FN Plzeň dala 58 milionů do bezpečnostního systému

0
1239
Plzen
Foto: FN Plzeň

58 milionů korun investovala Fakultní nemocnice Plzeň [FN Plzeň] do nového bezpečnostního systému. Instalovala i 400 bezpečnostních kamer. Z nich 220 vybavila analytickým softwarem s inteligentními funkcemi.

FN Plzeň to uvedla ve své tiskové zprávě. Chytré technologie kamer umí například vyhledat člověka podle barvy oblečení nebo jiného konkrétního popisu. Podle technicko-provozního náměstka nemocnice Milana Topinky nyní není problém najít třeba ztracené dítě.

„Díky novému systému máme v případě potřeby dokonalý přehled o každém člověku, který vstoupí do nemocnice. Můžeme trasovat pacienty, kteří kliniku neoprávněně opustí, a umíme včas zachytit bezpečnostní rizika, například detekovat podezřelé chování nebo dlouho odložený předmět,“ uvedl Topinka.

Střelba ve FN Ostrava byla rozšířenou sebevraždou

Dodal, že kamery nemocnice instalovala v obou svých areálech na Borech a ve FN Lochotín. Upřesnil, že obsluha bezpečnostního velínu, kam jsou napojeny zabezpečovací a tísňové systémy, nepřetržitě monitoruje dění v nemocnici.

Systém FN Plzeň monitoruje 16 000 místností

Spolu s bezpečnostní službou nový systém monitoruje kolem 16 000 místností v nemocnici. Bezpečnostní velín může také ve spolupráci s oddělením bezpečnosti na dálku uzavřít celou budovu nebo jednotlivá pracoviště. To umožňují automatické dveře, které nemocnice stále doplňuje. Nyní jich má 390.

A přesně jsou definované i přístupy všech zaměstnanců. Na jednotlivá pracoviště mohou podle Topinky vstoupit pouze pracovníci, kteří mají vstup povolen na zaměstnanecké kartě. Okruh lidí s právem vstupu do prostor nemocnice je tak nyní řízený.

Dotace na zabezpečení IT nemocnicím nabídne IROP

Oddělení bezpečnosti spolupracuje se státní a městskou policií. Strážníci do zařízení docházejí pravidelně i se služebním psem. To pomohlo v nemocnici řešit třeba problém s bezdomovci, kteří dříve hledali útočiště v lochotínském areálu. Na obzvlášť frekventovaných místech, například na urgentním příjmu a u akutní psychiatrické ambulance, se ostraha pohybuje trvale.

Praxe ukazuje na nutnost zabezpečení nemocnic

Investice do moderních technologií, které zvýšily a zvyšují bezpečnost v obou areálech, patří podle ředitele nemocnice Václava Šimánka k zásadním položkám rozpočtu. Na druhé straně jsou dle jeho slov i nutností.

„Je třeba chránit naše pacienty a zaměstnance, jejich majetek a vybavení i zařízení nemocnice. Je zcela zřejmé, že modernizace bezpečnostních systémů eliminuje nežádoucí události, takže skutečně mohu říct, že je FN Plzeň bezpečným místem,“ uvedl.

Lékařská fakulta v Plzni otevře příští rok nový kampus

Loni FN Plzeň hospitalizovala 60 000 pacientů a její zdravotníci provedli více než milion ambulantních vyšetření. Ve všední den projde plzeňskou fakultní nemocnicí kolem 3 000 ambulantních pacientů.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here