Pandemický zákon v Senátu neprošel o jediný hlas

0
529
pandemicky_zakon
Ilustrační Foto: Senát PČR

Pandemický zákon včera [10.2.] neprošel Senátem. Jeho vládní novela rozšiřuje možnosti vydávání opatření proti koronaviru, ale i prodlužuje jeho účinnost z konce února na konec listopadu.

Senátoři některé části novely seznali jako protiústavní. I kritizovali zrychlené schvalování předlohy ve stavu legislativní nouze. Zákon rozdělil i senátory vládních stran. Nakonec Senát normu zamítl hlasy 32 z 61 přítomných senátorů, proti zamítnutí jich bylo 22. Návrh na schválení tak neprošel o jediný hlas.

„Potvrdilo se, že pandemický zákon je zmetek a je potřeba ho zrušit,” uvedl odpůrce zákona předseda SPD Tomio Okamura.

Zdravotnický výbor doporučil schválit pandemický zákon

„Facka vládní koalici a vítězství zdravého úsudku nad politikou,” uvedla šéfka poslanců ANO Alena Schillerová.

Hlasování Senátorů předcházela více než šestihodinová debata. V ní vystupovali odpůrci i zastánci novely. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] uvedl, že zhruba do poloviny března potřebuje zákonný rámec pro protikoronavirová opatření v domovech pro seniory a ve zdravotnických zařízeních. Jinak bude muset požádat kabinet o vyhlášení nouzového stavu. Přislíbil, že ohledně vydávání restrikcí bude zdrženlivý.

Pandemický zákon se vrací do Sněmovny

Norma se tak vrací zpět do Sněmovny. Ta by se jí mohla zabývat příští týden. Sněmovna má čas senátní veto vládní většinou poslanců přehlasovat tak, aby vyšla ve sbírce do konce února. Prezident Miloš Zeman už ohlásil, že zákon podepíše. Pokud nebude norma ke konci února připravena, hrozí podle Válka to, že přestane fungovat pomoc armády při zvládání epidemie či takzvaná Chytrá karanténa. Minulé projednávání provázely obstrukce poslanců opozičního hnutí SPD.

Obstrukce ve Sněmovně nejsou ničím výjimečným

Koalice se teď radí o dalším postupu. Premiér Petr Fiala [ODS] označil rozhodnutí Senátu zamítnout novelu pandemického zákona za zpětnou vazbu. Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan [STAN] věří, že se ve Sněmovně najde většina k přijetí zákona. Česko podle něj normu, která pomůže lépe zvládat pandemii a další krizové situace, potřebuje.

„Pokud zákon neprojde, nezbude mi nic jiného, než žádat vládu o vyhlášení nouzového stavu. Anebo rezignovat na ochranu našich seniorů, zdravotnických zařízení a domovů pro seniory. To druhé nikdy neudělám,” řekl ministr v Senátu.

Hájil také některé kritizované části novely. Například způsoby nařizování karantény či izolace vložilo ministerstvo do novely kvůli tomu, že se už tak děje přes rok v rozporu se zákonem.

Proti zákonu se demonstrovalo i před Senátem

Proti vládní novele pandemického zákona protestovaly od středečního večera do čtvrtečního odpoledne na pražském Klárově desítky demonstrantů. Protesty proti zákonu svolala iniciativa Chcípl PES, jejíž zástupci vyzvali ministra Válka k demisi. Akce skončila ještě před hlasováním senátorů, obešla se bez incidentů. Policie zatarasila vjezd do Valdštejnské ulice, kterou se k sídlu horní komory přijíždí. Demonstrace stejní organizátoři pořádali i při projednávání zákona ve Sněmovně.

Dnes končí kontrola očkování. Rozvolnění přijde i 19.2.

Současná vlna epidemie je zřejmě za svým vrcholem. Testy ve středu potvrdily přes 29 000 nově potvrzených případů koronaviru. Což je zhruba o třetinu méně než před týdnem. Podobným tempem ubylo také opakovaných nákaz, kterých za uplynulý den bylo 5 001. O více než třetinu se ale snížil počet provedených testů. A dále klesá i takzvané incidenční číslo. Na 100 tisíc obyvatel připadá za posledních 7 dní 1 829 nových nákaz. Reprodukční číslo je od minulého víkendu pod hodnotou jedna, což znamená zpomalování epidemie.

V nejproočkovanější zemi světa Izraeli rostou počty úmrtí

Počet hospitalizovaných přesto začal růst, protože se nákaza podle epidemiologů přesouvá mezi starší lidi a ohrožuje z nich zejména nenaočkované. Do nemocnic každý pracovní den míří podle dat ministerstva zdravotnictví v průměru asi 600 nových pacientů s covidem-19, podobně jako v polovině prosince. Lidí na jednotkách intenzivní péče ale přibývá výrazně méně než tehdy, kolem 40 až 50 každý den. Celkově je v nemocnicích momentálně víc než 3 600 covid pozitivních, z nich desetina potřebuje intenzivní péči. Senioři tvoří téměř tři čtvrtiny hospitalizovaných a necelých 70 procent lidí na JIP.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here