V Británii se do stávky zapojilo 100 tisíc zdravotních sester

0
518
zdravotnich
Solidaritu stávkujícím zdravotním sestrám v Británii vyjádřily i jejich kolegyně z minnesotské asociace zdravotních sester v USA. / Foto: Minnesota Nurses Association

Na nezvýšení platů o požadovaných 19 procent zareagovaly zdravotní sestry v Británii stávkou. Do ní se zapojilo přes 100 tisíc sester ze 76 nemocnic a středisek. Zrušit se muselo až 70 tisíc návštěv u lékaře a zdravotních zákroků.

Na nesplněné požadavky zdravotníků ohledně zvýšení platů reagují britské odborové organizace zdravotních sester ohlášenými stávkami. První z nich začala dnes [15.12.] v 8:00 místního času [9:00 SEČ] a trvat má do 20:00 místního času [21:00 SEČ]. Další celodenní stávku chtějí odboráři uspořádat příští týden v úterý 20. prosince.

„Je to vskutku tragický den. Tragický den pro zdravotní péči, tragický den pro pacienty a tragický den pro lidi v této společnosti i pro naše státní zdravotnictví,” řekla televizi BBC šéfka odborového svazu zdravotnického personálu Royal College of Nursing [RCN] Pat Cullenová.

Dodala, že další chystané protesty RCN odvolá jen v případě, že vláda růst platů se zdravotníky vážně projedná. Do protestu se sester se přitom zapojil i zdravotnický personál, který neposkytuje bezodkladnou péči. To znamená, že pohotovosti, chemoterapie nebo jednotky intenzivní péče v Británii fungují v běžném režimu. Stávky se neúčastní pouze sestry ve Skotsku, ty přistoupily na nabídky vlády.

Platy zdravotních sester rostou, ale ne o 19 procent

Zdravotní sestry požadují zvýšení platů o 19 procent. Jejich odborová organizace tvrdí, že zvýšení pod úrovní inflace znamená zhoršení kvality péče. V takovém případě je totiž obtížné zajistit personál, který bude ochoten za takových podmínek pracovat, uvádí RCN. Svaz rovněž poznamenal, že za posledních deset let se příjmy sester a dalších zdravotníků při započtení inflace reálně jenom snižují.

Brexit britskému zdravotnictví neprospěl, chybí mu cizinci

Nástupní plat zdravotní sestry v Anglii mírně přesahuje 27 000 liber [cca 762 000 Kč] za rok. Jde o spodní hranici páté platové třídy, kterou se řídí tamní státní zdravotnictví. Asistenti, zřízenci a uklízečky mají plat nižší. Personál má v rámci pracovního zařazení nárok na platový postup. Plat zdravotní sestry se čtyřletou praxí se blíží částce 33 000 liber [cca 931 000 Kč] za rok. To je zároveň horní hranice páté platové třídy.

Specializované sestry, které mají vyšší kvalifikaci, aby mohly pečovat třeba o pacienty s rakovinou či cukrovkou, si mohou ročně vydělat až 47 000 liber [cca 1,3 milionu Kč]. Nejkvalifikovanější zdravotní sestra, která je oprávněna poskytovat i konzultace, dosáhne na roční plat 55 000 liber [cca 1,6 milionu Kč]. Ve vedoucí pozici si zdravotní sestra v Británii vydělá až 100 000 liber [cca 2,8 milionu Kč] ročně.

Svaz RCN žádal, aby se zdravotníkům zvýšily platy v průměru o pět procent nad inflaci, naznačil ale, že by přijal i nižší nabídku. Vláda však trvá na tom, že stát si požadované zvýšení platů nemůže dovolit. Rozhovory mezi odbory a vládou v pondělí [12.12.] skončily neúspěchem. Premiér Rishi Sunak ve středu řekl, že vláda neustále jedná se všemi odborovými organizacemi, které jsou zapojeny do sporů o navýšení platů.

V Británii stávkují i další státem placené profese

Ministerstvo zdravotnictví argumentuje, že vláda plně akceptovala doporučení nezávislé komise pro revizi platů, která působí v rámci britského státního zdravotnictví [NHS]. To podle ministerských úředníků znamená, že nově kvalifikovaným sestrám se plat zvýšil o 5,5 procenta. Zdravotnicím s nejnižším ohodnocením, jako jsou zřízenci a uklízečky, platy rostly až o 9,3 procenta.

Do stávky se podle britských médií zapojilo kolem 100 tisíc zdravotních sester a souvisejícího personálu ze 76 nemocnic a zdravotních středisek po celé Británii. Kvůli ní došlo ke zrušení zhruba 70 tisíc návštěv u lékaře, včetně naplánovaných zákroků. Část zdravotnických zařízení dnes ambulance uzavřela a mnohde upravila i plánovanou operativu.

Na cestě pomoci s Florence Nightingale

Británie čelí od podzimu vlně stávek také v dalších odvětvích. Za vyšší příjmy a zlepšení pracovních podmínek stávkují například zaměstnanci železnic, britské pošty nebo letišť. Míra inflace v Británii v říjnu přesáhla jedenáct procent a byla nejvyšší od roku 1981. Nabídky na zvýšení platů o čtyři až pět procent mezi zaměstnanci proto často vedou k nespokojenosti a mezi odborovými svazy a zaměstnavateli ke sporům.

–ČTK/RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here