Vláda jedná o letošním dofinancování sociálních služeb

0
698
socialnich_sluzeb
Foto: Pixabay.com

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] jedná s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou [ODS] o letošním dofinancování sociálních služeb. Vláda Petra Fialy [ODS] jim přitom letos sebrala dvě miliardy korun.

Ministerstvo práce a sociálních [MPSV] chystá dofinancování sociálních služeb ještě v letošním roce. Konkrétní částka je předmětem jednání obou ministrů. Podle Jurečky má být jasno do několika týdnů. Kolik peněz by mohlo k poskytovatelům sociální péče dodatečně putovat, už ale neupřesnil.

Dle poslance a stínového ministra práce Aleše Juchelky [ANO] aktuálně sociálním službám chybí 4,5 miliardy korun. I proto chce ANO řešit financování sociálních služeb na plénu Sněmovny. Juchelka to uvedl včera [14.6.] na tiskové konferenci před schůzí dolní komory.

„V tuto chvíli chybí 4,5 miliardy korun. Není čas otálet, poněvadž sociální služby, které jsou financovány především kraji jako zřizovateli, opravdu dodýchávají, hlavně co se týče mezd,” řekl Juchelka.

Vláda sebrala dvě miliardy, miliardu možná dá

O dofinancování sociálních služeb se u nás jedná v posledních letech každý rok. Poskytovatelé i kraje si dlouhodobě stěžují na nedostatek financí. Letošní rok je ale pro poskytovatele o to komplikovanější, protože jim vláda Petra Fialy oproti loňsku snížila peníze ze státního rozpočtu o necelé dvě miliardy. V minulém roce stát na sociální služby vyčlenil 22,4 miliardy korun, letos 20,4 miliardy korun. To za situace, kdy inflace, která aktuálně činí 16 procent, roste každý měsíc. Výpadek měly podle plánu dorovnat vyšší limity úhrad od klientů. Ani k tomu ale nedošlo.

Sociální služby volají SOS. Stát jim sebral dvě miliardy

„Rozhodně platí závazek, že sociální služby dofinancujeme a že dokážeme vyřešit situaci, ve které jsou. Finální dohodu s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou budeme schopni dotáhnout během dvou týdnů,” uvedl Jurečka.

Ministerstvo práce v podkladech k předpisu uvedlo, že by od března do konce roku mohla do sociálních služeb přitéct asi miliarda korun. Domovy pro seniory, postižené či pacienty s demencí a stacionáře by pak měly letos získat více peněz z navýšených příspěvků na péči.

MPSV v minulosti opakovaně uvedlo, že sociální služby se mají platit z více zdrojů, nikoli jen z dotací. Na ty navíc nemají poskytovatelé zákonný nárok, každý rok o ně žádají znovu.

Situace sociálních služeb je neúnosná, zní z terénu

Vláda Petra Fialy [ODS) v programovém prohlášení slíbila zavést víceleté financování na tři roky s valorizací sumy a příspěvku na péči. V připravované novele o sociálních službách ministerstvo počítá s větším kontrolováním využití příspěvků na péči a s každoroční valorizací stanovených maximálních cen pro klienty. Poskytovatelé sociálních služeb ale řeší problémy teď.

„Je možné, že v říjnu, v listopadu už nebudeme mít peníze, abychom pokračovali. Zatím to zvládáme, protože je teprve první polovina roku. Ale rozpočty jsme plánovali koncem loňska. A nikdo nepočítal s tak rychlým zdražením energií a paliv. Ty jsou pro nás klíčové, protože naše služby poskytujeme v domácím prostředí. Za našimi klienty tedy musíme dojet,“ uvedl nedávno pro ZdraveZpravy.cz Miroslav Prchal z neziskové organizace Girasole z Hustopečí, která poskytuje služby péče o seniory a osoby s postižením.

Neziskovka, jež sama bojuje o přežití, pomáhá Ukrajině

Situace se dle jeho slov vzhledem k nízké státní a ostatní nejisté podpoře a zdražování stává neúnosná: „Stát by se k tomu měl postavit. Nedokáži predikovat, jak to bude. A vlastně ani nechci. Ale ve skrytu duše doufám, že to dopadne dobře, protože problémy má, a ještě bude mít hodně terénních služeb. Hodně věcí řešíme formou dárců, ale ty služby si prostřednictvím krajů objednává stát, tak by se tomu měl i věnovat. Nechci jen kritizovat, ale ta celá situace je tristní.“

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here