci SZÚ.

Od ledna 2022 se rozšíří úhrady dobrovolných očkování

Význam doporučení pro zmiňované osoby podle SZÚ spočívá, že odborné argumenty pro očkování u nich převyšují nad očkováním ostatních. Podle lékařů by měli na vakcíny přispívat pracovníkům i zaměstnavatelé. Přináší nejen zdravotní, ale i ekonomické výhody.

„Očkování zdravotníků má význam též z důvodu zajištění bezpečnosti pacientů a snížení rizika nákazy chřipkou v souvislosti s poskytováním zdravotní péče,“ upozorňuje Jan Kynčl.

Od letošního roku mají na plnou úhradu vakcíny i jejího podání z veřejného zdravotního pojištění nárok všichni zdravotníci.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here