Spolek Amelie, který se specializuje na pomoc onkologickým pacientům, zrealizoval dotazníkové šetření mezi onkologicky nemocnými v ČR o kvalitě jejich spánku. Z výzkumů v zahraničí totiž vyplývá, že problémy se spánkem zažívá více než polovina lidí, kteří mají či měli rakovinu. Totéž platí i pro Českou republiku.

Ačkoliv většina tuzemských pacientů před zjištěním onkologické diagnózy neměla se spánkem žádné obtíže [téměř tři čtvrtiny], po vyslechnutí diagnózy se tento poměr obrátil. U 70 procent onkologických pacientů došlo ke zhoršení spánku. Probouzeli se uprostřed noci a nemohli usnout, pociťovali únavu po probuzení, nebo se budili příliš brzy. U čtvrtiny se spánek nezměnil a jen u šesti procent se zlepšil.

Spánek je důležitý pro zdravou činnost mozku

Většina pacientů v průzkumu uvedla, že během posledního měsíce zaznamenala problémy se spánkem třikrát, nebo vícekrát za týden, což si již zaslouží pomoc od odborníka. Přitom polovina dotazovaných o obtížích se spánkem se svým lékařem vůbec nemluví a většina onkologů se na spánek zřejmě ani neptá. Potíže s ním mají nejčastěji pacienti, kteří procházejí aktivní léčbou, anebo obtížemi se spánkem trpěli již před diagnózou.

Průzkum dále ukazuje, že problémy se spaním mohou souviset s věkem pacienta. Kulminují totiž ve věku 50-59 let, poté se jejich frekvence výrazně snižuje. Důležitá je i doba od sdělení diagnózy. Pacienti, kteří se svou diagnózu dozvěděli před více než šesti lety, častěji tvrdí, že se jejich spánek nezměnil. Bez významu není ani rodinná situace v době sdělení onkologické diagnózy. Horší spánek deklarují pacienti žijící s nezletilým dítětem či dětmi.

Jak řešit problémy se spánkem

Podle ředitelky Amelie Míši Čadkové Svejkovské v momentě problémů se spánkem u onkologických pacientů platí to, co platí pro všechny.

„Nejprve zkontrolujte prostředí, kde spíte. Není tam hluk, teplo, zvíře nebo člověk, který vás ruší, nemáte nepohodlnou postel nebo ložní prádlo? Proveďte potřebné úpravy a uvidíte,“ vysvětluje.

Podstatná je podle ní i spánková hygiena: „Spíte přes den, pracujete dlouho do noci, máte ve zvyku si dát nápoj s kofeinem nebo těžké jídlo před spaním, málo se hýbete, máte starosti? Díváte se do zářících obrazovek telefonu, televize či počítače nedlouho před spaním nebo dokonce i z postele? Vytvořte si pro spánek ve svém životě optimální prostor!“

Za poruchy spánku může i modré světlo z telefonů

Co pomáhá lepšímu spánku

Míša Čadková Svejkovská doporučuje: „Dobře jezte, hýbejte se přiměřeně svému věku a stavu. Odložte před spaním vše stranou a připravte se na spánek. Dejte si bylinkový čaj, sedněte si a nezabývejte se rozptylujícími aktivitami. Choďte spát ve stejnou dobu a postel využívejte jen pro spánek nebo sex. Pokud se v noci probudíte a nemůžete usnout, vstaňte a věnujte se nějaké jednoduché aktivitě a až se budete cítit unavení, znovu zalehněte.“

Amelie zkoumá nespavost u onkologických pacientů

Dodává, že pokud nic nepomáhá, je třeba se poradit s odborníkem a nezůstávat na nespavost sami. Nespavost je totiž často součástí některých onemocnění, a proto by bylo dobré zjistit, zda je v tomto ohledu vše v pořádku.

„Pokud jste v dlouhodobém stresu a něco vás trápí, můžete zkusit nácvik relaxace nebo psychoterapii. Krátkodobá nespavost se může překonat i díky lékům na spaní. U dlouhodobé nespavosti však mohou vedlejší účinky léků převažovat nad pozitivy jejich užívání. Proto je dobré zvážit i jiné přístupy a větší změny v životě,“ uzavírá.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here