Palička končí jako ředitel FN Hradec Králové

0
1264
Vladimir_Palicka
Ministr Válek předává Vladimíru Paličkovi čestné uznání ministra zdravotnictví jako ocenění jeho mnohaleté a úspěšné práce ve zdravotnictví. / Foto: MZ ČR.

Ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové Vladimír Palička dnes [18.7.] požádal ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] o uvolnění z funkce. Ministr jeho žádost přijal. Nemocnici Palička povede do výběru svého nástupce.

O uvolnění z funkce požádal šestasedmdesátiletý Palička ministra zdravotnictví při jeho dnešní návštěvě Fakultní nemocnice Hradec Králové [FN HK].

„Pana ministra jsem požádal o uvolnění z funkce ředitele fakultní nemocnice. Což je věc, kterou jsem měl dlouho v hlavě a nechtěl jsem odcházet v době vrcholící pandemické situace. Teď je ta doba, kdy je to vhodné,” řekl na tiskové konferenci Vladimír Palička.

Své rozhodnutí dále dovysvětlil i dobou svého působení ve zdravotnictví: „Jako lékař pracuji 52 let. Myslím, že je to doba, kdy člověk může uvažovat o tom, že by trochu zvolnil. Nemocnici prospěje, když dostane mladší nové vedení. Žádné jiné důvody nemám než to, že po šesti letech ve funkci je čas, aby člověk zvažoval, jestli má pokračovat, nebo jestli se může věnovat rodině a zálibám.”

Žádného svého nástupce ministrovi nedoporučil. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek uvedl, že ředitele hradecké fakultní nemocnice neodvolává.

„Kdybych chtěl ředitele odvolat, tak ho odvolám. Tady dochází k výměně, která se čekala, o které jsme se bavili delší dobu. S panem ředitelem jsme se domluvili, že přes srpen bude výběrové řízení,” vysvětlil veřejnosti ministr.

Do září tak FN Hradec Králové povede Vladimír Palička. Pak dojde k předání nemocnice ve výběrovém řízení zvolené osobě. Konkurz má úřad vypsat v nejbližších dnech.

Vladimír Palička do penze ještě neodchází

Při dnešní návštěvě nemocnice ministr Válek Paličkovi předal čestné uznání ministra zdravotnictví jako ocenění jeho mnohaleté a úspěšné práce ve zdravotnictví.

„Profesor Palička je velkým odborníkem a velmi dobrým ředitelem Fakultní nemocnice Hradec Králové. Děkuji mu za jeho dlouholetou službu, po níž odevzdává nemocnici v lepším stavu, než ve kterém se jejího vedení ujímal,“ řekl při předávání ocenění ministr.

Obdobný dojem o stavu hospodaření za dobu svého působení vyjádřil i samotný Vladimír Palička. Což doložil na aktuálních číslech, která jsou více než pozitivní, nikoli však příliš obvyklá v případě výsledků hospodaření tuzemských fakultních nemocnic.

„Troufnu si říci nahlas, že nemocnici předávám ve velmi dobrém stavu. Nyní hospodaříme s rozpočtem 9,8 miliardy korun. Je to obrovský podnik s více než 5 000 zaměstnanci. Nemocnice je ve velmi dobré kondici,” řekl Palička.

Kraje i nemocnice volají po nové úhradové vyhlášce

Královéhradecká fakultní nemocnice patří dlouhodobě k finančně nejzdravějším fakultním nemocnicím v zemi [celkem jich je 11, pozn. red.]. Za což v roce 2019 získala i ocenění v celostátním projektu organizovaném společností Health Care Institut.

„Za posledních 30 let naše nemocnice nikdy nebyla v negativním hospodářském výsledku,“ komentoval tehdy výsledek Vladimír Palička.

Odcházející ředitel Palička chce nadále pracovat v královéhradecké fakultní nemocnici. Tu v roce 2016 převzal po odvolaném a mediálně známém Romanu Prymulovi. Toho z funkce s okamžitou platností odvolal kvůli střetu zájmu tehdejší ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček [ČSSD].

Královéhradecká fakultní nemocnice patří k největším zdravotnickým zařízením ve východních Čechách. Pracuje v ní přes pět tisíc zaměstnanců na více než 40 pracovištích. Ročně nemocnice hospitalizuje přes 40 000 pacientů, v posledních letech zhruba 27 tisíc z nich v nemocnici podstoupí operativní výkon. Fakultní nemocnice v Hradci Králové provozuje bezmála 1 400 lůžek.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here