Vaginální infekce ovlivní i výběr spodního prádla

0
5062
vaginalni_infekce
Foto: Pixabay.com

S vaginální mykózou se setkají tři čtvrtiny žen středního věku, bakteriální vaginózu řeší každá druhá žena, některé i opakovaně. Prevencí je nošení bavlněného prádla, holení zvláštní žiletkou a správná hygiena intimních partií.

Vaginální mykózu zažije za svůj život asi 75 procent žen ve věku 30 až 40 let, s bakteriální vaginózou se během života setká každá druhá žena. Na prevenci a příznaky vaginálních infekcí upozorňuje nezisková organizace Loono. Podle jejích zástupců se vaginální mykóza často projeví otokem a zarudnutím vulvy, svěděním a pálením. Na infekci upozorní i bolest při pohlavním styku.

„Vaginální mykóza je obvykle důsledkem přemnožení kvasinek v pochvě,“ uvádí zástupci Loono.

Na infekci podle nich ženy dále upozorní i neustálý pocit suchosti nebo hustý bílý výtok.

„Mykózy se léčí tabletkami, které si ženy zavádí na noc do pochvy,“ dodávají.

Upozorňují i na další z častých vaginálních infekcí, a to bakteriální vaginózu, která zase ukazuje na nerovnováhu bakterií ve vagíně. K nejčastějším příznakům této infekce patří neobvyklý výtok.

„Nejde o infekci jako takovou, ale o nedostatek bakterií produkujících kyselinu mléčnou, takzvaných laktobacilů,“ tvrdí zástupci organizace.

Bakteriální vaginóza se projeví „rybím“ zápachem, podrážděním vulvy a poševního vchodu. Namístě je proto zvýšit přísun laktobacilů, k čemuž dobře poslouží takzvaná vaginální probiotika. Při přetrvávajících problémech by se měla žena obrátit na svého praktického gynekologa, který rozhodne o případné léčbě antibiotiky.

Na vaginální infekce upozorní zvýšené pH

Mimo bakteriální vaginózy a mykózy trápí ženy jakéhokoli věku záněty močových cest. Kromě pálení a častého močení způsobují i ostré bolesti v podbřišku. Při rozsáhlejším zánětu se v moči objeví také krev. Při takových obtížích by se měly ženy bez váhání vydat do ordinace svého praktického lékaře, který provede odběr krve a moči k laboratorní analýze. Pokud se k příznakům přidají vysoká teplota a bolesti zad, pak může jít dokonce o zánět ledvin. Pak je namístě na nic nečekat a co nejdříve vyhledat lékaře.

Vaginálním infekcím ženy předejdou v první řadě pečlivou, ale uváženou hygienou intimních partií. Například vulvu stačí omývat pouze jemným mýdlem a prsty. Mezi malé stydké pysky ale mýdlo již nepatří! Zevnitř je totiž pokrývá stejná tkáň jako pochvu a mýdlo by je jenom podráždilo.

„Vagíně svědčí kyselé prostředí s pH mezi 3,8-4,5. Pomoci jej udržet může vhodné intimní mýdlo s pH v tomto rozmezí,“ radí odborníci z Loono.

Vaginální mykózy utlumí absence alkoholu i sladkého

Vyšší pH značí, že žena trpí zánětem nebo infekcí. Hodnoty si přitom může i sama kdykoliv změřit, a to pomocí indikačního pH papírku. I díky takovému domácímu samovyšetření žena přijde na spouštěče svých problémů a infekci začít léčit hned v jejím počátku. Při intimní hygieně se mají ženy rozhodně vyvarovat používání vlhčených ubrousků. Ty totiž zbytečně dráždí vulvu a její okolí.

Bavlněné prádlo snižuje riziko rozvoji infekce

Zvýšenou opatrnost si žádá i holení intimních partií. Ideální je používat zvláštní žiletku pouze pro tuto oblast. Existují také speciální pěny na holení, které nenarušují pH, a navíc mohou obsahem panthenolu zklidnit podráždění po holení.

Důležitou roli v prevenci vaginální infekce sehrává rovněž výběr spodního prádla, které by mělo být co nejvíce prodyšné, nejlépe bavlněné. Umělá vlákna totiž zadržují vlhkost, která podporuje množení bakterií a kvasinek. Na toaletě je pak důležité utírat se zepředu dozadu, aby se zabránilo přenosu bakterií z konečníku do vulvy, vagíny nebo močové trubice.

Prohlídka u gynekologa snižuje riziko vzniku rakoviny

A na hygienu by se nemělo zapomínat ani po pohlavním styku, kdy by se měli jít oba partneři vymočit. To proto, aby došlo k vyplavení bakterií z močové trubice. Ženy by si pak měly dávat pozor na dodržování hygieny v době menstruace a na správnou výměnu menstruačních pomůcek. Tampóny, kalíšky a vložky je zapotřebí pravidelně měnit, a to vždy umytýma rukama. Tampón si žádá výměnu alespoň každé čtyři hodiny, menstruační vložka každých osm hodin. Menstruační kalíšek lékaři doporučují omývat minimálně jednou za dvanáct hodin.

RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here