Slovinsko varovalo před nebezpečnou praxí, kdy se lidé nechávají záměrně nakazit koronavirem, aby mohli posléze snáze cestovat. Vyléčení z covidu-19 se po určitou dobu považuje za ekvivalent imunity získané očkováním.

Ve Slovinsku včera skončil 11denní lockdown, který vláda vyhlásila ve snaze předejít nové vlně covidové pandemie. Opět se otevřely školy, obchody, kulturní instituce i lyžařská střediska. Zrušen byl po půlroce platnosti také velice nepopulární noční zákaz vycházení.

„Pozorujeme trend zvyšování počtu těch, kteří se chtějí co nejrychleji nakazit, aby získali potvrzení, které jim umožní snazší cestování a překračování hranic, což je nebezpečná praxe, kterou v žádném případě nemůžeme doporučit,” uvedla podle agentury Hina epidemioložka Mateja Logarová, která vede vládní expertní radu pro covid-19.

Slovinsko_a

Dodala, že kvůli tomu, jakož i kvůli několika případům podvádění při testech na koronavirus, vláda uvažuje o nových restrikcích, respektive změně pravidel pro cestování. Pro ty, kteří již onemocnění prodělali, by mohla přestat platit výjimka z povinnosti nechat se otestovat při přechodu státní hranice.

Dlouhodobé dopady nemoci nejsou známy

Na nebezpečí vyplývající z nákazy koronavirem upozornil také infektolog Tomaž Vovko z univerzitní nemocnice v Lublani.

„O této nemoci toho stále hodně nevíme. Je nepředvídatelná a může mít trvalé následky. Nevíme, jaké přesně dlouhodobé následky nemoc má především u mladých pacientů, u některých jsou však velice nepříjemné,” upozornil.

Uvedl také, že je nesrovnatelně bezpečnější zabránit nákaze a počkat na očkování, než onemocnět a počítat s tím, že organismus získá imunitu. Všichni, kteří se úmyslně nakazí kontaktem s druhými lidmi, riskují těžší průběh nemoci, dodal. To potvrzuje i lékař a dnes již bývalý politický náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý.

„Přestože ucelená data chybí, z dosavadních informací a zkušeností prakticky všech lékařů, kteří se na léčbě pacientů s covid-19 podílejí, je zřejmé, že zotavení z onemocnění covid-19 může být prolongované a komplikované. Jaký to bude problém v budoucnu? Neumím to kvantifikovat, ale podle mého názoru jistě větší než malý,” uvedl v nedávném rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz.

Slovinsko bude mít zelený pas

Slovinsku s více než dvěma miliony obyvateli se podařilo díky uzávěře zastavit exponenciální růst počtu nakažených za poslední týdny. Země patří mezi 13 zemí Evropské unie, které se dohodly na podmínkách získání takzvaného zeleného pasu. Ten má v době pandemie umožnit snazší pohyb turistů po Evropě. Z průkazu má být na první pohled jasné, zda je člověk očkovaný [první dávku dostalo v zemi 333 000 lidí, druhou pak 122 000 osob, pozn. red.], vyléčený z covidu-19 nebo negativně testovaný na koronavirus.

Digitální zelený pas poslouží jako očkovací doklad v EU

O covidovém pasu se jedná i v Česku. Včera [12.4.] odvolaný tuzemský ministr zahraničí Tomáš Petříček [ČSSD] uvedl, že vyřízení covidového pasu patří mezi hlavní aktuální úkoly pro jeho nástupce. Řízením ministerstva pověřil prezident Miloš Zeman předsedu ČSSD Jana Hamáčka [ČSSD]. Ten včera uvedl, že rád pojede do Moskvy vyjednávat o nákupu vakcíny Sputnik V, o covidovém pasu se však nezmínil.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here