Nemocnou slinivku nahradí i vlastní Langerhansovy ostrůvky

0
3390
ostruvky
Ilustrační foto: Pixabay.com

Funkci slinivky břišní dokáží lékaři u některých pacientů zčásti nahradit transplantací vlastních Langerhansových ostrůvků. Lékaři z IKEM výkon zajišťují i pro pacienty z jiných nemocnic. Upravené ostrůvky vyváží i za hranice.

Při autologní transplantaci Langerhansových ostrůvků lékaři pacientovi vrací zpět jeho vlastní ostrůvky z odebrané slinivky břišní. To proto, aby u něj zabránili rozvoji diabetu. Má to ale jednu zásadní podmínku. Pacient v době transplantace nesmí trpět diabetem.

„Autologní transplantace není vhodná pro všechny pacienty. Nabízíme ji lidem, kteří jsou bez diabetu a bude u nich nutné odstranit slinivku břišní třeba pro zánět nebo nádor,“ říká k autologní transplantaci slinivky břišní přednosta Kliniky diabetologie IKEM [Institut klinické a experimentální medicíny] doc. Peter Girman.

Langerhansovy ostrůvky získávají lékaři z pacientovy vlastní slinivky pomocí složitých laboratorních metod. Při nich se slinivka očistí a velmi laicky řečeno rozmixuje.

„Ze získané směsi tkáně se posléze centrifugou oddělí právě ostrůvky. Celý proces trvá čtyři až osm hodin a podílí se na něm tříčlenný tým,“ popisuje doc. Girman.

Takto oddělené Langerhansovy ostrůvky nemocnému lékaři podají infuzí přes jaterní žílu do jater. V nich se postupně usazují a nahrazují endokrinní funkci slinivky. Bez ní se totiž nedá žít. Tělu slinivka břišní zajišťuje kromě trávících šťáv také inzulin a glukagon. To jsou hormony udržující hladinu cukru v krvi.

Nemocnou slinivku nahradí Langerhansovy ostrůvky

Kvalitu života díky transplantaci Langerhansových ostrůvků pomohli lékaři z IKEM zachovat dnes dvaatřicetiletému Tomášovi s vrozenou vadou slinivky břišní. Nemoc u něj zvyšovala riziko rozvoje rakoviny slinivky břišní v pozdějším věku.

„Prakticky pořád jsem držel velmi přísnou dietu. Už jsem se bál cokoli sníst, abych zas neměl problémy. Bylo to velmi složité období, ataky jsem měl i 4x týdně,“ popisuje zdravotní potíže Tomáš.

Pacientů s diagnózou karcinom pankreatu stále přibývá

Lékaři mu proto doporučili odstranění orgánu. Prakticky by takový zákrok pro Tomáše značil doživotní závislost na inzulinu. Tomáš ale zvolil metodu transplantace Langerhansových ostrůvků, zákrok absolvoval před pěti lety. Lékaři k zajištění produkce hormonů použili jeho vlastní slinivku. Dnes nemá obtíže a neužívá ani žádné léky na potlačení imunity.

IKEM svoje dovednosti vyváží i za hranice

Aktuální novinkou je, že autologní transplantace Langerhansových ostrůvků IKEM zajišťuje pro pacienty z jiných nemocnic, aniž by museli pobývat přímo v pražském IKEMu. Postupně v programu navazuje spolupráci i s kolegy v zahraničí.

Zatím jsme ostrůvky zpracovali a transportovali do FN Brno a Univerzitní nemocnice v Martině. Teď jednáme o další transplantaci s rakouskými kolegy,“ říká doc. Girman.

Konkrétně na Slovensku podstoupil transplantaci Langerhansových ostrůvků 29letý pacient s opakovanými záněty slinivky břišní.

„Ako príčina týchto zápalov mu bola zistená vrodená chronická pankreatitída, pri ktorej hrozí riziko vzniku rakoviny pankreasu. Pankreas sa preto musel celý odstrániť, čo by však pacientovi spôsobilo ťažkú formu cukrovky,“ popsala stav pacienta Lenka Nosáková z ambulance pro onemocnění pankreatu a neuroendokrinních nádorů Interní kliniky gastroenterologické Univerzitní nemocnice Martin.

K darování orgánů je česká společnost velmi empatická

Vzhledem k nízkému věku pacienta se lékaři rozhodli pro transplantaci vlastních Langerhansových ostrůvků. Na Slovensku šlo vůbec o první operační výkon takového druhu. Přeshraniční spolupráce se musela pečlivě připravit a načasovat.

„V prvej fáze sme pacientovi v našej univerzitnej nemocnici odstránili v ranných hodinách podžalúdkovú žľazu, ktorá bola následne letecky prevezená do Prahy, kde prebehla druhá fáza, izolácia  Langerhansových ostrovčekov,“ uvedl přednosta Kliniky všeobecné, viscerální a transplantační chirurgie doc. Juraj Miklušica.

Specialisté v IKEM hned po doručení orgán zpracovali a potřebné buňky ještě týž den letecky odeslali k pacientovi na Slovensko. Tamní lékaři mu je následně infuzí podali do portální jaterní žíly.

Ostrůvky lékaři v IKEM transplantují sedmnáct let, od roku 2005. A jak říká vedoucí Laboratoře Langerhansových ostrůvků prof. František Saudek, na tyto transplantace se lékaři připravovali přes deset let.

„První jsme získávali ze slinivky od zemřelého dárce a samotná první transplantace proběhla velmi dobře,“ uzavírá prof. Saudek.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here