Na Kapverdských ostrovech řádí úplavice. Dovezli si ji i Češi

0
9443
Kapverdskych
Ilustrační foto: Pixabay.com

Návštěva Kapverdských ostrovů s sebou přináší vyšší riziko nákazy úplavicí. K letošnímu 16. únoru se potvrdilo přes 250 nákaz s vazbou na Kapverdy. Úplavici si dovezli i čeští turisté, kteří v poslední době ostrovy navštívili.

Šíření bacilární úplavice mezi turisty vracejících se z Kapverdských ostrovů [u pobřeží západní Afriky, pozn. red.] potvrdilo mezinárodní šetření Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí [ECDC]. Na šetření se podílel i český Státní zdravotní ústav [SZÚ], konkrétně Centrum epidemiologie a mikrobiologie. Nejvíce importovaných nákaz úřady potvrdily koncem loňského roku, nicméně nové případy zdravotní úřady hlásí už i v letošním roce.

„Ke dni 16. února 2023 bylo hlášeno celkem 258 případů, 221 potvrzených infekcí Shigella sonnei a 37 možných případů, s vazbou na Kapverdy v deseti zemích EU/EHP, Spojeném království a USA,“ informuje SZÚ.

Úplavici si přivezli i turisté z Česka

V Česku se potvrdily zatím čtyři případy nákazy úplavicí, které zřejmě souvisí s loňským pobytem na Kapverdách. Dvě nákazy jsou z října a dvě z listopadu 2022. Šlo o jeden případ ženy [ve věku 25–44 let], která pobývala v hotelu na ostrově Sal.

„Žena údajně jedla pouze v hotelu se službou all-inclusive, včetně konzumace ovoce, zeleniny a ledu v nápojích,” přibližuje SZÚ.

Druhým nakaženým byl muž ve věku 44–64 let, který pobýval v hotelu na Salu v polovině října. Samostatně dvě další nákazy připadají na matku [15–24 let] a dítě [5–14 let], kteří strávili dovolenou loni v listopadu 2022 rovněž v hotelu na ostrově Sal.

Aktuálně SZÚ hodnotí riziko infekce pro cestující z Česka na Kapverdské ostrovy jako mírné až střední, to v případě pobytu na ostrově Sal.

Romové v Předlicích v Ústí nad Labem mají úplavici

Nákazu úplavicí po pobytu na Kapverdských ostrovech potvrdily i další země. Konkrétně v Belgii [14], Dánsku [4], Finsku [9], Francii [31], Německu [5]. Dále v Nizozemsku [47], Norsku [1], Portugalsku [2], Švédsku [42], Spojeném království [95] a čtyři případy ve Spojených státech.

Laboratorní analýzy navíc ukázaly, že získané izoláty bakterie u většiny případů nesou geny, které jsou zodpovědné za rezistenci vůči některým antibiotikům [trimetoprim, streptomycin]. A dále geny související se zvýšenou odolností vůči peroxidu vodíku. A co hůře, některé ze zemí potvrdily dokonce multirezistentní izoláty.

„Znepokojivé zjištění je zvyšující se odolnost shigel vůči antibiotikům první a druhé linie, které se používají v rámci léčebných postupů,” potvrzuje SZÚ.

Superbakterie zabíjí rok od roku více lidí, varuje OSN

K přenosu infekce došlo podle úřadů zřejmě konzumací potravin, u nichž ke kontaminaci došlo při manipulaci nakaženými osobami. Vyloučený ale není ani přímý mezilidský přenos kontaktem a fekálně-orální cestou. Epidemiologické šetření na Kapverdách probíhá.

Většina z nakažených pobývala v regionu Santa Maria na jihu ostrova Sal. Nejnovější případy nákazy pocházejí ze Švédska z 19. ledna 2023. To znamená, že riziko nákazy u turistů pobývajících v oblasti Santa Maria na ostrově Sal nadále přetrvává.

Úplavice často přejde i bez léčby

Úplavice se projevuje křečovitými bolestmi břicha, vysokými teplotami, zimnicí a třesavkou. Typickým příznakem je příměs hlenu a krve ve stolici. Symptomy obvykle začínají jeden až dva dny po nákaze a trvají sedm dní. Většina lidí se z onemocnění uzdraví pomocí podpůrné terapie, aniž by potřebovali antibiotika. Ve vyšším riziku závažného průběhu nemoci jsou lidé s oslabeným imunitním systémem a malé děti. U nich pak lékař zvažuje podání antibiotik. Po prodělaném onemocnění získává pacient podle SZÚ jen minimální imunitu.

„Nejdůležitějším preventivním opatřením je dodržování základních hygienických pravidel a návyků,“ radí odborníci ze SZÚ.

  • Pečlivě si umývat ruce tekoucí vodou a mýdlem vždy při přípravě jídla, před jídlem, po použití toalety, po výměně plenky, úklidu aj.
  • Při koupání nepolykat vodu, zejména z rybníků, jezer, ale i bazénů.
  • Při cestování do zahraničí dodržovat návyky bezpečného stravování. Vyvarovat se konzumace jídla na ulici, pokud se hygienické podmínky v provozovně zdají být nedostačující. Nepít nápoje s příměsí a přídavkem ledu.
  • Chránit se při sexu. Při příznacích onemocnění abstinovat, po odeznění průjmů ještě jeden až dva týdny.

Nejčastěji se infekce přenáší kontaminovanými potravinami. Možný je i přímý přenos fekálně-orální cestou a pohlavním stykem. V rozvojových zemích a kolektivech s horší hygienou se úplavice častěji vyskytuje u dětí. Naopak v rozvinutých oblastech jde častěji o nákazu cestovatelů.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here