V prvním dnu mezinárodní dárcovské konference, kterou pořádala Evropská komise [EK] na shromáždění financí pro diagnostiku, léčbu a vývoj vakcíny proti covid-19, se vybralo 7,4 miliardy eur [cca 200 mld. Kč]. Podle šéfky EK Ursuly von der Leyenové věnuje Evropská unie do vývoje 1,4 mld. eur [cca 38 mld. Kč]. Do vývoje vakcíny se ale pustilo i Česko, má za sebou první fázi.

Dárcovská konference je součástí globální iniciativy, kterou před dvěma týdny zahájila Světová zdravotnická organizace [WHO]. Vedle unijních zemí se na organizaci konference významně podílí také Velká Británie, Japonsko, Kanada, Saúdská Arábie a velké světové organizace a nadace. Podle Ursuly von der Leyenové musí země světa sjednotit síly, aby co nejrychleji získaly účinnou vakcínu a lék proti nemoci covid-19.

„Musíme vakcínu vyvinout, vyrobit a dostat ji do všech koutů světa,“ prohlásila von der Leyenová, když apelovala na členské i nečlenské státy, aby přispěly penězi v rámci dárcovské konference.

A měla úspěch. Německá kancléřka Angela Merkelová za svou zemi přislíbila věnovat 525 milionů eur [cca 14,2 mld. korun]. Francie věnuje podle jejího prezidenta Emmanuela Macrona půl miliardy eur [cca 13,5 mld. korun]. Britský premiér Boris Johnson prohlásil, že Velká Británie věnuje na výzkum léků a vakcíny v přepočtu přes 400 milionů eur [cca 10,8 mld. korun]. To je více než polovina celkové částky, kterou chce Londýn věnovat na boj s novým koronavirem.

„Závod o objevení vakcíny, kterou porazíme virus, není soubojem mezi národy, ale nejnaléhavějším společným podnikem našich životů,“ řekl Boris Johnson, který si sám onemocněním covid-19 prošel a několik dní strávil v nemocnici na umělé plicní podpoře.

Do vývoje vakcíny proti covid-19 se zapojil celý svět

Vývoj vakcíny proti covid-19 se rozhodlo podpořit i Japonsko. V přepočtu přes třičtvrtě miliardy eur [cca 20,3 mld. korun] přislíbil japonský premiér Šinzó Abe. Obdobnou částku věnuje podle kanadského premiéra Justin Trudeaua i Kanada. Do mezinárodní akce se zapojila i Saúdská Arábie, která poskytne částku ve výši zhruba půl miliardy eur [ cca 13,5 mld. korun]. Do dárcovského fondu přispějí i koronavirem nejvíce zasažené země v Evropě. Itálie a Španělsko přislíbily každá přes 100 milionů eur [cca 2,7 mld. korun]. Český premiér Andrej Babiš jménem zemí visegrádské skupiny slíbil, že do mezinárodního dárcovského fondu věnují země Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko celkem tři miliony eur, každá po tři čtvrtě milionu eur [cca 20,25 mil. korun].

„Může se to zdát hodně. Ale pokud bychom nic neudělali, stálo by to daleko více životů i peněz,“ uvedl předseda Evropské rady Charles Michel.

Do výběru finančních prostředků na vývoj vakcíny a diagnostiky onemocnění covid-19 se ale nezapojí Spojené státy. Donald Trump totiž koncem dubna oznámil, že USA přeruší financování WHO a to kvůli jejímu neobjektivnímu přístupu k Číně v době pandemie koronaviru. Podle Donalda Trumpa měla být WHO v řešení situace v Číně více aktivní. Navíc v minulém týdnu prohlásil, že USA vlastní vývoj vakcíny proti covid-19 urychlí. Bílý dům by chtěl mít podle slov jeho šéfa k dispozici 100 milionů vakcín do konce letošního roku. Někteří z expertů ale považují jeho slova za prázdná, protože v běžné praxi by klinické testy kvůli bezpečnosti a prokázání účinnosti vakcíny měly trvat 12 až 18 měsíců.

Česká republika pracuje na vývoji vlastní vakcíny

Česká republika včera 4.5. oznámila, že zahájila první krok k vývoji vlastní vakcíny proti nemoci covid-19. Na výzkumu se podílí Státní zdravotní ústav [SZÚ], Ústav hematologie a krevní transfuze [UHKT] a Institut klinické a experimentální medicíny [IKEM] za podpory Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR].

„Česká republika pracuje na vývoji vakcíny na covid-19. V současné době neexistuje žádná specifická kauzální léčba této nemoci, proto se oči upínají k vývoji vakcíny, zejména jako prevenci před případnou druhou, nebo i třetí vlnou infekce,“ potvrdil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

Cílem je podle jeho slov získat ochranu před novým typem koronaviru a také to, abychom byli soběstační. Díky intenzivnímu testování a chování má Česká republika podle ministra dostatečné množství informací k tomu, aby se mohla pustit do takové ambiciózní práce.

S tím souhlasí i vedoucí společného výzkumného týmu a přednostka Pracoviště preventivní kardiologie IKEM Věra Adámková. Podle ní má Česká republika ve výzkumu vakcín, na co navazovat, a odborníci u nás k tomu mají velké znalosti.

„Musíme si uvědomit, že na viry se velmi těžko hledají léky. Viry jsou tu déle než my a dělají si tu co chtějí. My musíme dělat všechno proto, aby nás tu neovládly,“ uvedla Věra Adámková s tím, že účinná antivirotika jsou velmi obtížná a je jich velmi málo. Naší budoucností je podle jejích slov očkování.

Počítá se s minimálními náklady

V současné době už proběhla studie proveditelnosti, kterou všichni zúčastnění zajišťovali ve svém volném čase a zdarma.

„To znamená, že to Českou republiku nic nestálo,“ doplnila.

Celkové náklady na vývoj vakcíny proti covid-19 v Česku je podle Věry Adámkové v tuto chvíli velmi těžké odhadnout.

„Nakupujeme na světových trzích a ceny se tam velmi hýbají,“ uvedla. Zatím jde ale o odhady v řádu několika málo desítek milionů korun.

Podle odborníků se uskuteční celkem tři fáze vývoje, kdy po každé z nich dojde k přesnému vyhodnocení výsledků. A to už se bez finančních prostředků neobejde.

„Ministerstvo zdravotnictví je připraveno se na nákladech spojených s tímto projektem podílet. Zatím jsou minimální, ale s tím, jak bude projekt postupovat, budou samozřejmě stoupat i náklady na něj,“ uvedl ministr.

Vývoj vakcíny může trvat několik měsíců. Přitom další zprávy o postupu ve vývoji vakcíny proti covid-19 budou odborníci v Česku schopni sdělit nejdříve za dva měsíce.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here