Prezident Zeman přestal kouřit a chce změnu ústavy

9
31523
Zeman
Prezident Miloš Zeman v Partii Terezie Tománkové [3. 7. 2022] / Foto: CNN Prima NEWS

Prezident Miloš Zeman se v dnešním [3.7.] pořadu televize CNN Prima News Partie vyjádřil pro změnu ústavy ve věci článku 66. Taktéž uvedl, že přestal kouřit a lékaři mu zakázali alkohol a lety letadly. 

V tématu jeho zdravotního stavu se ale nejvíce věnoval období na konci loňského roku, kdy ho lékaři hospitalizovali pro metabolický rozvrat. Někteří politici v té době uváděli možnost aktivace článku 66 Ústavy České republiky. Článek 66 v českém ústavním rámci udává, jak má Senát a Poslanecká sněmovna postupovat v případě, že úřadující prezident není z vážných zdravotních důvodů schopen nadále zastávat úřad.

Dle prezidenta Zemana chtěli článek 66 někteří ze senátorů ale zneužít, aby se ho zbavili jako politického oponenta. Konkrétně jmenoval předsedu Senátu Miloše Vystrčila [ODS] a někdejšího kandidáta na prezidenta a nezávislého senátora Pavla Fischera [BEZPP].

„Nemá-li se toto stát dalšímu prezidentovi, přijměme patřičné úpravy ústavy, aby se to nemohlo opakovat,“ uvedl Zeman.

Dodal, že právě změna ústavy by zabránila, aby politici, jako jím zmínění senátoři, nemohli pojmout, jak řekl, zrůdnou myšlenku, že se zbaví prezidenta právě na základě článku 66.

Článek 66 dle Zemana vznikl kvůli L. Svobodovi

Prezident Zeman upřesnil, že klauzuli v duchu článku 66 dali do ústavy komunisté v době prezidentství [1968–1975] Ludvíka Svobody. A to proto, že ten byl vážně nemocný několik let, ale „díky své rodině odmítal odstoupit”, jak řekl Zeman.

„Hospitalizovali mě jen na několik málo týdnů. […] A už během nich jsem v nemocnici přijímal první návštěvy. I jsem vyhlásil termín první schůze Poslanecké sněmovny po volbách,“ upřesnil prezident Zeman.

Skutečností je, že druhé funkční období Ludvíka Svobody skončilo de facto ze zdravotních důvodů předčasně v roce 1975. A to právě na základě pro tento účel přijatého ústavního zákona č. 50/1975 Sb.

Podle Zemana by proto článku 66 dnes prospěla například změna, že by prezidenta obě komory parlamentu zbavily práv k výkonu jeho funkcí jen, bude-li dlouhodobě nemocný.

„Já měl problémy s metabolismem. A to není rakovina…,“ dodal Zeman.

Změna ústavního článku 66 by dle něj zabránila lidem, kteří na sebe chtějí poutat pozornost, odstavit prezidenta od výkonu jeho povinností.

Prezident dal podnět na možný trestný čin sabotáže

Že svá slova myslí prezident Zeman vážné, dokládá skutečnost, že 29.6. předal ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi [ODS] podnět k prověření, zda v době jeho onemocnění nedošlo k trestnému činu sabotáže. V něm uvedl, že jakožto přímo volená hlava státu čelil pokusu o zbavení svých pravomocí právě ze strany jím zmíněných senátorů. Ministr Blažek jeho podnět již předal nejvyššímu státnímu zástupci.

„Ten termín sabotáž je terminus technicus, ale všichni právníci říkali, že je v pořádku. A bavme se o podstatě,“ uvedl na Primě Miloš Zeman.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil [ODS] označil pro ČTK prezidentův podnět “skoro za hloupost”, neboť směřuje k něčemu, co se nestalo. Upřesnil, že “žádný pokus, aby byl někdo zbaven funkce, nenastal”.

Senátoři dle něj naopak postupovali podle ústavy, když si žádali informace o zdravotním stavu hlavy státu. Zvlášť, když ta podle lékařů v určité fázi hospitalizace nebyla s to vykonávat žádné pracovní povinnosti. Ve spolupráci s poslanci pouze informovali o prezidentově stavu veřejnost. A to i kvůli tomu, že komunikace Zemanova týmu ve věci jeho zdraví selhávala. A ano, zvažovali i možnost, že by po dobu Zemanovy neschopnosti převedli jeho pravomoci na další ústavní činitele v souladu s ústavou.

Upřesněme, že Zemana loni 10. října, den po sněmovních volbách, převezli na kliniku intenzivní medicíny pražské Ústřední vojenské nemocnice [ÚVN]. Podle zprávy lékařů, kterou od ÚVN později obdržel a zveřejnil Vystrčil, Zeman nebyl v té době skutečně schopen vykonávat pracovní povinnosti. Dlouhodobá prognóza jeho zdravotního stavu byla navíc krajně nejistá, konstatovali tehdy lékaři.

Trénuji v parku Lánského zámku

Prezident Miloš Zeman se v pořadu Partie vyslovil i ke svému zdravotnímu stavu. Uvedl, že mu lékaři zakázali alkohol a létání letadly. A uvedl, že přestal kouřit.

„Kdybych si rozhalil košili a stáhnul nátělník, tak na mém bříšku uvidíte takzvanou žaludeční sondu. Touto soustavou dostávám do těla umělou výživu. Pevně doufám, že mi ji vyndají na konci roku,“ řekl Zeman.

Nižší platba za státní pojištěnce je dle Zemana tupý škrt

Dodal, že takzvaný PEG dostal, protože mu nechutnalo jíst a hubnul. PEG – perkutánní endoskopická gastrostomie je endoskopicky založený umělý vstup do žaludku pro podání výživy. Jedná se o tenkou sondu, jejíž jeden otvor ústí na kůži břicha a druhý v žaludku. Samotné zavedení plastové sondy přes kůži se provádí po místním znecitlivění.

Prezident Zeman upřesnil, že až na tento PEG je zdravý: Profesor Miroslav Zavoral uvedl, že z 50 [zdravotních] indikátorů jich mám 48 dokonalých a dva jsou špatné. To proto, že mám vysokou hladinu cukru v krvi.“

Zájemci o péči o prezidenta Zemana mají čas do 7.4.

Dodal, že jeho zdravotní stav odpovídá jeho věku 77 let. A přidal, že například Karel Schwarzenberg je už dnes také na invalidním vozíku a Václav Klaus chodí o hůlce.

„Takže my tři starci jsme na tom už velice podobně,“ upřesnil.

Zároveň uvedl, že pravidelně trénuje chůzi v parku lánského zámku. Z jedné strany ho dle jeho slov podpírá bodyguard, z druhé strany má hůl. Přičemž on, jak řekl, doufá, že neupadne. I přesto ale vyjádřil naději, že dříve či později by mohl začít chodit sám o holi.

–DNA–

9 KOMENTÁŘE

  1. Ohánět se podobným zdravotním stavem Klause či Schwarzenberga je nesmysl.

    Prezident musí být neustále schopen vykonávat svou funkci. A když není, musí mít vždy dostupného náhradníka či zástupce. Nelze čekat měsíce na to, než se uzdraví.

    Krom toho podle všeho nešlo jen o metabolické problémy. Nejspíš jde i o hluboké narušení psychiky. Viz alkoholická demence a jaterní encefalopatie.

    Z tohoto hlediska je úplně nepodstatné, jestli Zeman přestal kouřit…

  2. Ova.., je nám úplně jedno co trénuješ v Lánech. Třeba skok do …. Máš to za pár, tak neotravuj svými názory, nikoho nezajímají…..

  3. Z padesáti zdravotních indikátorů jen dva špatné.
    Prochlastaná játra a sežrané mozkové buňky. Cukrovku vyléčil jednou, v sobotu odpoledne.

  4. Pan prezident je dnes již jen smutná a bohužel i trapná postava . Vždy se najde někdo, kdo je na tom zdravotně v jeho věku ještě hůř než on. Měl by se však srovnávat s těmi, kteří jsou na tom zdravotně daleko lépe než on. Kdyby na tom byl zdravotně tak dobře jak říká, tak když se probral z “kómatu” měl říci:
    ” Milý národe, jsem nemocný a unavený . Vzhledem k tomu, že se mi však zemřít ještě nechce , tak odcházím na zasloužený odpočinek. Mějte se tu krásně, dělejte co umíte, případně i to co neumíte, ale beze mne. Čest práci a nazdar” .
    Zachoval by si tím v očích mnoha lidí , včetně mých, ještě zbytek důstojnosti a byl by za frajera. O jeho “moudra” již stejně nikdo nestojí , ale bohužel má i jistou míru vlivu a může prostřednictvím svých poradců nadělat ještě mnoho škody jak v myslích lidí, tak v politice i ekonomice. Je to smutné, ale je to tak. Bůh nás opatruj. Kdo také jiný, že.

  5. Proč je posudek zdravotní způsobilosti k práci povinen pro všechny jen ne pro prezidenta?
    Po každé dlouhé nemoci musí být obnoven.
    Proč ta výjimka?

  6. Žádné prezidentské funkce nevykonává, stále má jen pyžámkové dny. Tak ať vyčichne a neprudí. Je trapnej.

  7. Pokud někdo něco sabotoval, tak to byli právě lidé z jeho okolí. Týdny nikdo nevěděl co je s “hlavou” státu. Debata o aktivaci článku 66 vzešlo právě z této nejistoty. Takže ať si udělá napřed pořádek doma a pak teprve obviňuje.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here