Onkologická péče se vrací do normálu, uvádí průzkum

0
283
onkologicka_pece
Foto: Pixabay.com

Onkologická péče se pomalu vrací do stavu jako před pandemií. Byť pandemie covidu-19 výrazně narušila péči právě o onkologické pacienty. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu společnosti IQVIA mezi lékaři.

V Česku se loni ve čtvrtém kvartálu průzkumu zúčastnilo 73 lékařů. Dvě třetiny dotázaných uvedly, že již nyní mají stejný počet vyšetřených pacientů nebo se jejich počty i zvyšují. Jedna třetina lékařů uvedla, že počty vyšetřených pacientů jsou stále nižší.

„Napříč regionem východní Evropy lékaři vyvíjejí zvýšenou aktivitu v oblasti podpory onkologických pacientů kvůli pandemii covidu-19. Konkrétně v České republice necelá polovina onkologických specialistů zmínila, že se nyní více věnují oblasti pacientské podpory,“ říká produktový manažer IQVIA Ondřej Sýkora.

Dodává, že dopady pandemie akcelerovaly téma onkologické péče. To teď dle jeho slov silně rezonuje také mezi farmaceutickými společnostmi.

Onkologická péče šla loni kvůli covidu stranou

Z širšího mezinárodního průzkumu společnosti IQVIA plyne, že po vypuknutí pandemie covidu-19 zhruba 44 % českých onkologických lékařů vyšetřilo v roce 2020 na týdenní bázi méně pacientů než před pandemií. Více než polovina oslovených lékařů uvedla zpoždění operačních výkonů a obecně nižší počet žádanek na vyšetření onkologickým specialistou.

Zdravotnictví čeká další zkouška. Bude to rakovina

Celá jedna třetina lékařů také zaznamenala zpoždění při zahájení léčby chemoterapií. Více než 40 % lékařů provedlo méně diagnostických výkonů. Zpoždění v diagnostice lékaři pozorovali hlavně v oblastech rakoviny tlustého střeva, konečníku, rakoviny prsu a prostaty.

Jako nejvýraznější faktor ovlivňující nižší počty úspěšných a včasných diagnóz rakoviny přes 80 procent lékařů uvádí oddálení a zpoždění preventivních vyšetření. Téměř polovina lékařů indikovala ztížené monitorování vedlejších účinků předepsané léčby. Lékaři potvrdili, že při konzultaci s pacienty věnovali čas covidu-19 i dalším tématům, které přímo nesouvisí se samotnou léčbou rakoviny.

Ve východní Evropě pacienti čekají na nové léky déle

Ze světového měřítka evropští pacienti představují přibližně 25 procent všech onkologických pacientů. Rakovinová onemocnění s 20% smrtností jsou přitom druhý nejčastější důvod úmrtí v Evropě. Již před vypuknutím pandemie pacienti v regionu východní Evropy čekali na nové inovativní léky v průměru třikrát déle než pacienti v západní Evropě.

Moderní léky jsou v ČR dostupné, ale stále ne dost

„Dopady pandemie budou mít dlouhodobý efekt na formování zdravotnického prostředí v celém regionu východní Evropy. Očekáváme, že důsledky pandemie zdravotnický sektor pocítí v průběhu celého desetiletí, nicméně rovněž předpokládáme pozitivní efekt akcelerace nových technologií a postupů,“ myslí si generální ředitel společnosti IQVIA pro Českou republiku a Slovensko Martin Šlégl.

Nárůst využívání nových technologií a nové formy pacientské podpory v onkologii ilustruje například nově spuštěná aplikace Masarykova onkologického ústavu „MOU MEDDI“. Ta umožňuje zcela novou formu komunikace mezi lékařem a pacientem včetně vydání receptu či konzultace na dálku.

Společnost IQVIA se dlouhodobě komplexně věnuje tématu onkologické léčby. V rámci rozšiřování portfolia služeb v onkologii letos zveřejní výsledky studie Oncology Dynamics v České republice a na Slovensku. Ta mapuje vývoj dynamiky onkologické léčby v čase.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here