Zubaři kvůli penězům lidem trhali zdravé zuby

0
2948
zuby
Ilustrační foto: Pixabay.com

Soud v Marseille tento týden odsoudil na osm a pět let vězení dva francouzské zubaře za to, že pacientům trhali zdravé zuby. Lidem slibovali úsměv hvězd, zuby jim ale trhali, aby vydělali víc peněz, než když by se živili poctivě.

Informovala o tom agentura AFP. Podle ní při příchodu do budovy soudu na obžalované lékaře mnoho lidí křičelo. V soudní síni po vynesení rozsudku začali mnozí tleskat. Podle verdiktu soudu – otec a syn – svým přístupem zmrzačili stovky lidí a taktéž se neoprávněně obohacovali na úkor veřejného zdravotního pojištění.

Podle odhadu zdravotní pojišťovny odsouzený Lionel Guedj udělal lidem asi 28krát více zubních protéz, než je průměr u francouzského zubaře. V roce 2010 se tak stal vůbec nejvíce vydělávajícím zubařem v zemi. Jezdil ve ferrari a jeho měsíční příjem se pohyboval od 65 000 do 80 000 eur [cca 1,6 mil. Kč až 2 mil Kč]. Jeho ordinace denně obsloužila až 70 pacientů. Zdravé zuby v ní lidem podvodní zubaři trhali denně.

Zubaři lidem vytrhli 3 900 zdravých zubů

Nyní dvaačtyřicetiletý Lionel Guedj a jeho otec Carnot Guedj [71] provozovali společně praxi v Marseille od roku 2005 do roku 2012, kdy byli obviněni a zbaveni licence. Podle obžaloby Lionel Guedj vytrhl 3 900 zdravých zubů, bez diagnostického zdůvodnění celkem 327 pacientům. A to jen proto, aby jim místo nich mohl nasadit můstky, za něž inkasoval velmi dobré peníze.

„Přišla jsem o polovinu zubů v době, kdy mi bylo 45 let. A teď v 55 letech už mám jen samé zubní náhrady,” citovala AFP ženu, která chtěla zůstat v anonymitě.

Podle agentury soud poslal muže okamžitě do vězení bez ohledu na to, zda se odvolají, či nikoli. A to přesto, že ti se před soudem hájili, jak jen uměli.

„Nikdy jsem neměl v úmyslu nikomu ublížit ani mu způsobit bolest,” řekl před soudem Lionel Guedj.

Předsedkyně soudu Celine Balleriniová ale uvedla, že odsouzení “systematicky ničili životy” pacientů, kteří už se “nebudou moci smát” a kteří trpěli “nesnesitelnou bolestí”.

Vysoké tresty zdůvodnila mimo jiné počtem obětí a dobou [šest let], po kterou odsouzení své činy prováděli.

Podvodů se lékaři dopouští i v Česku. A nejen se zuby

Obdobných podvodů se výjimečně dopouštějí i lékaři v Česku. Naposledy koncem loňského roku Olomoucký krajský soud vyslovil vinu v kauze rozsáhlých podvodů s recepty ve Valašském Meziříčí. V kauze čelil obžalobě praktický lékař Vladimír Líčeník a lékárník Luděk Konvička. S recepty muži podváděli podle obžaloby šest let. Škodu žalobce vyčíslil na 11,5 milionu korun. Kauzou se soud zabýval téměř pět let, vyslechl kvůli ní přes 600 svědků.

Lékař s lékárníkem podle soudu podváděli s recepty

Líčeník podle státního zástupce vystavoval svým jménem lékařské předpisy na pacienty, jejichž osobní údaje získal zejména ze své evidence. Činil tak bez jejich vědomí, uvedla obžaloba. Předpisy na léky a zdravotnický materiál předával provozovateli lékárny Konvičkovi, který je předkládal k úhradě zdravotním pojišťovnám. Pojišťovny podle žalobce poté uhradily léky a zdravotnický materiál na bankovní účet lékárníka. Léky a zdravotnický materiál nikdy pacientům předány nebyly, dodal žalobce. Oba muži vinu u soudu popřeli.

Lékařka vystavovala falešné recepty i potvrzení o covidu

Anebo jiný poměrně čerstvý případ. Letos v červenci pražští kriminalisté obvinili lékařku, která podle nich s pomocí čtyř spolupracovníků za úplatu předepisovala recepty na léky s opiáty. Dále vystavovala falešné výsledky testů na covid nebo lékařské posudky se smyšlenou diagnózou. O případu informoval mluvčí pražské policie Richard Hrdina.

Uvedl, že žena s uděleným oprávněním k poskytování zdravotnických služeb a s přístupem do elektronické databáze poskytla tento přístup společně s lékařskými razítky svým dvěma společníkům ve věku 33 a 53 let.

„Společně začali za úplatu předepisovat léky s obsahem psychotropních látek a recepty buďto prodávali, nebo si léčiva sami vyzvedávali po lékárnách po celé Praze, aby je mohli dále distribuovat,“ řekl Hrdina.

Lékařka měla za úplatu falšovat covid pozitivitu

V průběhu jednoho roku podle něj takto společně vystavili přes tisícovku receptů na bezmála dva tisíce balení léků.

„Jelikož obsah každého balení se pohyboval kolem sta tablet, celkově se takto dostali k více než 150 000 kusů léčiv,“ upřesnil mluvčí pražské policie.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here