Zahřívací přikrývky v nemocnicích už bývají standard

0
2179
zahrivaci_prikryvka
Ilustrační foto: Pixabay.com

Udržet pacienty před, při i po operaci v teple pomáhají lékařům speciální zahřívací přikrývky, zvané blankety. Zahřívací přikrývky fungují v podstatě jako obrácený vysavač. To znamená, že do přikrývky foukají teplý vzduch.

K nemocnicím, které začaly na svých odděleních a operačních sálech používat jednorázové zahřívací přikrývky, patří Nemocnice Šumperk.

„Jde o speciální jednorázové přikrývky, do kterých neustále proudí teplý vzduch. Přikrývky se tím vytvarují okolo těla a udržují tak pacienty v teple,“ popisují novinku, která má zlepšit komfort pacientů a přispět i k jejich úzdravě, zástupci Nemocnice Šumperk.

Nemocnice na odděleních a operačních sálech používá několik typů takových přikrývek. Jejich volba přitom závisí na druhu operace, jak vysvětluje biomedicínský inženýr Nemocnice Šumperk Matěj Šťastný.

Při operaci na horní polovině těla je pacientovi zahřívána spodní část těla. Konkrétně jeho nohy a to tak, aby neměl operatér omezen operační prostor. A při operaci na dolních končetinách se naopak udržuje v teple trup pacienta,“ popisuje způsob jejich použití.

Zahřívací přikrývky fungují jako obrácený vysavač

Celotělové přikrývky neboli blankety, jak se zahřívacím přikrývkám také někdy říká, nemocnice používá například i při hypotermických stavech. K nim dochází nejčastěji právě nyní v zimních měsících u lidí bez domova. Takové přikrývky podle něj vypadají jako kombinéza, do které je pacient oblečen a teplý vzduch mu pak proudí okolo celého těla.

Další nespornou výhodou je, že jsou přikrývky jednorázové. Tím odpadá riziko přenosu infekčních nemocí a případný proces jejich zdlouhavé dezinfekce,“ dodává Šťastný.

teploSamotné fungování zahřívacích přikrývek [obr. vpravo, zdroj: Nemocnice Šumperk] pak popisuje jako jeden ucelený systém, který se skládá ze tří částí. První z nich je ohřívací jednotka, kterou si lze představit jako obrácený vysavač, který vhání teplý vzduch do tlusté hadice. Hadice je napojena na jednorázovou přikrývku.

„Do ní pak proudí neustále teplý vzduch, čímž dojde k jejímu „nafouknutí“ a částečnému obepnutí pacienta a drobnými dírkami teplý vzduch volně uniká do místnosti,“ popisuje Šťastný a dodává, že právě tím je zajištěn dostatečný přenos tepla z přikrývky na tělo pacienta.

Poslední částí zahřívací přikrývky je speciální teploměr. Ten se nalepí na kůži pacienta, aby mohli zdravotníci s jistotou sledovat jeho tělesnou teplotu a udržovat ji v ideálním rozmezí.

Na sále bývá teplota kolem 20 stupňů Celsia

Používáním zahřívacích přikrývek, které by se měly postupně stávat součástí takzvaného teplotního managementu každé nemocnice, se pacienti vyhnou pocitu zimy a chladu v době před operací i během ní. Operační prostory i jejich předsálí, ve kterých pacienti obvykle čekají na plánovaný výkon, bývají kvůli udržení fyzické kondice zdravotníků klimatizovány. Teplota se v nich pohybuje v průměru kolem 20 stupňů Celsia.

Vytvořit a udržet tepelný komfort pro pacienta je velmi důležitý předpoklad úspěšné operace. Díky teplotnímu managementu můžeme udržet tělesnou teplotu pacientů při předoperační přípravě na předsálí operačního sálu, během operace a v neposlední řadě ho udržujeme v teple i v pooperační fázi,“ vysvětluje primář ortopedického oddělení Nemocnice Šumperk Ján Debre.

K dalším výhodám takových přikrývek podle něj patří to, že pomáhají k celkové stabilizaci životních funkcí a mají pozitivní dopady na správnou distribuci kyslíku do tkání organismu. A velmi pozitivně dle něj ovlivňují také řídící nervový systém a přispívají k rychlejšímu hojení po operačních zákrocích. Pacienti se díky nim vyhnou i případnému pocitu zimy a chladu, který po operacích často prožívají. Což se pak projevuje nepříjemným třesem pacienta v důsledku vyšší spotřeby kyslíku.

„A novinka může významně pomoci také při resuscitaci podchlazeného pacienta. Aktivním ohřevem a udržením normální teploty mu můžeme zachránit i život,“ dodává primář Debre.

Připomíná, že v nemocnicích se pro udržení pacientů v teple již běžně používají elektricky vyhřívané podložky. Ty se však pokládají pouze pod pacienta, a tak mu nezajistí tak dobrý přenos tepla jako popisované zahřívací přikrývky.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here