Omikron nebo delta? Každá z variant se léčí jinak

0
1828
omikron
Ilustrační foto: Pixabay.com

Příznaky omikronu se od delty téměř neliší. Potvrdí ho jen diskriminační PCR test. Avšak laboratoře neanalyzují všechny pozitivní vzorky. Otázka pak zní, jakou léčbu u pacienta zvolit, když monoklonální protilátky na omikron nezabírají.

Zkušenosti s léčbou covid pozitivních pacientů v riziku monoklonálními protilátkami a antivirotiky, u nás především léčivým přípravkem molnupiravir, popisuje praktický lékař pro dospělé a člen výboru Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP Cyril Mucha. Na přelomu roku léčil covid u manželského páru seniorů, kdy se nákaza potvrdila nejprve u manžela.

„Pán byl pozitivně testovaný, ale bez určení varianty. Takže jsem automaticky nasadil monoklonální protilátky. O dva dny později měla pozitivní test i jeho paní, tentokrát již s určenou variantou omikron,“ popisuje Cyril Mucha.

Omikron mění léčbu covidu-19 jako takového

Ženě proto nasadil antivirotikum molnupiravir ve formě tobolky. Shodou okolností se tak lékaři naskytla příležitost porovnat obě léčebné metody u dvou osob ve shodné době.

Podle Muchy lze předpokládat, že oba pacienti měli stejnou variantu viru, tedy omikron. A výsledek rozdílné léčby u manželského páru?

Tobolka na covid-19 do Česka dorazí v polovině prosince

Podle lékaře monoklonální protilátky zůstaly zcela bez efektu. Muž tak měl ve srovnání s jeho manželkou, která užívala molnupiravir, podstatně vážnější průběh onemocnění.

„Dopadlo to dobře, horečku jsem měla jen jeden den. Pak už jsem ani neležela, víceméně se to změnilo v rýmu, byla jsem zahleněná a jen jsem vykašlávala,“ popisuje nákazu koronavirem pacientka Zdena [88] s tím, že příznaky onemocnění zmizely zhruba po jednom týdnu.

Varianta viru je zásadní pro nastavení účinné léčby

Lékaři proto upozorňují, že znalost varianty především u rizikových pacientů je pro volbu včasné a účinné léčby naprosto klíčová. A s přesností ji určí pouze laboratorní PCR analýza. Podle příznaků onemocnění variantu covid-19 nerozezná ani zkušený lékař. Prvotní symptomy jsou totiž podobné jako u delta varianty či jakéhokoli respiračního onemocnění, jako je chřipka nebo nachlazení.

„Nepozná to ani pacient ani lékař. U omikronu navíc tak často nedochází ke ztrátě chuti a čichu a kvůli tomu je rozlišení ještě složitější. Proto je u nemocných důležité PCR testování, ideálně s diskriminačním PCR testem, který určí variantu koronaviru,“ upozorňuje předseda Společnosti infekčního lékařství ČLS JEP Pavel Dlouhý.

Remdesivir dostanou pacienti s covidem i ambulantně

Dodává, že ne všechny testy se u nás tímto způsobem provádějí. U některých pacientů proto lékař variantu koronaviru nezná. Což značí problém hlavně v těchto týdnech, kdy se na území Česka střetávají dvě varianty koronaviru. Na nastupující omikron, jak už bylo řečeno, totiž nezabírají dosud používané monoklonální protilátky.

„V tom případě může lékař předepsat antivirotikum molnupiravir, který se podává v tabletkách a pacient jej může užívat doma. Nově také pacientům můžeme podat remdesivir v infuzích, na které musí pacient přijít tři dny po sobě do nemocnice, což není úplně pohodlné,“ vysvětluje Dlouhý.

Omikron či delta v případě absence diskriminační PCR

Určitým řešením u nakažených pacientů s neurčenou variantou koronaviru je podle něj podání jak antivirotik, tak monoklonálních protilátek. Takový přístup k léčbě se týká hlavně covidových pacientů v riziku horšího průběhu nemoci. Protože, jak potvrzuje Pavel Dlouhý, většina z nakažených zvládne covid-19 doma a s užíváním běžných léků na horečku nebo kašel. Doporučuje si také přečíst Rady pacientům, které připravila Společnost infekčního lékařství a které jsou volně dostupné na jejích webových stránkách.

Příznaky covidu-19 zmírní i běžně dostupná léčiva

„Tyto rady popisují varovné příznaky, jež by měly vést nemocného k vyhledání lékaře či cestě do nemocnice. A také v nich čtenář nalezne informaci, kdo patří do některé skupiny pacientů s rizikem progrese covidu-19 do závažného onemocnění,“ vysvětluje Pavel Dlouhý s tím, že tito lidé se mají při nákaze koronavirem vždy spojit se svým lékařem.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here